După ce a condus autoritar organizaţia judeţeană, purtând-o din victorie în victorie atâta vreme cât la alegerile pentru Primăria Oradea şi Consiliul Judeţean n-a avut concurenţi reali, ci doar sparring-partneri precum Mihai Bar ori Cornel Popa, dar eşuând când Ilie Bolojan şi Radu Ţîrle s-au dovedit adversari „pe bune", fostul preşedinte al PDL Bihor, Petru Filip, s-a ales de vinerea trecută cu supărarea definitivă şi irevocabilă a foştilor subordonaţi pe linie de partid.

Deşi de o lună a devenit secundul Ancăi Boagiu la conducerea PDL Sector 2 Bucureşti, semn clar că îşi pregăteşte o carieră „la Centru", fostul lider al pedeliştilor bihoreni a fost invitat special la reuniunea Consiliului de Coordonare judeţean. N-a binevoit însă să-şi scuze absenţa nici măcar de ochii lumii, mulţi militanţi comentând că, dacă tot nu-i făcea plăcere să-i revadă pe cei care l-au făcut de trei ori primar, Filip putea să le trimită barem un mesaj protocolar.

Ceva gen: „Aş fi vrut să vin, pentru că mi-aţi fost ca o familie, dar am fost reţinut în Capitală cu treburi de partid (sau de stat) ce nu suferă amânare. Vă mulţumesc pentru fructuoasa colaborare şi vă doresc succes în viitoarea activitate!".

În loc să facă acest minim efort şi să-şi calce pe orgoliul că, după alegerile locale din 2008, a fost considerat principalul autor al dezastrului, Filip s-a debarasat chiar şi la nivel ritualic de foştii colegi bihoreni, confirmând astfel ceea ce rivalul Ştefan Seremi dezvăluia într-un interviu publicat de BIHOREANUL: „Filip se foloseşte de oameni şi apoi îi uită!".

Numai că, la fel cum orădenii de rând nu uită că la fel a procedat şi cu ei în 2007, când i-a lăsat baltă pentru un scurt mandat de eurodeputat, fără a-şi lua rămas bun şi fără a le prezenta un minim bilanţ, sfidarea lui Filip în faţa activiştilor de partid nu va fi nici ea trecută cu vederea. Ignorându-i, fostul preşedinte al PDL Bihor a tăiat, practic, orice punte cu organizaţia care i-a adus numai satisfacţii, lăsându-i pe militanţi să explice singuri electoratului de ce fostul lor lider a sedus Oradea şi apoi a abandonat-o.

Fapt care, la alegerile viitoare, va îngreuna şi mai mult sarcina pedeliştilor bihoreni de a realiza ceea ce noul preşedinte Seremi a promis: refacerea relaţiei cu cetăţeanul, pentru a recâştiga, cum s-a exprimat liderul spiritual Vasile Blaga, „preşedinţia Consiliului Judeţean şi, dacă se poate, Primăria Oradea".

Politician inteligent şi versat, ambiţios şi tenace, Petru Filip mizează, aşadar, totul pe o singură carte: cariera la Bucureşti. Riscantă opţiune, din cel puţin două motive: la centru înghesuiala pentru caşcaval e şi mai mare decât la margine de ţară, iar acolo poate că alţii ştiu nu doar „tabla adunării", cum reproşa acelaşi Blaga, ci şi a împărţirii. A împărţirii cu colegii nu doar a sarcinilor, ci şi a beneficiilor...