Scăderea încasărilor la bugetul de stat în primul trimestru al acestui an ar putea determina coaliţia de guvernare să ia măsuri de criză, crede ministrul bihorean al Investiţiilor Europene, Marcel Boloş.

Oficialul a declarat sâmbătă că variantele sunt "revizuirea" salariilor din sectorul bugetar sau reducerea numărului de angajaţi la stat.

"Noi avem acum în momentul de faţă o cheltuială cu salariile în sistemul bugetar în jur de 110 miliarde lei. Condiţia pe care noi o avem impusă în PNRR este cea referitoare la sustenabilitate. Având procedura aceasta de negociere cu reforma privind pensiile speciale şi modul în care pune problema Comisia Europeană pentru sustenabilitate, ne îndreptăm fie spre o revizuire a salariilor în sistemul bugetar, fie către o potenţială reducere a numărului de bugetari, dar acest lucru îl va hotărî coaliţia la momentul potrivit", a declarat Boloş, sâmbătă, la Antena 3.

O altă opţiune pe care Guvernul o poate lua în calcul este modificarea taxelor şi impozitelor, a mai spus el: "Avem şi varianta în care avem o mai bună colectare la veniturile fiscale pe care le gestionăm sau o revizuire a politicii fiscale a României". 

Declaraţiile lui Boloş vin în contextul în care gaura din bugetul de stat creşte. Săptămâna trecută, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a spus că ANAF a avut, în primul trimestru din 2023, încasări mai mici cu 4,1 miliarde de lei faţă de programul asumat de România.

"Domnul ministru al Finanţelor a afirmat acest lucru şi, desigur, aici Comisia este foarte atentă în momentul în care analizează astfel de declaraţii şi astfel de măsuri, pentru că este un argument în plus pentru Comisie să solicite României să îşi implementez reformele pe care le are şi cele trei reforme consecutive, cea a pensiilor speciale, cea a sistemului de pensii general şi reforma salarizării din sistemul bugetar. Şi din acest punct de vedere ele au, după cum ştim, termenele din trimestrul patru pentru reforma privind pensiile speciale, în trimestrul întâi reforma privind pensiile generale şi trimestrul doi este reforma privind sistemul de salarizare în sectorul bugetar", a mai spus Boloş.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!