Candidat PNL la preşedinţia Consiliului Judeţean, viceprimarul Mircea Mălan şi-a expus joi, într-o conferinţă de presă, ceea ce el a numit una dintre "cele mai importante părţi" ale programului său, cea referitoare la promovarea şi dezvoltarea turismului, conservarea mediului natural, promovarea şi dezvoltarea culturii şi tradiţiilor bihorene.

Pornind de la constatarea că Bihorul este "poarta de intrare montană" la intrarea în România dinspre Vest, Mălan a spus că doreşte ca pe lângă turismul arhitectural, cel cultural şi de agrement, deja stimulate în Oradea prin reabilitarea a numeroase monumente de arhitectură, dar şi prin amenajarea unor zone precum cele de pe Dealul Ciuperca, Cetăţii, Pieţei Unirii şi acvaparcului, Consiliul Judeţean, sub conducerea sa, va avea ca prioritate şi dezvoltarea turismului montan, pe care îl vede sub o formă "responsabilă". "Nu vrem doar un turism de masă, care să genereze numai efecte economice, ci unul care să aibă în vedere şi păstrarea naturii. Turismul nu trebuie redus la ideea de profit economic, ci trebuie integrat în celelalte concepte de dezvoltare", a spus Mălan.

În acest scop, odată ajuns preşedinte la Consiliul Judeţean, actualul viceprimar al Oradiei vrea, concret, amenajarea a două campinguri în zonele Glăvoi şi lângă Cabana Padiş, să promoveze ca destinaţii turistice zonele Beiuş, Stâna de Vale, Remeţi şi Valea Drăganului, motiv pentru care modernizarea drumului între Beiuş – Stână - Barajul Leşu – Remeţi până la Ciucea va fi o prioritate.

De asemenea, a spus Mălan, tot prioritară va fi crearea unei reţele de peşteri vizitabile, în contextul în care, în prezent, pe lângă peşterile cunoscute există în zonele Pietroasa, Budureasa, Vadu Crişului şi Vârciorog numeroase asemenea bogăţii naturale încă inaccesibile publicului, iar deschiderea lor este posibilă "în parteneriat cu entităţi publice şi private".

Două idei interesante vizează crearea unor trasee pentru cicloturism în zonele Bratca, Bulz, Vârciorog, dar şi amenajarea unor lacuri montane, astfel încât cu intervenţii umane minime, orădenii şi turiştii din judeţele învecinate să poată practica turismul de weekend combinând bucuria drumeţiilor montane cu cea a plajei şi făcutului de grătare în condiţii civilizate şi nedăunătoare mediului.

În ce priveşte protecţia mediului, Mălan a arătat că Sistemul de Management Integrat a Deşeurilor la nivelul întregului judeţ este în curs de finalizare, iar în perioada următoare "ne vom asigura ca fiecare gospodărie din Bihor să aibă contract cu firmele ce vor câştiga licitaţiile pentru salubrizare" pentru ca oamenii să nu mai fie tentaţi să scape de deşeuri aruncându-le în albiile pârâurilor şi râurilor.

Mălan a afirmat, totodată, că sub conducerea sa Consiliul Judeţean va sprijini extinderea activităţilor instituţiilor de cultură şi de spectacole şi în judeţ, concret spunând că doreşte ca orchestra Filarmonicii să dea spectacole în aer liber în Piaţa Unirii pe timpul verii, iar Ansamblul Folcloric Crişana să activeze şi în judeţ, de pildă la Zilele Comunelor. "Aceste instituţii trebuie să fie pentru oameni. Ansamblul Folcloric Crişana trebuie să participe la Zilele Comunelor, nu mi se pare sănătos ca primăriile comunale să plătească bani grei ca să aducă nu ştiu care manelist", a spus liberalul, care a adăugat că inclusiv colegul său de partid, cunoscutul interpret de muzică populară Cornel Borza, şi el candidat la CJ, sprijină şi susţine această idee.

Mălan a adăugat şi planul amenajării unui muzeu al satului în Băile 1 Mai, în parteneriat cu Primăria din Sînmartin, promovarea tradiţiilor şi meşteşugurilor populare, dar şi a produselor tradiţionale, precum pălinca de Bihor, cartoful de Şinteu, plăcinta beiuşeană ori varza de Toboliu.