Preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, s-a adresat joi după-amiază celor 168 de membri ai Consiliului Judeţean al organizaţiei reuniţi în Sala Mare a Primăriei Oradea pentru a lansa mesaje către aliaţii liberali din USL, pe care ba i-a admonestat că "se bagă" în activitatea social-democraţilor, ba i-a avertizat că nu pot câştiga alegerile decât împreună cu PSD.

Cel mai important pasaj al cuvântării lui Mang a fost cel în care a pretins "paritate" cu liberalii, astfel încât el să candideze la preşedinţia Consiliului Judeţean, şi în care l-a atacat pe omologul său liberal, Cornel Popa, care se consideră candidatul USL la şefia CJ înainte ca acest lucru să fi fost stabilit la Bucureşti, prin negocieri, de către copreşedinţii Victor Ponta şi Crin Antonescu.

PSD caută candidaţi. Îi găseşte greu!

Liderul PSD Bihor a afirmat că până la 30 septembrie toate organizaţiile locale ale partidului din judeţ trebuie să anunţe candidaţii la funcţiile de primari şi consilieri locali, iar până la 31 iulie candidaţii la cele 34 de poziţii de consilier judeţean.

Mang a spus, însă, că în ce priveşte potenţialii candidaţi la primării şi consiliile locale găsirea acestora decurge greoi, punând ritmul lent pe seama... liberalilor. Motivul? Senatorul n-a zis-o direct, ci doar a sugerat (dar străveziu) că liberalii ar face "manevre" pentru a convinge PSD-iştii din comune să nu-şi pună candidaţi proprii şi în acest fel să-şi netezească ei calea spre funcţii.

"Nu este permis nimănui să poarte negocieri la nivel local pentru susţinerea candidatului altui partid", a spus Mang, adăugând apoi că negocierile între PNL şi PSD "se poartă doar la nivel judeţean" şi că acei colegi care nu vor respecta regula "vor fi excluşi din partid".

"Când m-aţi votat nu m-am angajat să predau partidul altora!", a mai spus preşedintele PSD, tot cu aluzie la faptul că nu va ceda în faţa liberalilor. "Nu permiteţi nimănui să se amestece în activitatea PSD, nu renunţaţi la nicio funcţie!", le-a cerut Mang şi celorlalţi social-democraţi.

Singurii în creştere

Ioan Mang a susţinut că PSD a ajuns la egalitate cu PNL şi UDMR, dar - în plus faţă de acestea - este singura formaţiune din Bihor aflată pe un trend crescător. Ba, fără a preciza care partid e pe primul loc, PNL sau UDMR, Mang a afirmat chiar că, în judeţ, PSD ar fi ajuns al doilea partid după ponderea celor dispuşi să-l voteze.

"Cercetările şi analizele sociologice arată că în Bihor PSD este singurul partid care a crescut. De la 13,5%, cât aveam în 2008, acum am ajuns pe locul al doilea, la o diferenţă faţă de primul loc mai mică decât marja de eroare a sondajului. Acest lucru înseamnă că toate eforturile noastre şi-au atins obiectivul", a spus Mang, în aplauzele PSD-iştilor "din teritoriu". "În acest moment, sunt trei forţe politice în Bihor: PSD, PNL şi UDMR, undeva la 25%, ordinea nici nu contează, diferenţa dintre ele fiind, repet, sub marja de eroare", a insistat liderul PSD Bihor.

El a mai afirmat că, potrivit sondajului CCSI comandat în judeţ de formaţiunea sa, USL va obţine la următoarele alegeri locale 50% din sufragii, iar la cele parlamentare 51%, în timp ce PDL s-ar afla la "17-18 la sută".

Atac la Cornel Popa: "Unii se şi văd candidaţi"

Mang a dat o atenţie specială relaţiei cu PNL, spunând că nu mai acceptă ca PSD să fie un "partener de mâna a doua" şi reclamând făţiş candidatura la şefia CJ. Potrivit spuselor sale, liberalii şi-ar "timora" partenerii social-democraţi să renunţe la candidaturi pe motiv că viitorii primari trebuie să aibă aceeaşi culoare cu viitorul preşedinte al Consiliului Judeţean.

În context, Mang l-a atacat dur pe omologul de la PNL, Cornel Popa, reproşându-i de la distanţă că se crede câştigător deşi candidatura sa nu a fost stabilită la Bucureşti, de către copreşedinţii USL Victor Ponta şi Crin Antonescu.

"Ştiu că există multe nemulţumiri faţă de cum funcţionează USL în Bihor. Ştiu că mulţi întâmpinaţi greutăţi mari, am văzut şi eu atacurile, strategiile şi manipulările otrăvite. Unii se şi văd deja candidaţi, deşi nu există nicio decizie. Unii au şi primit mesaje să nu candideze pentru că e bine ca primarii să aibă aceeaşi culoare ca preşedintele Consiliului Judeţean. Dar eu vă spun că astăzi, 21 iulie 2011, nimeni nu ştie cu siguranţă cine va fi candidat şi pe ce funcţii (...) Deciziile nu se iau nici de către Mang, nici de către Popa, nici de către Bodea (n.r. - Traian Bodea, preşedintele PC Bihor), ci de către copreşedinţii USL, Victor Ponta şi Crin Antonescu", a spus Mang.

Lobby la Ponta

În încheierea discursului, liderul PSD Bihor a arătat că va face tot ce depinde de el pentru a obţine candidatura la şefia Consiliului Judeţean, şi că preşedintele partidului, Victor Ponta, i-a promis sprijin în acest sens.

"Pentru a nu dezechilibra iremediabil USL în Bihor, consider că este imperios necesar principiul parităţii la conducere", a spus Mang, referindu-se la paritatea "PNL - Primărie, PSD - Consiliul Judeţean", care însă nu este înscrisă în protocolul USL. "Am promisiunea domnului Victor Ponta că ne va sprijini. Am convingerea că de această dată PSD Bihor va fi sprijinit, nu sacrificat", a adăugat el, făcând referire la situaţia organizaţiei judeţene din anii trecuţi, când i se dictau "de la Centru" până şi candidaţii la alegeri.

Ultimele cuvinte ale speech-ului lui Mang au fost rostite tot cu referire la liberali, chiar şi adresate propriilor colegi de partid. "Trebuie să înţeleagă şi dânşii că adversarii lor nu sunt PSD-iştii, ci PDL-iştii, Băsescu şi clica lui. Dacă am intrat în horă împreună (n.r. - în USL), va trebui să jucăm împreună până la capăt, dar asta nu înseamnă că vom fi un partener de rangul doi. Trebuie să înţeleagă că ori suntem egali, ori nu suntem!".