Lovite de criză, majoritatea oraşelor şi comunelor bihorene supravieţuiesc din bugete ciuntite şi încearcă să economisească reducând chiar şi din sumele alocate persoanelor cu handicap, reparaţiilor de străzi şi iluminatului public. În sărăcia generală, Budureasa face totuşi notă discordantă.

În 2012, la fel ca anul trecut, primarul liberal Radu Olea a avut de cheltuit un buget de aproape 6 milioane lei. De 20 de ori mai mult decât, de pildă, cei 300.000 lei ai comunei Uileacu de Beiuş, comparabilă atât ca suprafaţă, cât şi ca număr de locuitori. Banii s-au dus, însă, pe cheltuieli aberante. BIHOREANUL a descoperit că cea mai bogată primărie de comună a ajuns raiul firmelor-căpuşă, care cheltuie bugetul tocmai cu voia şi în beneficiul celor puşi să drămuiască cu grijă avutul public. De la primar până la consilieri...

Manual de tocat

Cheltuielile Primăriei Budureasa au devenit subiect de discuţii în timpul campaniei pentru alegerile locale, când au fost puse pe tapet de susţinătorii contracandidatului fostului şi actualului edil Radu Olea, UNPR-istul Georgel Goina. "Dorim să prezentăm realizările mandatului 2008-2012 într-o lumină reală, cu date, cifre şi fapte", specificau opozanţii în manifestele împrăştiate prin comună.

Conform acestora, sume uriaşe, în total 1,3 milioane lei, au fost risipite pentru construirea unui cămin cultural în centrul de comună, în vreme ce o construcţie similară în satul Cresuia a costat de patru ori mai puţin. Pe poarta de lemn montată la intrarea în comună, Primăria a dat 50.500 lei, pentru amenajarea a două terenuri sintetice de fotbal în satele Budureasa şi Burda câte 200.000 lei, iar realizarea unui sistem de supraveghere video în comună a costat 40.000 lei.

Primăria şi-a tras chiar şi asociaţie sportivă, cu echipă de fotbal, pe care aruncă aproape 160.000 lei pe an. În plus, a amenajat patru filigorii, una pe terenul de sport din Burda şi alte trei în cimitirele (!) din Saca, Sălişte şi Teleasc, în valoare totală de 30.000 lei, deşi asemenea construcţii din lemn pot fi cumpărate direct de la producători la jumătate de preţ.

Iertaţi de taxe

La nicio lună după alegeri, Primăria a fost călcată de auditorii Camerei de Conturi Bihor, care au verificat modul în care conducerea instituţiei a cheltuit bugetul pe anul trecut. Inspectorii au descoperit, astfel, că Primăria are debite neîncasate de 1,5 milioane lei, sau că primarul Radu Olea a protejat unele firme (precum Forest Serv SA, Razciuc SRL, Pro Ideea SRL, Timex BG SRL, sau CTHR Iadolina), cărora le-au fost calculate impozite sub valoarea reală.

Totodată, alte firme (cum sunt European Drinks ori Geoasset SA, care exploatează mina de brucit a lui Sorin Ovidiu Vântu), dar şi asociaţii urbariale (ca Poiana Budureasa, Alaria Burda, Dosul Rîturilor, Hiju Cărbunari) au fost lăsate pur şi simplu să nu-şi plătească dările. "Răspunzători sunt primarul Radu Olea şi consilierul Florica Oraş, cu atribuţii în stabilirea, evidenţierea şi urmărirea veniturilor", au stabilit auditorii.

Deconturi...

În timpul controlului, reprezentanţii Camerei de Conturi au verificat prin sondaj şi câteva capitole de cheltuieli, descoperind că primarul a aprobat mai multe plăţi nelegale. Cele mai multe priveau decontarea unor lucrări ale firmei Gamid Prodexim SRL, care pentru reparaţiile de străzi din satul Sălişte a decontat o cantitate de 3.600 mp de piatră spartă, deşi a pus doar 2.800 mp, iar în satul Budureasa a cerut bani pentru pietruirea a 2.305 mp de drum, deşi în realitate lucrarea s-a făcut pe numai 1.900 mp. În total, valoarea prejudiciului se ridică, doar în aceste cazuri, la aproape 50.000 lei. 

Auditorii au verificat în teren şi lucrări de asfaltări făcute de Gamid Prodexim, în valoare de 50.000 lei, şi plătite pe baza a trei facturi (emise pe 21 martie, 3 octombrie şi 5 decembrie 2011). Au descoperit, însă, că cei 750 mp de asfalt plătiţi de Primărie nu existau nici măcar în iunie 2012! Altfel spus, edilii au dat bani pe ceva ce nu există.

Luat la întrebări, primarul nu a avut nicio explicaţie, şi nici nu a mişcat vreun deget să recupereze prejudiciul în timpul controlului, motiv pentru care Camera de Conturi i-a fixat ca termen de "remediere" data de 30 noiembrie, când va avea loc un nou control.

Surse din instituţie au dezvăluit însă că, pe 30 iunie, imediat după plecarea auditorilor din Primărie, Olea a cerut firmei Gamid Prodexim să returneze o parte din sumele pe care i le plătise în plus, pentru ca - ulterior - aceleaşi lucrări şi aceleaşi sume să le plătească din nou firmei pe 3 iulie. Altfel spus, s-a prefăcut că recuperează prejudiciul, apoi a dat din nou banii către firmă.

