După ruperea USL, politicienii bihoreni au târguit voturile primite în 2012 nu ca la piaţă, ci de-a dreptul ca la bordel. "Toată lumea s-a f... cu toată lumea şi toată lumea a f... pe toată lumea", spune liderul unuia din cele patru partide reprezentate în Consiliul Local Oradea şi în Consiliul Judeţean Bihor. Buruienoasă, dar adecvată, expresia descrie fidel "orgiile" petrecute în culise în ultimele săptămâni şi orchestrate, toate, de vicepreşedintele CJ, Alexandru Kiss.
BIHOREANUL vă dezvăluie cum au făcut şi desfăcut alianţe politicienii noştri şi care le sunt mizele, de cele mai multe ori strict personale. Căci celor mai mulţi dintre ei nu le trece prin cap să-şi folosească puterea şi energiile pentru a onora promisiunile livrate alegătorilor, ci doar să-şi dea la gioale unii altora, pentru a acapara cât mai multă putere, în dispreţul orădenilor şi bihorenilor...
Marţea gri
Pe nepusă masă, marţea trecută, la ora 9.45, preşedintele CJ Cornel Popa a invitat presa pentru o "scurtă declaraţie" programată la 10.30. Tema n-a dezvăluit-o, stârnind şi mai mult curiozitatea jurnaliştilor, care aflaseră "pe surse" că de trei săptămâni se cocea o nouă putere pentru conducerea oraşului şi judeţului, împărţită între UDMR, PSD şi PDL.
Popa şi Kiss au apărut înaintea lor ca doi vechi şi buni tovarăşi, anunţând însă nu doar continuarea alianţei pe care PNL şi UDMR o încheiaseră în 2012 până în 2016 ci, din senin, şi intenţia de a o prelungi cu încă patru ani, până în 2020. Cât despre PSD, au spus cei doi, acesta le va rămâne aliat până la finalul mandatului, şi doar absenţa preşedintelui Ioan Mang, plecat în acea zi cu treburi la Bucureşti, îl împiedica să le fie alături.
Ce a provocat gestul lui Popa şi Kiss? Oficial, ambii s-au declarat afectaţi de "speculaţiile" conform cărora în plan local se pregătea o altă alianţă, mai precis, de informaţiile publicate de BIHOREANUL despre negocierile secrete pe care Kiss le ducea contra PNL. "O spun în premieră, prefigurez o înţelegere între PNL şi UDMR pe următorii 6 ani, pentru a da judeţului o stabilitate pe termen lung şi a ne face pe mai mult timp strategiile", a aruncat apoi Popa.
La rându-i, Kiss a susţinut că nicio clipă nu s-a negociat altceva, şi că UDMR îşi respectă ca totdeauna înţelegerile, asta chit că tot el, la insistenţele jurnaliştilor, a recunoscut pe ocolite că anterior "tratase" şi cu alţii: "Noi, bărbaţii, ne uităm după toate femeile, dar totuşi rămânem cu nevestele", a zis Kiss, fără a adăuga că fusese gata să "divorţeze" de liberali.
La udemere-mprejur
Pe de altă parte, Popa a dat şi semnalul că, de dragul lui Kiss, se dezice de propriul coleg liberal, primarul Ilie Bolojan (foto), alături de care, cu doar două săptămâni înainte, se afişase prima oară după alegerile din 2012, pentru susţinerea a două proiecte comune. Concret, pe 4 martie şefii CJ şi Primăriei anunţaseră că instituţiile pe care le conduc vor suporta împreună subvenţiile pentru companiile aeriene ce vor înfiinţa la Aeroportul Oradea curse externe (câte 500.000 euro pe an, timp de 5 ani), şi că vor mutarea Muzeului Ţării Crişurilor în Cetate, fiindcă aşa s-ar dubla atractivitatea turistică a fortificaţiei, urmând ca în fosta Garnizoană să funcţioneze un Palat Administrativ pentru CJ, Prefectură şi o mulţime de instituţii subordonate care în prezent au sedii împrăştiate în tot oraşul, multe închiriate.
Numai că, după ce părea să fi făcut cu Bolojan un tandem firesc din punct de vedere politic şi administrativ, Popa s-a lepădat de primar, arătând că merge pe mâna UDMR. Nu e de mirare că în aceste condiţii Kiss l-a zeflemisit pe edilul liberal la scenă deschisă: "Dacă se consideră că trebuie muzeu în Cetate, domnul primar poate propune un Muzeu Ady (n.r. - Ady Endre, poet maghiar)", a spus şeful UDMR, adăugând că "specialiştii vor spune unde să fie Muzeul Ţării Crişurilor", adică cei care deja se opun mutării în Cetate. "Sincer, să moară calul meu dacă ştiu unde e mai bine să fie Muzeul, domnul primar n-a discutat cu mine", a punctat bădărăneşte Kiss în încheiere, lămurind că el decide, nu Popa.
