Oficial, PSD nu se „implică” în promovarea referendumului, dar practic numai despre asta vorbeşte. S-a întâmplat şi vineri, când preşedintele organizaţiei Bihor, Ioan Mang, a făcut o nouă conferinţă de presă în care a pledat pentru referendum, îndemnând bihorenii să participe şi să voteze DA, cu argumentul că în caz contrar vor hotărî alţii în locul lor, cei care vor vota NU şi cei care boicotează.

Cu laptopul la altar

În prima zi după încheierea campaniei pentru promovarea referendumului, Mang a ţinut să-i asigure pe bihoreni, prin intermediul jurnaliştilor, că „în această campanie a fost multă lipsă de toleranţă, o ascuţire a disensiunilor dintre oameni şi foarte multă minciună”, pe care el a vrut, chipurile, s-o demonteze.

Şeful PSD Bihor a afirmat că referendumul nu este al unui partid politic”, ci al poporului, şi nici nu va fi nimeni discriminat pentru că PSD pregăteşte în beneficiul homosexualilor o lege a parteneriatului civil.

Pledând pentru utilitatea referendumului, Mang a spus că „nu se doreşte limitarea drepturilor nimănui”, ci doar prevenirea unor căsătorii între persoane de acelaşi sex, a unor oameni cu animale sau chiar cu obiecte. „Eu ştiu un bărbat care şi-a dat în judecată preotul pentru că a refuzat să-l căsătorească cu laptopul. Eu înţeleg că cineva îşi iubeşte laptopul, dar de aici până la a merge cu el la altar e cale lungă”, a susţinut şeful PSD Bihor.

Ulterior, însă, întrebat de BIHOREANUL cât de aproape îl „ştie” pe bărbatul cu laptopul şi dacă acesta este din Oradea ori din judeţ, Mang a dat-o la întors. „Ah, nu îl cunosc, este din Statele Unite, o poveste, este un caz”, a zis el.

„Decapitarea” şi „analiza” Facebook

Pe de altă parte, Mang a susţinut că cei mai intoleranţi au fost, în campania pentru referendum, opozanţii acestuia, care ar fi „mâzgălit” panourile publicitare din Oradea, legând apoi această „intoleranţă” de libertatea de exprimare exercitată inclusiv pe Facebook, reţea despre care a pretins că a fost utilizată pentru a i se transmite ameninţări cu moartea.

„Toate (n.r. - „mâzgălelile”) au fost făcute de cei care spun că sunt toleranţi. Nu putem admite o toleranţă de tip bolşevic, că dacă nu eşti de acord cu mine trebuie să-ţi tăiem capul, cum scriu unii pe Facebook, că dacă mă prind îmi taie capul, adică te decapitez. Până la urmă vom trage concluzia că şi în reţeaua Facebook ar cam trebui să fie limitate unele lucruri, unii spun chiar că ar trebui închisă, eu nu sunt de acord cu asta, dar sigur trebuie să analizăm cât de mult mergem cu dreptul de a scrie fiecare ce-l taie capul acolo”, a spus Mang, patron al unei firme de IT, profesor de informatică la Universitatea din Oradea şi personaj, altminteri, foarte activ pe reţelele sociale.