"Dator" cu explicaţii

După ce marţea trecută vicepreşedintele CJ Alexandru Kiss l-a convins pe preşedintele Cornel Popa să facă o conferinţă de presă fulger în absenţa lui, pentru a anunţa prelungirea mariajului UDMR-PNL până în 2020, liderul PSD Bihor, Ioan Mang, a prezentat explicaţii jurnaliştilor faţă de care a spus că se simţea "dator".

Precizând că nu numai că a citit (în BIHOREANUL), dar a auzit şi din alte surse, politice, că ieşirea lui Popa şi Kiss a fost determinată de UDMR-ist, care a lansat zvonul că el era plecat marţea trecută să discute la Bucureşti cu preşedintele PDL Vasile Blaga o altă majoritate pentru conducerea judeţului, Mang s-a declarat "denigrat" de această poveste. "Vă asigur că Ioan Mang nu şi-a trădat niciodată partenerii. Cine a spus aşa ceva a avut intenţia să mă denigreze", a spus şeful pesediştilor bihoreni, referindu-se la Kiss.

"Am sărit în apă pentru Kiss"

Mang a părut cu atât mai afectat de "trădare" cu cât în 2012 el a fost cel care a insistat pe lângă liberali, care nici nu voiau să audă de aşa ceva, pentru cooptarea UDMR-istului în conducerea CJ. "Eu consider gestul domnului Kiss şi un gest de masochism, pentru că UDMR a avut protocol cu PNL şi în 2012, şi a trebuit să mă arunc eu în apă ca să-l scot de acolo, că ceilalţi uitaseră de el. Dar a doua oară nu mă mai arunc, de asta vă asigur", a spus Mang.

De asemenea, şeful PSD a dezvăluit că vineri, la propunerea lui Cornel Popa (şi în absenţa primarului Ilie Bolojan, plecat din oraş), "forurile liberalilor au votat cu o majoritate zdrobitoare" prelungirea înţelegerii PNL-UDMR, arătând că din acest motiv liberalii ar putea să se confrunte cu nemulţumirea propriilor alegători şi ar putea păţi ca el, suferind o trădare din partea UDMR.

"Probabil nu au citit colegii mei din PNL reacţiile cetăţenilor atunci când eu am insistat pentru cooptarea UDMR în conducerea Consiliului Judeţean. Nu-mi pare rău de gestul pe care l-am făcut atunci, pentru că am vrut să asigur un echilibru în judeţ, dar nici nu mă aşteptam la gestul de săptămâna trecută, care mi-a produs o mare mâhnire", a adăugat şeful PSD Bihor.

"PSD nu are nevoie" de alianţa cu PNL şi UDMR

"Legat de alianţa celor doi, am constatat că PSD e pe de lături, dar PSD nu are nevoie de o invitaţie în această alianţă (n.r. - a lui Kiss cu Popa). Noi ne vom face treaba atâta timp cât PSD va fi la guvernare, şi cred că va fi mulţi ani de acum încolo. PSD, chiar dacă unii cred că poate fi o anexă a altor două partide, nu va fi o anexă", a mai spus Ioan Mang.

El a adăugat că PSD-ului i se datorează şi semnarea, de către vicepremierul Liviu Dragnea, a contractului pentru modernizarea drumului Marghita-Tăşnad (proiect promovat de Kiss), şi faptul că Bihorul este între cele două judeţe în care, în 30 de unităţi administrativ-teritoriale, se întocmeşte un Registru Agricol Electronic, şi faptul că Guvernul a alocat anul acesta 22 milioane lei pentru continuarea proiectelor de apă şi canalizare în mediul rural, prin Programul Naţional coordonat de acelaşi Dragnea.

"Nu cred că domnul Dragnea a fost la Oradea pentru alt motiv decât că PSD este reprezentat cu un vicepreşedinte în Consiliul Judeţean", a spus Mang, precizând chiar că este conştient, acum, că PSD Bihor deţine această funcţie doar pentru că UDMR şi PNL au nevoie de el, pentru ca în judeţ să ajungă bani de la Guvern.

"Trădătorul" e Kiss

Răspunzând întrebărilor jurnaliştilor care au vrut să afle dacă se simte trădat şi de cine anume, adică de Popa sau de Kiss, Mang a afirmat că pe liderul UDMR îl consideră "trădător", deoarece acesta l-a manipulat pe Popa spunându-i că marţea trecută ar fi plecat la Bucureşti, şi încă împreună cu primarul Ilie Bolojan, pentru a discuta cu Vasile Blaga o alianţă PNL-PSD-PDL în Bihor.

