Acum trei ani, când a fost uns la şefia Spitalului Municipal, era considerat o "tânără speranţă". Cu două luni în urmă, când era revocat din funcţie, s-a dovedit o decepţie. Explicaţia reevaluării dr. Ovidiu Pop? Descoperirea că lucrase concomitent şi pentru spitalul privat Pelican, căruia i-a atribuit un contract pentru servicii de care spitalul public nu avea nevoie, dar scump plătite.

BIHOREANUL a aflat însă că nu a fost singura decizie luată de dr. Pop în beneficiul patronilor săi din privat: după ce a cumpărat cu bună-ştiinţă materiale de laborator prea scumpe şi prea multe din fondurile Municipalului, a cedat o parte din ele Pelicanului.

Promiţător dezamăgitor

Dr. Ovidiu Pop a fost promovat la şefia Municipalului în 2010, când spitalele orădene au fost transferate de Ministerul Sănătăţii Primăriei. Pus iniţial ca interimar, Pop a fost apoi singurul candidat la concursul de "titularizare" pe post, pentru un mandat de trei ani, până în decembrie 2013. N-a apucat să-l ducă la capăt, în această toamnă stârnind nemulţumirea personalului şi a Consiliului de Administraţie. Motivul? Deşi îl preluase cu excedent de 3 milioane lei, spitalul ajunsese la un deficit de 4 milioane, iar ca să rezolve problema, Pop a propus tăierea sporurilor pentru angajaţii secţiilor cu potenţial de contaminare (TBC, Infecţioase, Anatomie patologică).

Asta în timp ce, de doi ani, membrii CA îi tot cereau să taie cheltuielile inutile. Între ele, şi cele de peste 100.000 lei generate de un contract încheiat de Pop cu Spitalul Pelican în 2011 şi înnoit anual, pentru transportul la laboratorul Spitalului Municipal al probelor biologice (sânge şi urină) recoltate între orele 22.00-06.00 de la fostele spitale (acum secţii) de Pneumoftiziologie, Infecţioase şi Neuro-Psihiatrie.

Preţul contractului dat Pelicanilor pentru transportul probelor biologice era de 3 lei/km pe timp de zi şi 4 lei/km pe timp de noapte (de fapt, transporturile s-au făcut doar noaptea), deşi Municipalul are maşini şi şoferi proprii, şi orice firmă de taximetrie putea presta serviciul cu 1,2-1,8 lei/km, fiindcă nu avea nevoie de condiţii speciale, ci de o banală geantă frigorifică. Din banii daţi într-un an Pelicanului, Municipalul îşi putea salariza un şofer propriu aproape 4 ani sau achita servicii de taximetrie aproape 3 ani.

În două luntri

BIHOREANUL a aflat că atribuirea contractului n-a fost întâmplătoare, căci managerul se afla pe statele de plată ale Pelicanului ca "persoană fizică autorizată", serviciile de anatomopatolog fiindu-i remunerate între 2010-2012 cu 140.000 lei. Cum s-a apărat Pop? Afirmând că lucra în privat dinainte de a deveni manager şi că juriştii l-ar fi asigurat că dubla sa ipostază nu contravenea legii. Pe de altă parte, adăuga el, şi-a reziliat contractul cu Pelican la începutul lui 2013, astfel că a "rezolvat" problema.

Managerul încălcase însă Legea Sănătăţii, ce prevede că funcţia de manager al unei unităţi sanitare din sistemul public e incompatibilă cu "exercitarea oricăror altor funcţii salarizate sau nesalarizate, cu excepţia funcţiilor sau activităţilor medicale în aceeaşi unitate sanitară, a activităţilor didactice, de cercetare şi de creaţie literar-artistică", dar şi că managerul este obligat să înlăture motivele incompatibilităţii în 30 de zile. Ceea ce Pop nu a făcut decât după doi ani!

După dezvăluirile BIHOREANULUI, Consiliul de Administraţie s-a întrunit pe 29 octombrie, când 4 din cei 5 membri s-au pronunţat pentru revocarea sa din funcţie: Ovidiu Burtă, Hadrian Borcea, Foldes Adalbert şi Dacian Foncea, doar Daniela Rahotă (al cărei soţ lucrează la Pelican) votând împotrivă. Pe 1 noiembrie, primarul Ilie Bolojan semna revocarea lui Pop din funcţie, numindu-l interimar pe dr. Gheorghe Carp, suspendat de la şefia Judeţeanului.

La "shopping"

Cum voia un nou mandat de manager, Pop a părăsit funcţia cu scandal, ameninţând că va da în judecată BIHOREANUL şi membrii CA. Mare îndrăzneală, căci între timp apar noi informaţii care dovedesc cum şi-a folosit poziţia pentru a jumuli spitalul public (şi) în beneficiul celui privat. Ilustrativ este felul în care managerul a tocat banii publici pe aparatură şi reactivi de laborator, în folosul firmelor furnizoare şi al aceluiaşi spital Pelican. Conform actelor interne, Pop a decis cumpărarea de analizoare şi substanţe adesea fără ca achiziţiile să-i fi fost solicitate, ba chiar împotriva cerinţelor şefei laboratorului, fără aprobarea CA, peste necesarul de consum şi la preţuri mari, ceea ce a dus la majorarea costurilor analizelor.

