Femeile cu vârste cuprinse între 50 - 69 de ani sunt așteptate în perioada 7 - 11 august la unitatea mobilă de mamografie din incinta Maternității (strada Calea Clujului nr. 50) pentru a-și efectua o investigație gratuită, anunță Primăria Oradea printr-un comunicat.

Conform sursei citate, activitatea de testare se va derula zilnic, între orele 08.00-19.00, începând de luni, iar înscrierile se fac pe bază de programare la numărul de telefon 0758.621.395, în intervalul orar 8:00-17:00.

„Mamografia reprezintă o examinare cu ajutorul razelor X, folosită pentru depistarea precoce și diagnosticarea cancerului de sân înainte de apariția simptomelor. Aceste mamografii sunt realizate de specialiștii Institutului oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca”, se explică în informare.

Acțiunea de prevenție este organizată de Institutului oncologic, cu sprijinul Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor, în cadrul proiectului „Fii responsabilă de sănătatea ta - programe regionale de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al cancerului de sân – etapa a II-a”. 

Acesta este primul proiect de screening populațional organizat, al cărui obiectiv este de a crește capacitatea instituțională a unei rețele de screening pentru cancerul de sân la nivel regional și se adresează unui grup țintă constituit din 40.000 de femei, cu vârsta cuprinsă între 50-69 de ani, cu domiciliul/reședința în regiunile de dezvoltare Nord-Vest (județele Bihor, Bistrița, Cluj, Maramureș, Sălaj, Satu Mare), se mai arată în comunicat.

Cancerul de sân depistat la timp poate fi vindecat, atrag atenția specialiștii.

Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014 - 2020.

Așa cum BIHOREANUL a mai scris, inclusiv vineri, 4 august, tot la o unitate mobilă de la Maternitate, se fac și testări HPV, în cadrul unei campanii anti cancer de col uterin.

De testele Babeș Papanicolau pot beneficia femeile cu vârste între 24 și 29 de ani. Pentru acestea se pot face programări la numărul de telefon 0215277598. „Vor fi testate și femeile care nu au programare. Cele cu programare vor avea prioritate”, se arată în informare. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!