De capul lui
Contactat în aceeaşi zi, primarul Ilie Bolojan a refuzat să comenteze "sucirea" şefului său de partid. "Dar vă asigur că eu am memorie, că nu am uitat ce am spus şi cred în ce am spus", a zis edilul, sugerând că deşi Popa l-a abandonat, el nu-şi lasă proiectul.
Pe de altă parte, BIHOREANUL a aflat că preşedintele PNL Bihor nu avusese niciun mandat din partea colegilor de partid, nici să promită prelungirea înţelegerii cu UDMR până în 2020, nici să îl pună la colţ, în public, pe primarul Oradiei. "Din presă am aflat că a ieşit domnul Popa cu domnul Kiss", a declarat senatorul Cristian Bodea.
"Popa nu s-a consultat cu nimeni, deşi aprobarea oricărei alianţe locale e de competenţa Biroului Permanent Teritorial", a spus un alt liberal, precizând că liderul filialei doar i-a anunţat telefonic, post factum, pe şefii organizaţiilor locale (primarul Beiuşului, Adrian Domocoş, cel de Aleşd, Zeno Ţipţer, responsabilul de la Marghita, consilierul judeţean Nicolae Bezi, cel din Salonta, senatorul Valeriu Boeriu, şi pe cel din Zona Metropolitană Oradea, Dumitru Neag). Nu însă şi pe şeful PNL Oradea, Ilie Bolojan!
Mincinoşii
Dar nu doar liberalii nu ştiuseră de planul lui Kiss şi Popa, ci nici pesediştii. Deşi cei doi spuseseră jurnaliştilor că Ioan Mang le-ar fi fost alături dacă nu s-ar fi aflat în acea zi la Bucureşti, acesta a fost lăsat deliberat în ofsaid într-un joc pus la cale de liderul UDMR. "Nu ştiam că domnii Popa şi Kiss voiau să facă declaraţia pe care au făcut-o şi nu mi-a căzut deloc bine", a recunoscut Mang pentru BIHOREANUL. Mai mult, zice acesta, povestea îndrugată de Kiss lui Popa, cum că ar fi mers în Capitală să negocieze cu Blaga o majoritate cu PDL, a fost tot o minciună: "Întâlnirea mea cu domnul Blaga e o prostie. Eu puteam discuta aici cu PDL, la Oradea, cu domnul Ghilea".
De ce şi cum a devenit şeful PSD Bihor o victimă colaterală? Asta e chiar interesant. BIHOREANUL a aflat ce s-a întâmplat marţi dimineaţă între Kiss şi Popa chiar din anturajul politicienilor. "Kiss a intrat în biroul lui Popa şi i-a spus că Mang e plecat să discute cu Blaga o alianţă împotriva PNL. Apoi i-a propus să dejoace planul lui Mang anunţând împreună că ei doi vor colabora mai departe. În câteva minute, Popa a fost de acord şi a vrut să invite presa pe ora 11.00, dar Kiss i-a spus s-o cheme pe 10.30, că el anunţase deja ziarele maghiare pe 10.30", dezvăluie sursele ziarului. Altfel spus, Kiss îşi pregătise dinainte mişcarea cu grijă, profitând şi de absenţa lui Mang, şi de puterea sa de a-l "îmbăta" pe Popa cu apă rece.
Complotist cu mâna altora
De ce cu apă rece? Pentru că acelaşi Kiss a profitat încă din februarie, după spargerea USL, de degringolada din PNL Bihor pentru a iniţia o nouă majoritate, atât la Primărie, împotriva lui Ilie Bolojan, cât şi la judeţ, contra lui Cornel Popa.
Primul "atac" l-a dat cu ocazia şedinţei Consiliului Local Oradea, unde UDMR-istul şi-a arătat puterea încordând muşchii... PSD şi PDL. "În februarie, când Bolojan era la Bucureşti, pesediştii au propus-o, surprinzător, pe PDL-ista Adelina Coste ca preşedintă de şedinţă, deşi învoiala era ca şedinţele să fie conduse prin rotaţie de pesedişti şi liberali. Ulterior am aflat că aşa i-a cerut viceprimarului Ovidiu Mureşan chiar Mang, pus de Kiss", povesteşte un liberal. Scopul? UDMR arăta astfel că împreună cu PSD şi cu PDL poate impune alt viceprimar în locul liberalului Mircea Mălan, şi nu neapărat maghiar, căci asta i-ar fi iritat pe români, ci ar accepta şi unul de la PDL, în persoana aceleiaşi Adelina Coste.