"Eu pe domnul Popa nu pot fi supărat, pentru că a fost o zi a manipulărilor. Sunt supărat în schimb pe domnul Kiss, pentru că domnul Kiss a ţinut să organizeze acea conferinţă de presă-fulger, fără mine. Singurul care ar trebui să dea explicaţii este domnul Kiss", a zis şeful PSD.

Mang schimbă foaia

Deşi liderul UDMR a dat dovadă de "lipsă de încredere" în el, Mang a spus că, "pe de altă parte, gestul prezintă şi avantaje, pentru că acum ne cunoaştem mai bine". Ca urmare, a precizat el, Mang îşi va schimba şi conduita în cadrul CJ, nemaiacceptând să fie în umbra UDMR şi PNL.

"Din punctul meu de vedere, nu mai sunt încorsetat de nicio alianţă. De acum îmi voi spune părerea, ceea ce până acum nu puteam face, când eram legat de USL şi aliat cu UDMR. Nu mai sunt aliat cu nimeni, sunt conştient că voi rămâne la Consiliul Judeţean atâta timp cât va fi nevoie de PSD, şi îmi voi spune liber proiectele pe care le avem şi părerea despre ce nu se face la Consiliul Judeţean", a explicat Mang, vorbind despre "eliberarea" lui, chiar dacă forţată de gestul lui Kiss, de sub tutela UDMR şi PNL.

Mai mult, Mang a spus că nu se va mulţumi doar cu atribuţiile împărţite de preşedintele CJ, ci va propune şi modificarea organigramei, care datează din 2008 "şi a fost făcută doar pentru a-l izola pe preşedintele de atunci, Radu Ţîrle", în mod concret el urmând să pledeze pentru crearea unei "agenţii" judeţene, formate din specialişti, care să aibă ca scop scrierea de proiecte europene, fiindcă fără fonduri UE Bihorul nu are şanse de dezvoltare.

Totodată, Mang a confirmat dezvăluirile BIHOREANULUI că în prezent CJ nu are bani nici măcar pentru a suporta cota sa de cheltuieli pentru demararea proiectelor europene deja demarate, astfel încât va fi nevoie ca judeţul să facă un credit de circa 30 milioane euro.

PSD ar putea vota pentru mutarea Muzeului

Întrebat, de asemenea, ce conduită va avea PSD faţă de proiectele de dezvoltare a Aeroportului şi de mutare a Muzeului Ţării Crişurilor în incinta Cetăţii, aşa cum a propus primarul Ilie Bolojan dar nu vrea UDMR, Mang a arătat că este cu totul de acord ca Primăria să suporte, aşa cum doreşte edilul Oradiei, o parte din subvenţiile ce vor fi acordate companiilor aeriene care vor deschide noi curse, externe, la Oradea, şi că speră că vor vota în acest sens reprezentanţii tuturor celor patru partide reprezentate în Consiliul Local şi în CJ.

"Nu am finalizată în prezent nicio opinie cu privire la mutarea Muzeului, dar va trebui studiată problema juridic şi tehnic. Trebuie să vedem dacă putem schimba destinaţia creditului pentru reabilitarea Garnizoanei (n.r. - luat de la BCR în mandatul lui Kiss). Şi eu aş vrea să avem un muzeu pe 18.000 metri pătraţi, dar numai factura la curent va fi de 2 miliarde de lei vechi pe lună", a atenţionat Mang.

El a spus că analizează costurile mutării, posibilitatea demontării instalaţiei de stingere a incendiilor deja pusă în clădirea fostei Garnizoane pentru a fi mutată în Cetate, dar şi ipoteza că în fosta Garnizoană ar putea funcţiona doar o parte din Muzeu, iar celelalte secţii în Cetate.

În orice caz, atunci când Guvernul a oferit fosta Garnizoană Consiliului Judeţean, HG-ul nu a condiţionat acest lucru de amenajarea în acest spaţiu a Muzeului, a subliniat Mang.

Citiţi pe această temă şi articolul "Marile manevre: Cum îi duce de nas liderul UDMR Bihor pe ceilalţi şefi de partide"