Partid-cazarmă

Preşedintele PSD Bihor, senatorul Ioan Mang, a explicat joi, într-o conferinţă de presă, că "dezertarea" din PDL a prim-vicepreşedintelui acestei formaţiuni, Sorin Frunzăverde, precum şi a primarului din Slatina, Darius Vâlcov, care conduce şi filiala PDL Olt, subliniază degringolada totală a democrat-liberalilor.

Mang a spus că Sorin Frunzăverde nu poate fi acuzat de traseism, deoarece a activat în PDL 21 de ani, iar plecarea sa a fost determinată de o situaţie subliniată şi de Vasile Blaga la Convenţia de anul trecut a PDL, când actualul preşedinte al Senatului arăta că "În PDL nu mai există viaţă de partid, nu mai există dezbateri şi decizii. Totul se reduce la executarea deciziilor preşedintelui Traian Băsescu".

Şeful PSD Bihor l-a persiflat şi pe preşedintele PDL, Emil Boc, care i-a imputat lui Sorin Frunzăverde că a trădat versurile partidului - "scrise de un PSD-ist" - în loc să discute cum însăşi conducerea PDL încalcă statutul propriului partid.

PNL+PSD, totul pentru USL

În antiteză cu PDL, a susţinut Mang, USL "se întăreşte pe zi ce trece", liderul PSD Bihor anunţând că opoziţia locală le-a pregătit democrat-liberalilor o surpriză care dovedeşte acest lucru. "Vreau să le spun PDL-iştilor că în toate localităţile din Bihor conduse de primari PDL, USL va avea candidaţi comuni", a spus Mang, precizând că este vorba despre 26 de localităţi, unde atât candidaţii pentru funcţia de primar, cât şi cei pentru consiliul local vor concura sub sigla alianţei opoziţiei.

Şeful PSD Bihor a precizat că excepţie de la regula candidaturii comune vor face doar acele localităţi unde, "din considerente de strategie, se va concluziona că există şanse mai mari să batem PDL-ul dacă vom avea candidaţi separaţi".

Mang a dat exemplul a două oraşe (Salonta şi Marghita), unde USL în mod sigur va avea candidaţi comuni, deşi au existat propuneri pentru o alianţă a tuturor partidelor româneşti, ideea fiind însă respinsă pentru că "nu putem fi pe aceeaşi listă cu PDL". De asemenea, pentru că la Beiuş, unde primarul în funcţie este liberal, iar organizaţia locală a pesediştilor vrea să aibă un candidat propriu, Mang a recunoscut că în acest oraş "negocierile încă nu s-au încheiat" între PNL şi PSD.

Mang a afirmat că USL are ambiţii mari în Bihor, deoarece şi la Consiliul Judeţean vrea să câştige "55% din mandate, fără redistribuire", fapt care ar permite intrarea în CJ inclusiv a candidaţilor PSD-işti care ocupă poziţiile 18 şi 19 pe lista USL. "PSD doreşte o mobilizare exemplară, aşa că vom face toate eforturile în campanie. Toate zvonurile că PSD va mima competiţia nu sunt reale", a promis Mang. Ca să arate că nu glumeşte, acesta a mai spus că va dizolva organizaţiile locale care nu reuşesc să câştige în faţa candidaţilor PDL.

Senatorul a mai precizat că numele candidaţilor USL la primăriile din Bihor vor fi anunţate săptămâna viitoare, în cadrul unei conferinţe de presă pe care o va susţine împreună cu omologul său liberal, Cornel Popa.