Cunosc medici care pe 11 decembrie au votat în premieră PSD. Dar să nu credeţi că au înghiţit gogoaşa lui Dragnea că până în 2020 stagiarii vor avea lefuri de minim 1.250 euro şi primarii de 3.600 euro. Explicaţia e alta: în ultimii ani, mulţi confraţi le-au fost săltaţi pentru şpăgi primite de la înălţimea catedrelor universitare, de la studenţi, din secţiile de spitale, de la bolnavi, din birourile manageriale, de la furnizorii de produse şi servicii. Logica lor a fost ruşinoasă, dar "sănătoasă": şi PSD, şi ei au aceiaşi duşmani naturali - procurorii. Iar dacă PSD câştigă, capătă şi ei "imunitate" la anchete.

Dacă nu trăiam şi înainte de 1989 poate le-aş fi crezut socotelile raţionale. Atât doar că în epoca în care Partidul nu-şi băga oamenii la zdup, Miliţia avea totuşi "liber" la doctori, ca la chelneri, adică la "halatele albe" care trăiau mai degrabă din "ciubuc" decât din leafă. Deci măcar medicii mai vârstnici ar trebui să rămână în gardă, oricât de blând ar fi noul regim. Nu de alta, dar în lipsa politicienilor cineva tot va trebui aruncat la lei când se vor cere vinovaţi.

În orice caz, medicii, toţi (fie votanţi PSD, fie de "dreapta", fie pasivi care au făcut posibilă actuala guvernare prin simpla absenţă de la vot), s-ar amăgi dacă ar avea aşteptări mari de la concitadinul ministru al Sănătăţii, de care un jurnal ne îndeamnă cu provincialism să îndrăznim să fim "mândri" pe considerentul că e "de-al nostru". Argumentul? Cum Florian Bodog e al treilea ministru bihorean al Sănătăţii, iar predecesorii Cseke Attila şi Ritli Ladislau au "adus" fonduri în Bihor, sistemul sanitar local va intra într-o nouă epocă de aur.

Eroare! Aprecierea sa prezumtivă în acelaşi registru cu Cseke şi Ritli e greşită în primul rând din cauza contextului: cei doi udemerişti au facilitat într-adevăr alocări financiare spitalelor din Bihor, dar cel mai mare merit al lor a fost că au scăpat Ministerul de grija acestora, pasându-le primăriilor, care le administrează cu infinit mai multă grijă. Sigur, formal Bodog are posibilitatea să orienteze fonduri spre Bihor, dar nu văd cum.

Ştiaţi că PSD s-a angajat să facă în Bucureşti un mega-spital "Republican" cu 1,6 miliarde euro? Plus opt spitale regionale dotate ca-n Vest? Dar că dotările marilor centre oncologice din Capitală, Cluj, Timişoara şi Iaşi "crapă" şi trebuie înlocuite? Că Dragnea vrea 3.000 de ambulanţe, în fiecare comună câte una? Şi atunci de unde resurse pentru dotări pe la Marghita sau Nucet, altele decât vreun stetoscop ori stroboscop? Mai ales în condiţiile în care Bihorul nu e un judeţ prioritar pentru PSD, filialele din Moldova şi Oltenia fiind mult mai "productive" decât cea condusă de Mang...

Cine crede că "bihoreanul de la Sănătate" va descărca aici tolba cu bani a Ministerului se amăgeşte, iar cine îi amăgeşte pe alţii minte de-a dreptul. Şi, repet, nu pentru că Bodog n-ar vrea, ci pentru că nu poate, nu are de unde, iar pentru asta nici nu va trebui judecat aspru. Nu pentru asta!