"Vreau să vă împărtăşesc câteva frământări pe care le am de ceva vreme. Eu am fost şi sunt mândru că sunt locuitor al judeţului Bihor, dar ultimele date arată că Bihorul este cotat cu cele mai mici salarii, care va ieşi ultimul din recesiune, care are cele mai proaste drumuri". Aşa şi-a început liderul PSD Bihor, senatorul Ioan Mang, conferinţa de presă în care, vineri, avea să recunoască dorinţa sa de a deveni, de anul viitor, preşedintele Consiliului Judeţean.

Printr-un atac prin învăluire la adresa liberalilor, în legătură cu care a avut grijă să precizeze că "nici colegii liberali nu sunt mulţumiţi de ceea ce s-a întâmplat în Bihor în ultimii ani", Mang a abordat tema "subdezvoltării" judeţului şi a anunţat că doreşte să creeze un cadru prin care să identifice propuneri de remediere a acestei situaţii. "Aş face un apel ca la începutul lunii iunie, deci cu un an înaintea următoarelor alegeri locale, să organizăm o masă rotundă pe tema "Bihorul între dezvoltarea durabilă şi noua organizare administrativ-teritorială", la care să participe parlamentari, reprezentanţi ai Consiliului Judeţean, oameni de afaceri, politicieni, directori de instituţii deconcentrate", a spus Mang.

Liderul PSD a mai afirmat că "este momentul să discutăm cu responsabilitate, să ne aplecăm asupra a ceea ce este planul de dezvoltare a judeţului Bihor, care într-o oarecare măsură există, dar de care se pare că unii au uitat", făcând astfel aluzie la actuala conducere a CJ, în care preşedinte este liberalul Radu Ţîrle, iar vicepreşedinte un alt liberal, Dumitru Voloşeniuc.

Întrebat de jurnalişti cine nu a tratat "cu responsabilitate" problema dezvoltării judeţului, Mang a ţintit direct: "conducerea Consiliului Judeţean". Apoi, la întrebarea dacă îşi doreşte ca prin organizarea simpozionului pe această temă urmăreşte, de fapt, să candideze la şefia CJ, Mang a recunoscut din nou fără ocolişuri, pentru prima dată în public: "Acest lucru face parte din preocupările mele de astăzi. Da, e adevărat!".

De altfel, liderul PSD îi atacase pe liberalii din fruntea judeţului şi înaintea începerii conferinţei de presă, spunând că mulţumeşte jurnaliştilor care au dat curs invitaţiei sale cu toate că pentru aceeaşi oră anunţase o conferinţă de presă şi vicepreşedintele CJ Dumitru Voloşeniuc, pe tema şoselei de centură, spunând că "noi (n.r. - adică PSD-iştii) nu facem centura".

Atacul discret al lui Mang la adresa partenerilor liberali din USL Bihor confirmă speculaţiile privind existenţa unor tensiuni între PSD şi PNL generate de stabilirea candidaţilor la Primăria Oradea şi la preşedinţia CJ Bihor. În condiţiile în care pentru Primărie liberalul Ilie Bolojan nu are niciun contracandidat, iar pentru şefia CJ se pare că vrea să intre în cursă şi liderul PNL Bihor, senatorul Cornel Popa, Mang nu are nicio certitudine că îşi va adjudeca ipostaza de candidat al USL Bihor pentru aceeaşi funcţie de demnitate publică.

Conform protocolului USL, stabilirea candidaţilor la alegerile locale se face printr-un sondaj la care participă câte un reprezentant al PNL şi al PSD, sondajul urmărind să desemneze cine este mai bine plasat în opţiunile alegătorilor. Totuşi, pe lângă sondaj, un rol important îl vor avea şi negocierile dintre liderii centrali ai celor două formaţiuni, care trebuie să arbitreze situaţiile litigioase care se vor ivi pe plan local.