Un bun maidanez este un maidanez mort. În surprinzătoare contradicţie cu declaraţiile publice ale primarului Ilie Bolojan, privind reducerea numărului câinilor comunitari prin sterilizare până la dispariţia lor pe cale naturală, Direcţia Tehnică a Primăriei va introduce, vineri, în dezbatere publică un proiect de regulament care se contrazice pagină de pagină, până lasă loc unei singure soluţii: eutanasierea!

Acum, ori niciodată!

Orădenii au ultima ocazie să se opună uciderii maidanezilor. Municipalitatea supune dezbaterii publice, vineri, 10 august, de la ora 16, în sala mare a Primăriei, normativul privind câinii comunitari. Confruntată cu retragerea finanţatorului SOS Dogs, care nu mai poate susţine cheltuieli lunare de 12.000 de euro, Primăria va transfera din 1 septembrie serviciul Administraţiei Domeniului Public. Aşa că a pus de un normativ care să îi reducă cheltuielile!

Intitulat pompos "Regulament privind organizarea şi funcţionarea serviciului specializat pentru gestionarea câinilor fără stăpân", materialul însăilează pasaje contradictorii din legislaţia privind câinii comunitari şi cei periculoşi, cu altele din cea privind protecţia animalelor.

BIHOREANUL a descoperit că dacă în forma iniţială, postată pe site-ul Primăriei în 25 iulie, regulamentul vorbea de "procesarea" câinilor, adică deparazitarea, sterilizarea, vaccinarea antirabică, crotalierea şi eliberarea lor pe stradă, unde vor muri de moarte bună, în formula urcată pe portal în 3 august proiectul menţionează deja eutanasierea ca soluţie alternativă de rezolvare a problemei. Şi nu oricum, ci după numai 7 zile de cazare a câinelui în adăpostul oraşului!

Nicio faptă bună nepedepsită!

Culmea cinismului, deşi descrie pe pagini întregi ideea "procesării" câinilor şi repunerii lor în libertate, regulamentul pregăteşte terenul pentru ca aceştia să poată fi ucişi legal. Înainte de toate, el interzice, sub sancţiunea unei amenzi între 300 şi 600 lei, orice "încercare de intimidare" a hingherilor din partea orădenilor, astfel încât aceştia să poată lucra nestingheriţi. Apoi, pentru a descuraja populaţia să îngrijească maidanezii cu un blid de apă şi o coajă de pâine, normativul interzice "cu desăvârşire", sub ameninţarea unei sancţiuni între 400 şi 800 lei, "amplasarea de adăposturi pentru animale, deţinerea, creşterea sau hrănirea câinilor pe domeniul public", adică în vecinătatea blocurilor.

În aceeaşi optică bizară, în loc să stimuleze orădenii să adopte câini din adăpost, pentru a scăpa bugetul public de cheltuiala cu întreţinerea lor, Primăria îi descurajează! Dacă până acum adopţia unui câine din adăpostul SOS Dogs se făcea în mod gratuit, iar în alte oraşe din ţară municipalităţile oferă chiar facilităţi celor care iau în grijă un câine comunitar, în Oradea solicitanţii vor trebui să plătească o taxă. Cuantumul ei, care urmează să fie stabilit de Consiliul Local la propunerea ADP, va trebui să acopere cheltuielile cu "procesarea" şi hrănirea animalului de-a lungul perioadei în care a stat în adăpostul oraşului.

Pogromul căţeilor

Primăria şi-a luat, metodic, toate măsurile ca maidanezii să nu supravieţuiască contactului cu ADP. Astfel, pentru că nu vor mai putea fi hrăniţi şi adăpostiţi de orădeni, înfometaţi şi însetaţi în mod deliberat, câinii se vor înrăi şi jigări, iar odată prinşi vor putea fi ucişi sub justificarea că sunt, dacă nu agresivi, măcar bolnavi cronic sau incurabili.

Nici măcar potăile evident inofensive, ori chiar câinii cu stăpân, rătăciţi prin oraş, nu vor mai avea multe zile de trăit. "La expirarea perioadei de 7 zile, respectiv a termenului de cazare, câinele care nu a fost revendicat sau adoptat poate fi eutanasiat", spune normativul. Prevederea se bate cap în cap cu paragraful referitor la "procesarea" şi apoi eliberarea maidanezilor, lăsând plajă largă de manevră autorităţilor şi loc suficient abuzurilor. Din motive de eficienţă, este lesne de bănuit că ADP va prefera soluţia eutanasierii. Fie şi doar pentru că, odată cu maidanezii, dispar cheltuielile cu medicaţia, hrana şi îngrijirea acestora.

