Orădeanca Mariana Gal, proprietara clădirii asupra căreia s-au tras, joi seară, mai multe focuri de armă, susţine că este un episod dintr-o lungă serie de ameninţări pe care le-a primit ca urmare a declaraţiilor publice şi reclamaţiilor făcute la adresa procurorului DNA Ciprian Man, respectiv a denunţătorilor din dosarul în care a fost condamnată cu suspendare.

Ameninţări repetate

Aşa cum BIHOREANUL a relatat, patru focuri de armă au fost trase asupra unei clădiri de birouri deţinute de Mariana Gal, soţia fostului şef al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor Viorel Gavra, poliţiştii declanşând deja o anchetă în caz.

"Primesc ameninţări zilnic, mă sună să-mi spună că am câteva zile de trăit. Am fost sunată de mai multe ori, noaptea primesc apeluri pe telefonul fix. Acum câteva zile m-au sunat să-mi spună că mi-a murit copilul în accident. Dacă nu era acasă, în pat, cred că muream", a declarat femeia pentru BIHOREANUL.

Potrivit lui Gal, urmele de împuşcături le-a descoperit personal, joi seară, în jurul orei 22.00, când a intrat în clădire, în drum spre casă, pentru că a văzut becul aprins pe terasa interioară. "Iniţial nici nu mi-am dat seama ce s-a întâmplat. Am văzut că geamul securizat al terasei, care dă spre stradă, este fisurat. Apoi am văzut găurile şi am sunat la 112", spune ea.

Potrivit femeii, clădirea este închiriată unei firme de transport care nu are program seara, iar miercuri geamul de sticlă a fost intact. "Eu am fost şi miercuri seara pe acolo, sticla era întreagă", a mai declarat Mariana Gal.

De profesie economistă, femeia este asociată în 8 firme cu diverse obiecte de activitate, ce merg de la comerţ până la operaţiuni de deratizare. Preponderente sunt, însă, afacerile imobiliare cu sedii de birouri şi hale industriale pe care Mariana Gal le închiriază.

Anti-Binom

Orădeanca în vârstă de 55 ani a făcut în ultimele luni mai multe declaraţii publice în care îi acuză pe fostul procuror DNA Ciprian Man că, în 2012, i-ar fi ticluit un dosar penal cu scopul de a-i compromite soţul, pe Viorel Gavra, care în perioada respectivă era prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor.

"Au pus în mişcare un adevărat mecanism al terorii. Eu eram urmărită în trafic, primeam ameninţări, s-a apelat la denunţători mincinoşi, oameni pe care nu i-am văzut niciodată în viaţa mea până atunci", spune Gal.

În interviurile date mai multor posturi de televiziune la începutul acestui an, de când campania anti-Binom s-a intensificat, Mariana Gal a povestit că "execuţia" familiei ei a fost decisă de Ciprian Man, pentru că ea a refuzat să formuleze denunţuri pe care fostul şef al DNA Oradea i le-a cerut să le facă împotriva unor oameni influenţi.

"Soţul meu a anchetat firma SIS Consulting, administrată de ginerele unui senator PDL (este vorba de notarul Irinel Dimitriu, ginerele lui Ştefan Seremi – n.r.), foarte influent. A deranjat prin această anchetă. Paralel, mie mi se făcea un flagrant într-o poveste cu care nu aveam nicio legătură. DNA Oradea m-a chemat la audieri în ianuarie 2012. Procurorul Ciprian Man mi-a cerut să fac denunţuri împotriva unor prieteni şi cunoscuţi. Mi-a spus că, dacă fac cum spune el, o să uit unde e sediul DNA Oradea. Am refuzat, mai ales că nu aveam ce infracţiuni să denunţ, iar Man a schimbat foaia spunându-mi că voi regreta şi că urmează să fiu trimisă în judecată. La scurt timp, în februarie 2012 m-au trimis în judecată pentru complicitate la trafic de influenţă" a declarat femeia într-un interviu dat postului NCN.

Dosar cu scandal

În dosarul la care face referire femeia, trimisă în faţa instanţei de procurorii DNA Oradea în 2012, ea a fost condamnată la 3 ani de închisoare cu suspendare, pentru complicitate la trafic de influenţă.

Concret, orădeanca era acuzată că, la intervenţia unei amice, Rodica Mangra, şi ea condamnată la 3 ani de închisoare cu executare în acelaşi dosar, ar fi promis că va pune o vorbă bună pe lângă soţul ei, Viorel Gavra, în favoarea unui asistent notarial, Daniel Ciuciu, judecat la vremea respectivă în mai multe dosare de escrocherii imobiliare, iar ulterior condamnat la închisoare cu executare.

Dosarul s-a format în urma unui denunţ făcut chiar de Ciuciu, în care acesta susţinea că ar fi pus la bătaie o garsonieră pentru Mangra şi urma să dea şi 20.000 euro - câte 5.000 de euro pentru fiecare din cei trei judecători ai Curţii de Apel care urmau să emită sentinţa finală în cazul lui, respectiv încă 5.000 euro pentru Gal.

Iniţial, în 2014, în urma procesului care s-a derulat la Tribunalul Cluj, Mariana Gal a fost achitată, magistraţii stabilind că femeia a comis faptele de care e acuzată fără intenţie. Decizia instanţei a fost atacată, însă, de procurorii DNA, prin apel, care s-a judecat la Curtea de Apel Cluj, unde magistraţii au desfiinţat în întregime hotărârea colegilor de la Tribunal şi au înlocuit-o cu o alta, mult mai aspră.

Astfel, instanţa a dispus, în 2015, condamnarea Marianei Gal la 3 ani de închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei, pe termen de încercare de 5 ani, în timp ce în cazul Rodicăi Mangra, condamnarea cu suspendare a fost înlocuită cu o pedeapsă de 3 ani de închisoare cu executare.

Exclus din magistratură

În 2012, dosarul deschis pe numele Marianei Gal şi al prietenei sale, Rodica Mangra, a declanşat un imens scandal la Oradea, care, în paralel cu inculparea soţiei sale, a dus şi la compromiterea şi excluderea prim-procurorului Parchetului Bihor din magistratură. În timpul cercetărilor, procurorii DNA l-au reclamat pe Viorel Gavra la Consiliul Superior al Magistraturii, acuzându-l că ar fi făcut presiuni ca să o scoată de sub urmărire penală pe soţia sa.

În sesizare, reprezentanţii DNA susţineau că, în ianuarie 2012, Gavra i-ar fi sugerat procurorului care efectua cercetările, Ciprian Man (foto), să o trimită în judecată doar pe Mangra şi să disjungă ancheta în cazul Marianei Gal, iar după o anumită perioadă să o scoată de sub urmărire penală. Refuzat, Gavra l-ar fi abordat, apoi, tot fără folos, şi pe şeful DNA Oradea de atunci, Marius Iancu, apoi pe alte persoane influente din mediul politic sau din justiţie.

Toate demersurile erau, apoi, comunicate avocatului Ioan Sava, care îi apăra soţia, dar care în perioada respectivă avea propriul dosar de corupţie, iar discuţiile îi erau interceptate. Aşa se face că, după ce procurorii DNA l-au reclamat pe Gavra la CSM, procesele verbale ale convorbirilor pe care avocatul le-a purtat cu Man în cazul Gal, dar şi discuţiile dintre Sava şi Gavra, au devenit principalele dovezi împotriva prim-procurorului.

Ancheta disciplinară ce a urmat, pentru imixtiuni şi atingere adusă principiului independenţei procurorului, a condus la excluderea din magistratură a prim-procurorului Gavra.