Listarea acţiunilor Adeplast pe Bursa de Valori Bucureşti a eşuat. "Oferta publică de vânzare a acţiunilor Adeplast derulată în perioada 2-15 octombrie nu a fost finalizată cu succes, nefiind înregistrat volumul minim al subscrierii cu succes a acesteia. Sumele subscrise de investitori în cadrul ofertei vor fi returnate conform prevederilor prospectului de ofertă", au anunţat miercuri BCR şi Intercapital Invest, intermediarii ofertei.

Listarea la bursă a acţiunilor producătorului de materiale de construcţii s-a soldat cu un eşec datorită faptului că oferta derulată de Adeplast s-a încheiat marţi, la ora 17, fără ca minim 70% din acţiunile scoase la vânzare să se fi vândut. Compania nu a reuşit să strângă de pe piaţă 9 milioane euro, sumă calculată la preţul minim cerut pe acţiune.

Marcel Bărbuţ, proprietarul Adeplast a scos la vânzare 33% din acţiunile companiei pentru a se finanţa de pe bursă cu 15 milioane euro. Suma urma să fie investită în construcţia unei fabrici de vată bazaltică, material care ar urma să devină obligatoriu la izolarea blocurilor pentru că nu se aprinde.

Vânzare pe tranşe

Potrivit ofertei făcute, acţiunile au fost împărţite în două tranşe. Prima tranşă, reprezentând 15% din totalul acţiunilor scoase la vânzare a fost rezervată investitorilor mici cu sume de până la 500.000 lei, diferenţa de 85% din cea de-a doua tranşă fiind rezervată investitorilor mari, cu subscrieri peste acest prag.

Tranşa rezervată micilor investitori, la un preţ de 4,06 lei pe acţiune, a fost subscrisă încă din prima săptămână de tranzacţionare, în vreme ce procentul rezervat investitorilor mari, la preţuri între 3,52 şi 4,06 lei pe acţiune, a fost tranzacţionat insuficient pentru încheierea cu succes a listării la bursă.

Dacă în prima categorie intră în general persoanele fizice dispuse să facă plasamente în acţiuni în ideea că acestea vor creşte sau vor aduce dividente, din cea de-a doua categorie fac parte "profesioniştii", societăţile de investiţii financiare, fondurile de pensii, băncile şi alte categorii de investitori mari.

O greşeală strategică...

"Toată lumea încearcă să îşi dea seama ce s-a întâmplat. Ca o părere personală, pot spune că s-a făcut o greşeală strategică. Pentru că subscrierile au fost revocabile (n.r. cumpărătorii acţiunilor au avut posibilitatea să se răzgândească), după tranzacţionarea cu succes a primei tranşe investitorii au plasat banii altundeva pentru că a apărut o oportunitate sau au plecat cu ei acasă", spune Doru Boloş, vicepreşedintele Depozitarului Central, organismul însărcinat între altele cu evidenţat tranzacţiilor făcute pe burse.

Eşecul finanţării prin bursă a primei companii private care a încercat în ultimii 5 ani să se capitalizeze prin vânzarea de acţiuni dovedeşte faptul că investitorii nu şi-au recăpătat încă încrederea în acest instrument financiar.

Bărbuţ: "Bursa nu a fost pregătită pentru noi"

După ce şi-a pregătit cu atenţie listarea la bursă, operaţiune precedată de o campanie mediatică menită să popularize importanţa şi viabilitatea proiectului, Adeplast a pus responsabilitatea eşecului tranzacţiei pe seama Bursei.

"Noi am fost pregătiţi pentru Bursă, însă Bursa se pare că nu a fost pregătită pentru Adeplast. Din păcate, cred că nu suntem încă în stadiul în care Bursa să fie o alternativă viabilă pentru finanţarea companiilor private din România", se menţionează într-un comunicat al societăţii Adeplast.

Potrivit comunicatul, compania nu renunţă la proiectul fabricii de vată bazaltică. "Planurile Adeplast dezvăluite odată cu demararea IPO-ului rămân în picioare. Asta pentru că indicatorii economici sunt foarte buni, deci Adeplast rămânând o companie cu potenţial de dezvoltare uriaş, mai ales pe plan zonal", anunţă reprezentanţii companiei.

După toate probabilităţile, pentru finanţarea acestei investiţii compania va fi nevoită să apeleze la un credit. Adeplast se mai bazează pe sprijinul ajutorul de stat oferit firmelor care crează locuri de muncă.

Citeşte pe aceeaşi temă şi: Banul la ban trage! Adeplast vrea să devină prima companie care se finanţează prin listarea la bursă după izbucnirea crizei