Deşi Spitalul avea aparate proprii, lăsate să se degradeze, achiziţiile se făceau invariabil de la două firme (Roche şi Top Diagnostic) în aşa fel încât Municipalul a devenit dependent de ele. Firmele ofereau analizoarele în custodie, iar apoi, fiindcă aparatele funcţionau doar cu consumabile de la acelaşi producător, acestea erau cumpărate direct de la aceleaşi firme.

Efectele pot fi apreciate prin comparaţie cu Spitalul Judeţean (care a cheltuit în ultimul an 700.000 lei pentru 580.000 de analize, în timp ce Municipalul a cheltuit dublu - 1,4 milioane lei - pentru doar 420.000 analize), dar şi cu laboratoarele private (la Municipal o hemogramă este 6 lei, dar privaţii o fac cu 3 lei) sau chiar cu propriile costuri (înainte de modernizare o analiză de urină costa Municipalul 0,5 lei, iar cu noile analizoare a sărit la 6 lei).

"Decizia managerului"

În decembrie 2012, şefa laboratorului a fost obligată să recepţioneze un analizor Sysmex XT 2000 de la Top Diagnostic, deşi menţionase că nu este nevoie de el. "Conducerea laboratorului a fost anunţată că aceasta este strategia spitalului şi că aparatul trebuie recepţionat pentru că aceasta e decizia managerului", se spune într-un raport intern. De asemenea, când laboratorul a propus înlocuirea unui aparat defect, optând pentru unul de la AMS care ar fi scos testele la un preţ de 1 leu, "conducerea spitalului a ales oferta firmei Roche - un analizor Urysis 2400, cu 2,5 lei/test".

De altfel, potrivit raportului, dacă până în martie 2012 achiziţiile erau hotărâte împreună cu specialiştii din laborator, ulterior "majoritatea deciziilor luate au fost exclusiv ale conducerii spitalului". Mai precis ale dr. Pop, directoarei financiare Anca Brad şi ale şefei compartimentului achiziţii, Mirela Poienar, care ar fi semnat la indicaţia managerului.

"Donatorul"

Până în vara acestui an Municipalul a strâns stocuri atât de mari încât nu mai avea ce face cu reactivii. Cum a rezolvat Pop noua "provocare"? Pur şi simplu a donat o parte din materiale prietenilor de la Pelican, o altă parte fiind, cel puţin în acte, casată, sub pretextul că urmau să expire. "O parte au fost transferaţi pentru laboratorul Spitalului Pelican (n.r. - unde prestase Pop ca anatomopatolog), conform procesului-verbal de predare-primire nr. 11.738/12.06.2013", iar "cea mai mare parte a expirat, întocmindu-se liste de casare", arată raportul. În total, prejudiciul spitalului public depăşea 211.000 lei, adică peste 10% din cheltuielile pe un an cu laboratorul!

Valoarea reactivilor "predaţi" spitalului Pelican depăşeşte 60.000 lei, spun sursele din Municipal. Procesul-verbal de "predare" nu justifică în niciun fel "transferul", nu are la bază niciun contract înregistrat la Municipal, dar demonstrează în schimb că unele materiale erau departe de a se "strica": reactivii CRP Vario şi substanţele de control ASL-RE urmau să expire abia după 5 luni, în noiembrie 2013, reactivii pentru trigliceride şi cortizol în ianuarie 2014, pentru colesterol în mai 2014, iar pentru amilază abia după un an şi jumătate, în noiembrie 2014!

Procedurile legale prevăd că dacă o instituţie publică deţine materiale în pragul expirării, ele trebuie oferite întâi altor instituţii publice, dar la Municipal nu există nicio dovadă că fostul manager şi-ar fi întrebat colegii din sistemul sanitar de stat dacă au nevoie sau nu de reactivii orientaţi către Pelican. Mai mult, nici măcar membrii CA nu au ştiut nimic despre "predarea" materialelor, aflând de acest lucru abia luna trecută, după mazilirea lui Pop.

Semn că, dacă acesta nu ar fi fost schimbat, îşi putea continua încă mult şi bine jongleriile, făcute toate - ce coincidenţă - în dauna spitalului public, dar mereu în beneficiul celui privat...


VA URMA
În cercetare

Contactat de BIHOREANUL, care i-a prezentat punctual toate acuzele şi i-a solicitat să prezinte explicaţii pentru cadourile făcute Spitalului Pelican, dr. Pop a promis într-o primă fază că va răspunde în scris, pentru ca apoi să acuze caracterul "eronat" al unor informaţii, adăugând că îşi va preciza poziţia după ce le va verifica, iar în final a transmis, prin sms, că "nu mai avem ce discuta".

Nici succesorul său nu a oferit mai multe detalii. Confirmând că a primit atât informaţiile despre achiziţiile umflate la preţ şi cantitativ, cât şi cele despre "donaţia" de reactivi făcută Spitalului Pelican de Pop, dr. Gheorghe Carp a susţinut că deocamdată nu a avut timp să le verifice pe toate. "Directorul financiar-contabil are sarcina să prezinte Consiliului de Administraţie o informare completă, cât de curând", a spus Carp, fără a preciza când anume se va întâmpla acest lucru.