Preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, s-a dezlănţuit, miercuri, într-o conferinţă de presă, într-o serie de acuze împotriva principalului adversar politic, PNL, susţinând că acesta este "un partid corupt", deoarece prin ultima rectificare bugetară Guvernul "a mituit primarii", deşi se plânge că "nu are bani pentru tablete, pentru copii", dar şi pentru că foloseşte instituţiile pentru a recompensa traseişti.

"Ar fi de DNA"

"În Bihor, cei 45 de primari PNL au primit 70% din sumă (n.r. – prin HG pentru rectificarea bugetară), iar cei 24 primari PSD 18%", s-a plâns Mang, adăugând că "cea mai mare comună, Sânmartin", a primit doar 250.000 lei pentru că are edil pesedist, în timp ce comune conduse de primari PNL au primit de la 350.000 lei în sus. "Asta înseamnă mită electorală", a spus şeful PSD Bihor.

El a adăugat, însă, că PNL a practicat şi alte forme de mită, despre care a spus că "dacă ar funcţiona DNA, ar fi de DNA". Concret, Mang a susţinut că o persoană, Giorgio Grec, care ar fi urmat să fie candidat al PSD la Primăria comunei Tulca, a trecut la PNL şi va candida din partea acestei formaţiuni pentru că liberalii i-au pus tatăl şef la APIA.

Contactat ulterior de BIHOREANUL, directorul APIA, Ioan Grec, a susţinut în legătură cu această acuză că fiul său, care într-adevăr a fost în trecut membru PSD, "nu a fost niciodată în cărţi pentru a candida din partea PSD".

"Un partid corupt"

Pe de altă parte, Mang l-a acuzat pe Ilie Bolojan că susţine candidaţi cu trecut penal, chiar dacă, la fel ca USR-PLUS, liberalii au susţinut iniţiativa "fără penali".

PSD-istul a spus că a văzut bannere cu Bolojan şi cu doi asemenea primari penali, cel din Curăţele, Teodor Mocioran, condamnat la 1 an şi 6 luni de închisoare cu suspendare, şi cel din Boianu Mare, Ioan Bandula (trecut de la ALDE la PNL), care are o condamnare cu amânarea executării pedepsei, ambii "pentru fapte de corupţie".

Mang s-a plâns că Parchetele Beiuş şi Marghita nu au făcut recurs la aceste pedepse blânde, la fel cum nici DNA "nu funcţionează" pentru primari PNL.

De asemenea, el a acuzat că "îl văd pe Bolojan defilând la braţ cu «Cupidon»", adică cu primarul din Aleşd, Ioan Todoca, declarat că a colaborat cu Securitatea înainte de 1989. "Asta arată că PNL este un partid corupt, care îşi foloseşte toate mijloacele pentru a-şi atinge scopul, de la mită până la promisiunea de a face şi aceea de a folosi condamnaţi penal şi foşti colaboratori dovediţi ai Securităţii, care au făcut poliţie politică. Însă DNA nu funcţionează pentru PNL", a concluzionat Mang.

Abuzuri la comandă

Pe de altă parte, şeful PSD Bihor a afirmat că reprezentanţii PSD în cursa pentru primării ar fi asupriţi de instituţiile statului, asmuţite la comanda PNL, dând ca exemplu felul în care mama candidatei la Primăria Căbeşti, care deţine un magazin al Cooperaţiei, a fost amendată cu 10.000 lei pentru că a ţinut unitatea deschisă şi duminica, deşi nu avea program de funcţionare pentru această zi.

"După campanie, dacă nu se vor lua măsuri, voi prezenta şi filme, apropo de cu ce se ocupă instituţiile în comune", a ameninţat Mang, părând totuşi optimist, convins că "cu cât vor face controale mai multe, cu atât oamenii ne vor vota mai mult".

Fără să clipească

Pe de altă parte, confruntat de BIHOREANUL cu o serie de neadevăruri din programul în baza căruia speră să fie ales preşedinte al CJ, Mang a susţinut cu tărie că nu a scris în acest program decât lucruri reale.

Concret, deşi în program se laudă că "am reuşit să modernizăm 530 km de drumuri judeţene şi 150 km de drumuri comunale", pe când de fapt CJ a plătit doar covoare asfaltice pe un număr de kilometri necunoscut, Mang a afirmat că va pune la dispoziţie informaţiile, ceea ce nu a mai făcut.

La fel, în timp ce în programul electoral a scris că "am reuşit să construim parcuri industriale în tot judeţul", dar există unul singur la Tileagd, şi acela fără racordarea la gaz, Mang a afirmat că "urmează şi altele". Aceeaşi poveste şi în ce priveşte faptul că în program a scris că "am reuşit să finalizăm noul terminal" al Aeroportului, dar cu o întârziere-record de doi ani, Mang arătând spre lucrări întârziate ale Primăriei Oradea.

În ce priveşte promisiunile pentru următorii patru ani, BIHOREANUL l-a invitat pe Mang să explice ce înţelege prin "voi optimiza administraţia judeţului" (în condiţiile în care a umplut-o cu clientelă de partid), iar acesta a răspuns că va urmări... digitalizarea activităţii. De asemenea, solicitat să explice de ce promite că va sprijini producătorii agricoli printr-un program intitulat "Produs în Bihor", Mang a pretins că n-a putut face acest lucru în ultimii 4 ani deoarece "nu am fost preşedinte, nu puteam să emit dispoziţii", ca şi când nu ar fi avut sprijinul UDMR şi ALDE pentru o Hotărâre de Consiliu Judeţean şi un adevărat program în acest sens.

Vrea tot cu UDMR

Pe de altă parte, întrebat de BIHOREANUL dacă va rămâne simplu consilier judeţean în cazul în care nu va fi ales preşedinte al Consiliului Judeţean, Mang a răspuns că "o să vedem asta, o să iau o decizie după", iar în ce priveşte politica de alianţe pe care şi-ar întemeia o majoritate în cazul în care va fi ales a afirmat că preferă tot UDMR, la fel ca în 2016, chiar dacă anul acesta partidul maghiar a părut dornic mai degrabă de o majoritate cu liberalii pentru perioada următoare.

"Eu mi-aş dori preşedinte să fie Mang, şi o majoritate PSD, UDMR, Pro România, dar dacă nu se poate voi discuta şi cu PNL", a spus şeful PSD Bihor. El a exclus posibilitatea unei coaliţii cu USR-PLUS, pe motiv că "USR-PLUS este sluga PNL în Bihor, atât timp cât a acceptat să nu fie candidaţi (n.r. – la Primăria Oradea) Delia Ungur şi Flavius Bunoiu", adică persoanele cele mai vehemente anti-Bolojan, ultima fiind în trecut şi angajat al actualului candidat PSD la Primărie, Emilian Pavel.

În legărură cu pronosticul electoral, Mang a spus că el va câştiga şefia CJ şi Emilian Pavel Primăria Oradea, iar PSD va avea "7-8 mandate în Consiliul Local Oradea" (faţă de 5 în prezent, dintr-un total de 27) şi "în jur de 11 mandate la Consiliul Judeţean Bihor" (în prezent având 9 din totalul de 35).