Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat că deși ANAF a avut încasări mari în luna iulie, situația financiară a țării nu este tocmai bună, deoarece cheltuielile sunt „colosale”, atât cele pentru funcționare, cât și cele de investiții.

Într-un interviu acordat Profit.ro și citat de hotnews.ro, Boloș a spus că ANAF a încasat 51,7 miliarde lei în iulie. „A fost o lună cu încasări bune ale ANAF, dar cheltuielile sunt colosale, atât pe partea de funcționare a instituțiilor statului, cât și pe partea de investiții”, a spus ministrul. 

Mai precis, în luna iunie cheltuielile statului au fost de 53,7 miliarde lei, iar media primelor șase luni este de 56,5 miliarde lei. 

În perioada următoare, presiunea asupra deficitului va spori odată cu intrarea la plată a pensiilor recalculate. Guvernul a împrumutat peste 18 miliarde de lei în iulie, iar Boloș îndeamnă acum la prudență.

„Au intrat în vigoare măsurile care privesc creșterile salariale etapa a 2-a. Influența lor este de un miliard de lei lunar. De asemenea, la cheltuielile de investiții, bugetul și plățile care s-au efectuat sunt record. De la 1 septembrie, intră în vigoare recalcularea pensiilor, care adaugă o influență de 2 miliarde de lei lunar. Din această perspectivă, trebuie să fim foarte atenți și prudenți cu veniturile încasate și cu felul în care gestionăm partea de venituri, pentru că avem cheltuieli semnificative”, a mai spus ministrul.

Bugetul are un deficit de 4% după șapte luni față de o țintă de 5% asumată de Guvern pentru întreg anul, notează Profit.ro. În acest context, întrebat când va fi depășit pragul de 5% în ce privește deficitul bugetar, Boloș a evitat să precizeze o lună.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!