În timp ce pandemia de Covid continuă să facă ravagii, iar autorităţile statului continuă să interzică organizarea unor evenimente private în încercarea disperată de a preveni infectările, managerul Spitalului Municipal Beiuş, Claudiu Lupău, a ignorat total interdicţiile, deşi, culmea, unitatea pe care o conduce a avut de dus o luptă deloc uşoară cu virusul.

Sâmbătă seară, Lupău a organizat un chef de ziua lui, la o pensiune din satul bihorean Burda, comuna Budureasa, la care şi-a chemat subalterni şi colaboratori deopotrivă.

BIHOREANUL vă dezvăluie, în exclusivitate, cum l-a găsit pe managerul unui spital cu secţie Covid, deci, teoretic, conştient de gravitatea situaţiei şi obligat prin natura funcţiei să dea un exemplu de corectitudine, făcând exact contrariul: distrându-şi subalternii la party-ul clandestin oprit, în final, de poliţişti.

Interacţiuni şi rezonări pozitive

BIHOREANUL l-a prins în flagrant pe managerul Spitalului Municipal Beiuş (în montaj stânga, sus) sâmbătă seară, în jurul orei 20, după un pont primit chiar din rândul personalului revoltat al unităţii.

"În condiţiile în care oamenii continuă să moară, când există interdicţii, el organizează petreceri. Sunt invitate doar persoanele cu care a interacţionat pozitiv. Nu ştiu cine şi câţi vor merge, dacă sunt invitate doar persoane din mediul medical sau alte medii. O parte din invitaţi vor merge, mare parte dintre ei de frica unor repercursiuni. Că fiecare are fricile lui. E de ajuns să te bată la cap non-stop", a explicat o sursă BIHOREANULUI, refuzând să dea, însă, numele vreunui participant.

Informaţia a fost confirmată, apoi, de o captură (foto) după mesajele pe care Claudiu Lupău le-a trimis într-un grup de Whatsapp creat anume, intitulat "8 ianuarie ora 16.00", în care managerul a adunat mai mulţi subalterni, inclusiv medici din spital, dar şi medici de familie şi alţi amici.

"Am zis să profit de cei 48 ani pe care-i voi împlini în 6 ianuarie şi să vă adun pentru o seară / noapte altfel", a transmis managerul, explicându-le celor pe care i-a adunat că sunt cei "cu care într-o mică sau mai mare măsură am interacţionat pozitiv în acest an" şi cei "pe care mizez că vom rezona în 2022, atât la nivel profesional cât şi personal".

Doctoriţa la "examen de artistă"

Invitaţia a fost făcută pentru ziua de sâmbătă, 8 ianuarie, începând cu ora 16, la Pensiunea Trecătoarea Lupilor din Burda, "pentru o întâlnire relaxată - nicidecum gen nuntă", a mai precizat Lupău. Invitaţii urmau să aibă "bufet suedez", iar "tonusul bun" urma să fie asigurat de doctoriţa Carmen Stoica pentru că "dacă tot şi-a luat examenul pe post (examen pentru un post de medic specialist boli infecţioase, n.r.), să-i dăm şansa să-şi dea şi examenul de artistă".

Pentru cei care aveau chef să rămână peste noapte, managerul Spitalului Beiuş avea o veste bună: "Pensiunea are şi camerele rezervate pentru cei care aveţi chef să ne bem cafeaua de duminică dimineaţa împreună", mai scria în postare.

Chef de chef

Pentru a verifica informaţia, o echipă a BIHOREANULUI s-a deplasat sâmbătă seară la pensiunea cu pricina, o clădire cochetă, pe malul unui lac de la capătul satului Burda, din comuna Budureasa (foto jos).

Curtea şi şoseaua strâmtă din faţa pensiunii erau pline cu maşini, iar înăuntru, petrecerea era deja în toi, animată de muzica asigurată de un DJ. O parte dintre invitaţi erau în restaurant, la karaoke, iar alţii afară, pe terasă, evident toţi fără măşti de protecţie.

Pentru că era un eveniment privat, reporterii BIHOREANULUI au urmat calea legală: au sunat la 112, sesizând că se încalcă interdicţia organizării de petreceri private, solicitând ca un echipaj să se deplaseze la faţa locului pentru a constata ilegalitatea. Ceea ce s-a şi întâmplat...

... oprit de poliţişti

După circa 40 de minute de la apel, în faţa pensiunii au oprit patru autospeciale de poliţie. Oamenii legii, toţi cu body-cam-uri montate pe revere, au inventariat fiecare maşină şi au intrat în incinta pensiunii, însoţiţi de astă dată şi de jurnaliştii BIHOREANULUI.

Ce a urmat? Într-o clipă, toţi petrecăreţii şi-au pus, regulamentar, măştile de protecţie, iar amfitrionul, Claudiu Lupău, a încercat să dreagă situaţia şi să-i convingă pe poliţişti să discute doar cu el, "managerul", în loc să-i legitimeze pe toţi cei prezenţi.

Apoi, directorul le-a explicat poliţiştilor şi ziariştilor deopotrivă că, de fapt, cheful nu ar fi chef, ci un team-building, o socializare între colegi "după un an criminal pentru zona Beiuşului", ca şi cum situaţia nu ar fi ajuns în acest fel tocmai din cauza unora ca el, care respectă legea doar când nu contravine interesului său personal.

"O acţiune de genul acesta poate ne mănâncă o oră dintr-o seară care oricum nu ar fi fost lungă", a încercat el apoi să minimizeze acţiunea. 