Consilieri cu lipici

BIHOREANUL a aflat că neregulile găsite de Camera de Conturi sunt doar o mică parte din cele existente în Primăria Budureasa. Ilegalităţi crase s-au comis şi la modul de atribuire a contractelor de achiziţii publice, aspect neverificat de auditori. Căci volumul total de lucrări a fost fragmentat astfel încât valoarea fiecăreia să fie sub 15.000 euro, pragul prevăzut de lege pentru organizarea unor licitaţii. Iar unele lucrări au fost atribuite direct firmelor unor consilieri locali, deşi aceştia se aflau într-un flagrant conflict de interese, de vreme ce în calitate de aleşi gestionau banii comunei, iar ca afacerişti se înfruptau din ei.

Fostul consilier Gheorghe Mihoc, de pildă, a renovat şcoala din Burda, biserica din Budureasa şi pe cea din Sălişte de Beiuş, iar un alt fost consilier, Dan Cristian, a fost plătit anul trecut cu 130.000 lei pentru renovarea şcolii din centrul de comună. Şi asta nu e tot. În februarie 2011, Primăria a accesat fonduri europene şi guvernamentale de 1,4 milioane lei printr-un proiect de reconversie profesională manageriat de firma Romapisan, deţinută tot de un consilier local, Gheorghe Ţiţ, văr cu viceprimarul Vasile Grec, şi care a primit pentru serviciile sale 378.840 lei.

Asfaltări în nămeţi

Şi mai revoltător este că la Primăria Budureasa, când nu existau lucrări de făcut, ele au fost inventate. De exemplu, pe 10 ianuarie 2012, când primarul a cheltuit 200.000 lei ca să repare străzi asfaltate tocmai toamna trecută! Un contract de acest tip a fost dat firmei Gigi & Oni SRL pentru repararea străzii Burzea din satul Burda, iar un altul firmei Gauss Topo pentru reparaţii pe strada Racu.

Potrivit scriptelor, lucrările s-au făcut în timp record, fiind recepţionate pe 1 februarie 2012 şi, respectiv, pe 7 martie 2012, în condiţiile în care astă iarnă comuna s-a aflat sub un strat gros de nămeţi. "S-a făcut, doamnă, lucrarea, cum să nu se facă? Nu era zăpadă, era curat drumul, ca acum!", se jură Ionuţ Horge, unul dintre funcţionarii care au semnat recepţia lucrărilor.

"Căpuşe" la păşune

O la fel de profitabilă afacere este şi întreţinerea păşunilor comunale, comandată de Primărie şi plătită cu fonduri de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură. Anul trecut, pentru asemenea lucrări, la Budureasa s-au cheltuit 1,03 milioane lei, iar în acest an s-au alocat 855.000 lei.

BIHOREANUL a intrat în posesia unei liste cuprinzând firmele care au încheiat contracte pentru întreţinerea păşunilor, dar şi plăţile făcute în 2010 şi 2011 din fondurile de la APIA. Aproximativ 35.000 lei au fost dirijaţi către Întreprinderea Individuală Bozga Eugen, deţinută de vărul primarului, circa 200.000 lei spre firmele fostului consilier Cristian Dan, ONG Împreună şi Silva Expert, plus 300.000 lei către Întreprinderea Individuală Clop Eva, controlată de Cristian Clop, fin de cununie atât al primarului comunei, cât şi al edilului Beiuşului, Adrian Domocoş. Culmea, firma a încasat bani nu doar vara şi toamna, când se curăţă păşunile, ci şi iarna şi primăvara, când pajiştile montane sunt acoperite de zăpezi.

Nimeni, nimic

Descâlcirea afacerilor din Primăria Budureasa intră, cu certitudine, în competenţa organelor de anchetă penale, faţă de care edilii vor avea ocazia să-şi spună punctul de vedere pe care, în discuţia cu reporterii BIHOREANULUI, au avitat să-l facă cunoscut. Căci joia trecută, când au fost căutaţi la sediul Primăriei pentru a lămuri lucrurile, instituţia era goală-goluţă.

Pe primarul Radu Olea nu-l mai văzuse nimeni de două săptămâni, de când a plecat în concediu şi nici n-a mai răspuns la telefon, nici colegilor, şi nici ziariştilor. Viceprimarul Vasile Grec şi secretara Consiliului Local, Felicia Buştea, erau plecaţi la o şedinţă, însă prins pe telefonul mobil vicele a refuzat o întrevedere pe motiv că are treabă multă "într-o instituţie publică din Beiuş"; asta deşi în fundal se auzea clinchet cristalin de pahare. Apoi, vineri şi sâmbătă, nu a mai răspuns la telefon.

Cât despre secretară, dacă iniţial s-a arătat dispusă la o discuţie, ulterior a zis pas. Doar n-o să dea ea explicaţii pentru trântelile şefilor...


ANGAJĂRI
Mina cu pile

Camera de Conturi Bihor i-a imputat primarului comunei Budureasa, Radu Olea, şi faptul că în anii 2010 şi 2011 nu a încasat redevenţa cuvenită din partea Geoasset, care exploatează zăcământul de brucit pentru cei 273.000 mp de teren pe care le are în concesiune. Explicaţia pentru îngăduinţa edilului ar putea fi faptul că şefa exploatării este însăşi nepoata lui, Florina Roman, care recent a făcut şi alte selecţii relevante, afişate chiar pe uşa Primăriei: pe propriul soţ, Viorel Roman, pe ginerele viceprimarului, Nicolae Roman, şi pe fratele acestuia, Florin, pe nepoţii vicelui, plus un fost consilier, Vasile Galea, doi consilieri în funcţie, Dorin Bogdan şi Pădurean Gal, şi - vişină pe tort - până şi pe  preotul satului Burda, Adrian Ivancea, care o va face pe... şoferul. Cu toţii, au un singur lucru în comun: sunt membri ori simpatizanţi PNL şi au participat activ la campania primarului.