Ministrul, "pe lângă"

Senatorul Ioan Mang a anunţat că proiectul legii educaţiei iniţiat de ministrul Daniel Funeriu este dezbătut de membrii comisiei de învăţământ a Senatului timp de aproape 12 ore zilnic, de peste trei săptămâni, ritmul aparent lent cu care acest proiect avansează datorându-se, însă, chiar ministrului, care a elaborat un document plin de erori.

"La un moment dat, Funeriu m-a acuzat pe mine că tergiversez lucrurile, dar am avut sprijinul întregii comisii, inclusiv al preşedintelui Mihail Hărdău, care este de la PDL. Cel care tergiversează este chiar ministrul Funeriu, care a trimis un proiect cu foarte multe erori", a spus Mang.

Senatorul a arătat că "am ajuns cu dezbaterile la articolul 64 din cele peste 300 şi pot să vă spun că inclusiv titlul proiectului de lege l-am schimbat, căci el includea acum şi statutul cadrelor didactice, care până acum era o lege separată".

Cum va arăta şcoala

Parlamentarul bihorean a arătat că, potrivit proiectului legii, amendat de comisia din Senat, structura organizării învăţământului din România va conţine, ca până acum, învăţământul preşcolar, cu grupele mică, mijlocie şi pregătitoare (fosta grupă mare schimbându-şi denumirea, dar netrecând la şcoli), urmat de învăţământul primar cu patru clase.

Învăţământul gimnazial va cuprinde clasele V-IX, iar absolvenţii claselor a IX-a vor avea trei opţiuni: fie să urmeze doi ani de şcoală profesională, fie să facă un liceu de patru ani (cu profil real ori uman), fie un liceu tehnologic (fost industrial). Deosebirea este, a explicat Mang, că absolvenţii şcolilor profesionale, ca să-şi ia Bac-ul, vor fi nevoiţi să urmeze liceul fie sâmbăta, fie la cursuri de zi, după încheierea şcolii profesionale.

PDL-iştii nu vor pe româneşte

Senatorul Ioan Mang a declarat că, în continuare, limba în care se vor preda istoria şi geografia României a rămas un subiect de dispută între Putere şi Opoziţie. Întrucât, sub presiunea UDMR, proiectul ministrului Daniel Funeriu doreşte ca ambele discipline să fie predate în limbile minorităţilor naţionale, iar limba română să fie studiată ca o limbă străină, "acest aspect este încă nelămurit", a spus parlamentarul bihorean.

Tot o noutate prevăzută de proiectul Funeriu este că statul va finanţa studiul tinerilor la unităţi de învăţământ private, pentru cei nouă ani de învăţământ obligatoriu, adică pentru clasele I-IX, ceea ce - în opinia lui Mang - va determina proliferarea şcolilor private, adică a unei noi afaceri.

Între alte prevederi cu care PSD nu este de acord şi care au un aspect de afacere, senatorul Mang a mai amintit prevederea ca fiecare copil nou-născut să primească, într-un cont de care nu se va putea atinge, câte 500 de euro, cu "motivaţia" că suma este destinată educaţiei sale. "Dacă într-un an se nasc 125.000 de copii şi statul deschide tot atâtea conturi cu câte 500 de euro, cea mai câştigată va fi nu familia copilului, ci banca ce va fi aleasă de stat pentru depozitarea acelor bani, căci ea va dispune de peste 2 miliarde de euro pe care îi va putea rula ca şi cum ar fi capital propriu", a explicat parlamentarul bihorean.

Concluzionând, Mang şi-a încheiat prezentarea proiectului Funeriu afirmând că acesta nu va ajunge în dezbaterea plenului Senatului decât după luna septembrie, astfel că PDL va suferi fiindcă nu va putea, în lipsa legii, să-şi numească rapid şi oficial activiştii la conducerea unităţilor şcolare, fapt care era, conform senatorului PSD, "adevărata miză a legii".