O tânără în vârstă de 30 ani din Oradea a fost ridicată săptămâna trecută, marţi, de poliţişti şi depusă la Penitenciar, după ce a fost condamnată definitiv la 1 an de închisoare cu executare pentru infracţiuni rutiere. Încarcerarea a fost anunţată de Poliţia Bihor în câteva rânduri, însă povestea din spatele comunicatului sec este una cutremurătoare. 

Femeia a fost protagonista unui incident şocant, provocat de supărare că instanţa i-a interzis să se apropie de copilul ei, pe care l-a abuzat fizic. Asta după ce, în urmă cu aproape un deceniu, fusese condamnată pentru o faptă similară, faţă de ceilalţi doi copii ai săi...

Incoerentă şi plină de sânge

Întâmplarea care a trimis-o după gratii pe orădeanca Denisa Horvath s-a produs în seara de 23 decembrie 2019, când, băută fiind, femeia a înghiţit mai multe calmante, şi-a tăiat venele de la ambele mâini şi s-a urcat la volanul maşinii, cu care, în timp ce ieşea din parcarea blocului în care locuia, a lovit mai multe autoturisme parcate. 

Incidentul a fost auzit de unul dintre păgubiţi, care a văzut-o demarând la volanul unui Ford roşu şi a reuşit s-o ajungă din urmă la intersecţia străzilor Transilvaniei şi Moldovei. Maşina era oprită, iar bărbatul a intrat pe geamul din dreapta faţă, care era deschis, a oprit motorul şi a luat cheile din contact, sunând apoi la 112, ca să ceară ajutor pentru şoferiţa plină de sânge şi incoerentă.

Înainte să fie transportată la spital, femeia a fost testată cu aparatul etilotest, care a indicat o concentraţie de 0.58 mg/l alcool pur în aerul expirat. Cât alcool avea în sânge nu s-a mai stabilit, căci, ajunsă la Urgenţe, a refuzat să dea probe.

Beţie cu amnezie 

La audierile care au urmat, Denisa a pretins că îşi aduce aminte doar de faptul că în ziua cu pricina a înghiţit mai multe medicamente, a băut două beri şi şi-a tăiat venele de supărare că fostul concubin i-ar fi luat fetiţa. "S-a trezit la Spitalul de psihiatrie", se arată în sentinţa Judecătoriei Oradea prin care tânăra a fost condamnată la 1 an de închisoare cu executare pentru refuz de recoltare de probe biologice.

Pentru pedeapsa aplicată, judecătorul a invocat pericolul pe care l-a reprezentat fapta ei, dar şi că a sfidat autorităţile, prin "nesupunerea la recoltarea probelor biologice". Pedeapsa a fost orientată totuşi "spre minimumul special" pentru că s-a avut în vedere "starea psihică în care se afla" şi "lipsa antecedentelor penale", însă s-a dispus cu privare de libertate pentru că "inculpata nu s-a prezentat în faţa instanţei". 

Verdictul a fost pronunţat pe 2 februarie a.c., iar tânăra ar fi avut posibilitatea să îl atace la Curtea de Apel Oradea. Nu a făcut-o, însă, motiv pentru care hotărârea a rămas definitivă, iar marţea trecută a fost încarcerată. 

Fără antecedente... dar cu condamnare

Interesant e că, deşi în hotărârea judecătorească se susţine că Denisa Horvath nu are antecedente penale, în realitate ea a mai suferit o condamnare în 2012. Cazul, despre care a scris şi BIHOREANUL, priveşte fapte de loviri şi alte violenţe, comise de tânără în 2008, pe când avea 17 ani şi a devenit mămică, iar victimele erau fiicele ei gemene de doar 5 luni, ajunse la spital cu multiple echimoze, hematoame, edeme provocate de lovituri, iar una dintre ele şi cu o fractură femurală completă. 

Anunţaţi de managerul spitalului, reprezentanţii Protecţiei Copilului au sesizat de îndată Parchetul şi au dispus separarea imediată a mamei de cele două fetiţe şi plasarea de urgenţă a acestora în grija unui asistent maternal profesionist.

Denisa a fost condamnată la 1 an şi 2 luni de închisoare, cu suspendare, fiind totodată decăzută din drepturile părinteşti, copiii fiind daţi în grija bunicii materne, chiar dacă, atât în timpul anchetei cât şi al procesului, a susţinut că în momentele în care şi-a lovit fetiţele s-a identificat cu mama ei, care a bătut-o în mai multe rânduri în timpul copilăriei. 

Mamă de la distanţă

Rămasă fără cele două copile, Denisa Horvath şi-a continuat viaţa, iar în 2017 a devenit din nou mamă. A născut o fetiţă care, aşa cum a declarat în timpul anchetei din 2019, i-a fost luată. Atât că decizia nu a fost o răzbunare a concubinului, cum spunea ea, ci a Judecătoriei Oradea, şi s-a întâmplat cu luni bune înainte, iar motivul l-a constituit, la fel ca în cazul gemenelor, abuzurile fizice comise asupra copilei, care avea 1 an şi 7 luni.

Decizia instanţei s-a emis în februarie 2019, după ce, într-un acces de furie, şi-a izbit fetiţa, iar tatăl copilei a sunat la Poliţie. Femeia a fost evacuată din locuinţă în baza unui ordin de protecţie, prin care a fost obligată, totodată, să păstreze o distanţă minimă de 100 metri faţă de minoră şi să urmeze un program de consiliere psihologică, pe care l-a ignorat, participând la o singură şedinţă. 

Ce a urmat se ştie deja. Furioasă că nu poate să-şi mai vadă copilul, Denisa şi-a înecat amarul în alcool, iar în decembrie 2019, băută fiind, şi-a tăiat venele şi a ieşit cu maşina "la plimbare". A scăpat cu viaţă doar mulţumită vecinului ei, care a reuşit să o oprească şi să sune după ajutor...