Asemănările dintre Marghita şi Bucureşti sunt uluitoare. Amândouă sunt nişte localităţi cu mare potenţial, dar care sunt jefuite în fiecare ciclu electoral de cei care ar trebui să le conducă. Concubinajul între toate partidele care s-au perindat la putere a făcut să existe o şogoreală indestructibilă, ce a pus la punct un sistem impecabil de sifonare a banilor publici.

În Bucureşti a apărut din neant unul ca Nicuşor Dan, omul care-şi rupe zilnic dinţii încercând să atace haita de pesedişti şi penelişti. Iar aceştia fac tot ce pot pentru a-l sabota pe nefericitul primar general. La fel se petrec lucrurile şi în Marghita. Şi acolo afacerile sunt transpartinice, şi acolo a apărut din neant un primar fără culoare politică, Marcel Sas Adăscăliţii, care chiar se ambiţionează să mişte lucrurile.

Am crezut că preşedintele PNL Bihor îl va aduce în partid pe domnul Sas, pentru a-i da mai multă putere în Consiliul Local*. Din păcate, însă, şi la Marghita, ca la Bucureşti, afacerile sunt mult mai tari ca ideologia. Aşa că tot mandatul primarului independent se reduce la un dat la gioale, spre paguba locuitorilor urbei.

Marcel Sas Adăscăliţii a recurs la camerele de supraveghere şi a demonstrat că viceprimarul udemerist Demian Zsolt stă puţin peste 3 ore la serviciu, timp în care sunt incluse şi pauzele de ţigară. Vicele se apără şi spune că el, când nu e în Primărie, se află pe teren, adică "biroul lui e patria". Ce dracu’ face omul 5 ore pe zi pe teren într-un oraş pe care-l străbaţi de la un capăt la altul în 15 minute, numai şefii lui de partid pot şti.

O lecţie se desprinde din toată această poveste. Degeaba ai un primar care se zbate pentru cetăţeni dacă n-ai şi viceprimari şi un consiliu care să se gândească, măcar printre picături, şi la binele public.


* Acest editorial a fost scris înainte ca Ilie Bolojan să anunțe, sâmbătă, pe Facebook, intrarea primarului de Marghita în PNL.

Citiți pe această temă articolul „Primarul de Marghita nu mai e independent. Anunţul făcut de Ilie Bolojan (FOTO)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!