Dar măcar moartea va fi "frumoasă". Căci, plin de grijă pentru soarta animalelor, regulamentul precizează că eutanasierea se va face doar de către veterinar, cu ajutorul barbituricelor injectate intravenos şi numai după pierderea cunoştinţei câinelui, indusă prin anestezie. De parcă n-ar fi tot crimă...

04 Carol Lazar.JPG"E anticonstituţional!"

Consultaţi de BIHOREANUL, reprezentanţii asociaţiilor care se ocupă de protecţia maidanezilor spun că se vor opune adoptării unui astfel de regulament. "Conform deciziei Curţii Constituţionale, eutanasierea câinilor este interzisă. Acesta este şi motivul pentru care Legea maidanezilor a fost declarată anticonstituţională. Uciderea câinilor comunitari aduce atingere demnităţii umane. Ce fel de om poate face asta şi să meargă pe urmă liniştit acasă la nevastă şi la copii?", spune Carol Lazăr (foto), managerul SOS Dogs.

Ramona Purge, veterinar în cadrul adăpostului, spune că uciderea animalelor nu este o soluţie pentru că, oricât ar lucra Primăria de metodic, rata de înmulţire a patrupedelor o va întrece pe cea de eutanasiere. Cel mai bun exemplu îl constituie faptul că dacă în urmă cu 10 ani, când a încheiat partneriatul cu SOS Dogs, Primăria estima 4.000 de maidanezi pe străzile orădene, astăzi cele mai pesimiste evaluări abia dacă ajung la 400 de exemplare. Odată sterilizaţi, câinii au dispărut treptat, pe cale naturală. Dacă ar fi fost ucişi brusc n-ar fi făcut decât să lase loc dezvoltării unor noi generaţii de maidanezi, aduşi de prin alte localităţi şi abandonaţi de stăpâni la Oradea pentru a profita de abundenţa hranei.

"Nu trebuie să inventăm noi apa caldă. În occident sunt legi clare care spun că dacă ai câine trebuie să îl înregistrezi şi să îl cipezi. Dacă ţi-l prinde Primăria pe stradă primeşti o amendă de nu îţi mai trebuie câine în veci. Aşa ar trebui făcut şi la noi", spune Mirela Pamfil, voluntar în cadrul adăpostului SOS Dogs. Şi, în fond, are dreptate. Chiar dacă prezenţa câinilor pe spaţiul public este o problemă ce ţine de gradul de civilizaţie al comunităţii, uciderea lor nu ne va face cu nimic mai evoluaţi. Dimpotrivă!



PREŢUL VIEŢII
4
lei pe zi costă îngrijirea şi hrana unui câine în adăpostul municipalităţii

"Este interzisă eutanasierea câinilor, a pisicilor şi a altor animale, cu excepţia animalelor cu boli incurabile constatate de medicul veterinar"
Legea privind protecţia animalelor


UN REGULAMENT CONTROVERSAT
"Nu ştiu ce conţine!"

Prevederile regulamentului privind gestionarea problemei câinilor comunitari sunt atât de controversate încât niciun şef din Primărie nu îşi asumă responsabilitatea acestuia.

În perfectă contradicţie cu proiectul, primarul Ilie Bolojan spune că municipalitatea va rămâne consecventă politicii de sterilizare a maidanezilor până la dispariţia lor prin îmbătrânire. Deşi normativul a fost promovat şi postat deja pe portalul Primăriei, edilul, altminteri implicat direct în toate problemele oraşului, spune că nu cunoaşte prevederile lui. "Nu am văzut proiectul, aşa că nu ştiu ce conţine. O să îl citesc în ziua de dinaintea dezbaterii publice", spune Bolojan.

04 Mircea Stejeran.jpgDeşi se va ocupa direct de problema maidanezilor, Liviu Andrica, directorul ADP, se declară şi el străin de prevederile regulamentului. "Acesta este promovat de Primărie. Noi doar ne vom conforma". Andrica este implicat în prezent în preluarea adăpostului SOS Dogs şi stabilirea organigramei acestuia astfel încât să poată lucra cu mai puţin personal şi mai puţine cheltuieli.

Singurul care nu mai are pe cine da vina este Mircea Stejeran (foto), şef serviciu în cadrul Direcţiei Tehnice, cel care a compilat regulamentul din ordinul şi sub supravegherea şefilor. "Regulamentul este doar un proiect, nu înseamnă că în această formă va şi fi aplicat. Acesta va fi supus dezbaterii publice, va fi discutat în Consiliul Local şi va fi îmbunătăţit", spune funcţionarul. Pentru că, în mod cert, în forma actuală e inadmisibil...