Ba una, ba alta

Lupău (foto jos) a negat că evenimentul ar avea vreo legătură cu ziua sa de naştere, în ciuda mesajelor elocvente.

Claudiu Lupău, managerul Spitalului Beiuş

"Nu sărbătorim nicio ziuă a mea, sărbătorim, sărbătorim... Nu sărbătorim. Ne-am adunat să fim împreună să ne debarasăm de anul trecut, care a fost un an criminal şi dificil zona Beiuşului în special, să ne unim forţele şi să ne cunoaştem mulţi dintre noi între noi pentru că sunt medici noi veniţi în spital", explica managerul, care ba pretindea că e o adunare, ba un team-building, ba o petrecere, că de fapt orice team building "asta este".

Întrebat dacă ştia că sunt interzise evenimentele private, Lupău a încercat să se eschiveze. "Noi suntem aici într-un număr suficient, suntem cazaţi în această unitate, deci chiar deci chiar nu, nu", a spus el, încheind apoi nervos discuţia cu un "Atât am avut de declarat", după care a intrat în restaurant, unde poliţiştii au început legitimarea celor prezenţi.

Iniţial, sursele BIHOREANULUI susţineau că printre cei care au participat la petrecere s-ar fi aflat şi primarul PSD al comunei Budureasa, Adrian Magda, dar şi edilii PNL ai Beiuşului, primarul Gabriel Popa şi viceprimarul Balog Dragoş.

Primarul din Budureasa pretinde, însă, că nu a fost la cheful medicilor. "Sâmbătă dimineaţa am fost până acolo, dar am fost doar până în curte, am discutat cu patronul pensiunii. Seara, însă, nu am fost. Am fost în altă parte, am martori, eram în satul Budureasa", susţine Adrian Magda.

O notă de plată piperată

După legitimarea tuturor persoanelor şi discuţiile purtate cu organizatorul petrecerii, respectiv patronul pensiunii, poliţiştii le-au cerut să oprească evenimentul şi au plecat. Un echipaj a revenit, după ora 22, la pensiune, pentru a verifica dacă petrecăreții s-au conformat, ceea ce s-a și întâmplat, conform oamenilor legii.

Vestea “descinderii” s-a împrăştiat, însă, în scurt timp în toată zona Beiuşului, alarmându-i pe mai mulţi proprietari de localuri care, în seara cu pricina, au avut diverse evenimente şi care, vrând, nevrând, au închis regulamentar, la ora 22.

Cert e că petrecerea managerului s-a lăsat cu amenzi, atât pentru Lupău, care a fost sancţionat cu 3.000 de lei pentru organizarea petrecerii, cât şi pentru patronul pensiunii, care s-a ales cu o amendă de 5.000 lei pentru că a pus la dispoziţie spaţiul şi s-a implicat în organizare.

Ambele sancţiuni au fost dispuse pentru "nerespectarea interdicţiilor (...) de a organiza mitinguri, demonstraţii, procesiuni, concerte sau alte tipuri de întruniri, în spaţii deschise, ori întruniri de natura activităţilor culturale, ştiinţifice, artistice, religioase, sportive sau de divertisment, în spaţii închise", după cum a comunicat, duminică, la solicitarea BIHOREANULUI, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor, comisarul şef Alina Fărcuţa.

„În momentul intervenției polițiștilor, în imobil se aflau 17 persoane, evenimentul fiind întrerupt de polițiști, iar persoanele prezente legitimate și verificate”, conform Poliției Bihor. Invitaţii au scăpat fără amenzi, fiind cu toţii vaccinaţi.

extras din HG privind restricţiile anti Covid / 6 ianuarie 2022

Extras din Monitorul Oficial / HG 34/2022 privind restricţiile anti-Covid

Cât despre managerul Lupău, supărat că i-a fost "spartă" petrecerea, duminică şi-a vărsat năduful pe grupul de socializare a spitalului de pe Facebook, explicând că sâmbătă seară "am avut prima noastră întâlnire în afara spitalului, evident cu respectarea normelor impuse de pandemie", scopul final fiind, atenţie, "Sănătatea şi siguranţa pacienţilor noştri".

Directorul s-a plâns, cum era de aşteptat, şi de "gazetarii unei publicaţii dornică de senzaţional" şi de la care "nu mă aştept să înţeleagă mai nimic" din "spiritul de echipă" pe care încearcă să-l implementeze în unitate, şi a promis că, pentru următoarele întâlniri, va anunţa personal BIHOREANUL despre dată, oră şi locaţie. Aşteptăm...

Vezi video reportajul mai jos! Video: Mădălina Sim, Montaj: Paul Lelea

Manager cu "scântei"

Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, Claudiu Lupău a fost numit în funcţie anul trecut, în urma unui concurs disputat cu doctoriţa Monica Teaha, aflată la cârma spitalului încă din 2012, şi care s-a lăsat cu scandal.

Asta pentru că Lupău era considerat un „outsider”, deci fără nicio experienţă în gestionarea unui spital, fiind jurist de profesie şi până atunci trainer în departamentele comerciale ale unor companii multinaţionale, precum Coca Cola, Aquila, Macromex şi Tuborg.

De altfel, precum a scris la vremea respectivă şi BIHOREANUL, după aflarea rezultatului, trei medici şi-au dat demisia, într-o singură zi, invocând motive personale, iar Teaha a şi deschis proces în care a cerut anularea rezultatului concursului, proces care este pe rolul Tribunalului Bihor.

Managerul are şi în prezent contestatari în rândul personalului medical.