Programul privind reabilitarea termică a blocurilor, finanţat din fonduri europene prin intermediului Programului Operaţional Regional, va fi lansat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului cu o întârziere de două săptămâni.

"Lansarea s-a amânat cu două săptămâni pentru că, fiind vorba de un program nou, s-au cerut foarte multe clarificări. Data lansării ghidului solicitantului a fost fixată pentru 1 noiembrie, iar deschiderea apelului de proiecte se va face pe 15 noiembrie", a declarat, miercuri, la Oradea, Marcel Boloş, secretar de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului.

Boloş a afirmat, în cadrul unei conferinţe de presă organizate la încheirea lucrărilor Comitetului de Monitorizare al POR, desfăşurate la Oradea, că bugetul programului de reabilitare a blocurilor se ridică la 300 milioane de lei. Programul este finanţat în proporţie de 60% din fonduri comunitare, diferenţa urmând să fie acoperită din contribuţia bugetului local şi a proprietarilor de apartamente.

Bugetul a fost împărţit în mod egal, astfel încât fiecare dintre cele 8 regiuni de dezvoltare vor putea beneficia de alocări comunitare de 22,5 milioane de euro pentru investiţii în eficienţa energetică a blocurilor.

"Ca să nu ia o singură comunitate locală toţi banii, deşi regula accesării fondurilor este "primul venit, primul servit", am stabilit că nicio localitate nu poate accesa mai mult de 35% din suma alocată pe regiune", a afirmat Marcel Boloş.

Secretarul de stat a mai spus că pentru punerea în aplicare a programului în cursul săptămânii viitoare Guvernul va modifica Ordonanţa de Urgenţă 18 din 2009 în vederea introducerii unei prevederi referitoare la "taxa de reabilitare termică". "Taxa de reabilitare termică este suma pe care o plăteşte proprietarul imobilului către Consiliului Local, de-a lungul a 10 ani, pentru a acoperi contravaloarea lucrărilor achitate de acesta", a spus Boloş.

Bugetul local îşi va recupera de la proprietarii imobilelor sumele cheltuite cu reabilitarea imobilului în rate lunare de-a lungul a zece ani. "În medie, reabilitarea termică a unui apartament dintr-un bloc costă undeva la 5.000 euro. Dacă bugetul local îşi recuperează de la proprietari sumele cheltuite de-a lungul a zece ani înseamnă că omul va avea de plătit cam 5 euro pe lună", a spus secretarul de stat. În cazul în care imobilul va fi înstrăinat înainte de stingerea debitului taxa va fi plătită, în continuare de noul proprietar.

În cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, secretarul de stat a mai anunţat că lansarea ghidului solicitantului pentru programul privind reabilitarea spitalelor judeţene şi municipale din municipiile reşedinţă de judeţ va avea loc pe pe data de 1 ianuarie 2013.

Bugetul proiectului se va ridica la suma de 100 milioane de euro, finanţarea urmând să fie acoperită în proporţie de 80% din fonduri europene, iar diferenţa să fie împărţită în mod egal de bugetul de stat şi bugetul local. Lucrările incluse în program cuprind de la anvelopări şi înlocuirea tâmplăriei geamurilor până la reabilitarea sistemelor de ventilaţie, a reţelelor de alimentare cu energie electrică şi a celor de alimentare cu energie termică.