Colegul Cremeneanu făcea haz, recent, că la intrarea în Auchan i s-a cerut să-şi "înfolieze" geanta. L-a întrebat pe paznic "Şi acuma noi cum mai furăm?", iar omul i-a răspuns zâmbind: "Nu cred că pentru asta aţi venit aici". În final, însă, tot s-a supus.

Eu n-am putut să mă amuz când am păţit-o la un alt supermarket, Carrefour. Un "bodyguard" m-a oprit şi m-a anunţat că trebuie să-mi "sigileze" rucsacul fiindcă "aşa e politica firmei". N-a zis dacă a firmei de pază sau a Carrefour, dar m-a iritat, pentru că mă grăbeam. Şi, mai ales, pentru că mă întrebam: de ce eu, clientul, cel care le face "targetul", sunt bănuit că am intrat să fur?

Şi-ar permite aşa ceva în ţara de origine compania franceză? Evident, nu. Am chemat managerul. A venit greu, ca din celălalt capăt al oraşului. I-am explicat că nu mi se pare civilizat, dar mi-a repetat că "aşa e politica firmei". Era, clar, un fost om, un papagal corporatist şi atât. Nici nu şi-a cerut scuze, aşa că n-am mai stat la negocieri. L-am informat sec: Vă boicotez. Nu mai calc prin magazinul vostru, unde clientul nu e "stăpânul vostru" (nici nu cred că trebuie să fie stăpân), ci "duşmanul vostru". Voi căuta alte magazine, a căror "politică" nu e să-şi prezume clientul ca hoţ şi unde firmele de pază îşi fac treaba. (De ce au camere video dacă nu să monitorizeze discret şi să intervină doar după ce constată că se dă cu jula?).

A doua zi am sunat la OPC (acum îi zice Comisariatul - nu Oficiul - pentru Protecţia Consumatorului, deoarece cu fiecare guvernare se schimbă denumirile instituţiilor, şi cu ele şi organigramele şi şefii). "Puteau pune dulăpioare pentru genţile clienţilor. Legea nu are prevederi clare. Trebuie văzut dacă au pus afişe prin care informează consumatorul că au politica asta", a comentat funcţionara. Pentru că am insistat, m-a invitat să trimit o sesizare (se poate şi pe mail, la bihor@opc.ro), ceea ce am şi făcut.

Indiferent de răspunsul pe care îl voi primi (probabil nesatisfăcător), nu mai calc pe la Carrefour şi nici în alt supermarket cât timp vor avea aceeaşi "politică". Mă întreb unde naiba e în ţara asta "mândria că suntem români" dacă toţi, de la opincă la vlădică, acceptăm batjocura unor multinaţionale care, repet, la ele acasă n-ar îndrăzni să-şi jignească muşteriii. Şi mă mai întreb ce păzesc prefecţii, şefii instituţiilor competente, parlamentarii care pot legifera interzicerea şi sancţionarea unor astfel de abuzuri? Ei n-au păţit aşa ceva niciodată? Fac shopping doar la mall? Sau nu le pasă fiindcă alţii le cară genţile?

Dar, cum roata se învârte, n-o să fie mereu înalţi funcţionari şi demnitari. Abia aştept ziua când, pentru că ei sunt primii care ne iau drept oi, vor reintra în turmă şi, la fel ca nouă, li se va aplica aceeaşi "politică". M-ar răcori să-i văd legitimaţi, amprentaţi, fotografiaţi faţă-profil, eventuali puşi să umble în genunchi şi în pasul piticului. Să le mai văd atunci mândria!