Al doilea semn că se plănuia o majoritate controlată de UDMR a fost dat la CJ, tot în februarie. "Consilierii judeţeni au avut de votat bugetul pe 2014, dar două anexe au trebuit retrase de Cornel Popa de pe ordinea de zi în ultimul moment. Dacă le punea la vot, le trânteau consilierii UDMR, PSD şi PDL", explică un apropiat al şefului CJ. Motivul? Tot prin cutumă, banii reveniţi judeţului din cotele defalcate din TVA şi din impozitul pe profit (circa 38 milioane lei anual) sunt împărţiţi după algoritmul 50% - PNL, 25% - UDMR şi 25% - PSD. Dintr-o dată, însă, Kiss a spus atunci că trebuiau daţi bani şi la primarii PDL. "A propus 28% pentru primarii PNL, 28% - PSD, 22% - UDMR şi 22% - PDL".
Toate aceste târguieli spun multe despre cum arată "managementul" Consiliului Judeţean: bugetul judeţului este un instrument ori pentru pedepsirea unor primari şi a unor bihoreni "vinovaţi" că au votat alte partide decât cele ajunse la conducerea judeţului, ori viceversa, pentru recompensarea primarilor din partidele ce conduc CJ!
Salvatorul PNL: Ghilea
Evident, însă, nu de dragul PDL-iştilor ardea Kiss, ci urmărea doar să-l atragă pe liderul acestora, Gavrilă Ghilea (foto), într-o alianţă cu UDMR şi PSD. Numai că, în loc să răspundă cântecelor de sirenă, Ghilea l-a asigurat pe Bolojan că preferă să rămână în opoziţie la Oradea. Ba a făcut mai mult decât atât: s-a prezentat la CJ şi i-a sugerat lui Popa că ar putea avea PDL de partea sa dacă la împărţirea banilor pentru primari vor fi luaţi în seamă şi democrat-liberalii.
Totuşi, alianţa imaginată de Ghilea între PNL şi PDL, plus cei doi consilieri ai PPDD, nu s-a mai realizat, tot din vina liderului liberal. "Ezitant ca totdeauna şi temător să facă mişcări îndrăzneţe, Cornel Popa nu i-a dat lui Ghilea niciun răspuns. Nici că da, nici că ba, ci l-a amânat", explică unul dintre cei implicaţi în discuţii. Urmarea? Când a aflat că PNL, cu ajutorul PDL, poate evita postura de victimă sigură a coaliţiei pe care o proiectase, Kiss a inventat în faţa lui Popa "pericolul" combinaţiei lui Mang cu PDL-iştii, rezultatul fiind cel anunţat marţea trecută - prelungirea mariajului PNL-UDMR.
"Piatră de moară"
Dacă în acest fel Kiss şi-a securizat şi chiar consolidat poziţia la şefia judeţului, ca adevărat decident, iar PSD a rămas în planul secund, liberalii sunt revoltaţi că Popa îi conduce păgubos. "Tot ce s-a întâmplat îl ajută doar pe Kiss, care conduce judeţul de-o viaţă. Popa ne-a pus de gât o piatră de moară, fiindcă n-a obţinut nimic în plus de la el, ci doar ne-a creat obligaţii", spune un liberal, nemulţumit că propriul lider face totul de capul lui. "Cornel Popa a fost bun de parlamentar, că a adus bani în judeţ, dar în administraţie face numai greşeli".
O dovadă că aşa stau lucrurile e chiar şi faptul că, după ce până acum a refuzat cu cerbicie să delege atribuţii celor doi vicepreşedinţi ai CJ, joia trecută Popa a cedat, încredinţând coordonarea Direcţiei Economice lui Ioan Mang, iar pe cea a Direcţiei Tehnice lui Alexandru Kiss, aşa că şeful UDMR se va ocupa, între altele, fix de Muzeu şi Aeroport, putând stopa orice proiect ar gândi fie Bolojan, fie altcineva, pentru revitalizarea acestora. Cam cum a făcut în toţi anii de când ocupă un fotoliu de vicepreşedinte, şi în care preşedinţii aleşi de bihoreni au decontat propria neputinţă în faţa lui. Doar pentru că, vrăjiţi de el, s-au ocupat de intrigi politice şi combinaţii personale, uitând şi cine, şi de ce i-au ales...
PREŞEDINTE PE ZERO LEI
Judeţ sărac, fără bani de proiecte
În condiţiile în care la jumătate de mandat nu se poate lăuda că a finalizat extinderea şi modernizarea Aeroportului ori reabilitarea fostei Garnizoane (ambele proiecte moştenite de la predecesorul Radu Ţîrle) şi nici nu a lansat noi obiective conforme promisiunilor din 2012, preşedintele CJ Cornel Popa are şanse infime să mai realizeze ceva până în 2016. Primul motiv e că 2014 este un an electoral, în care politicienii vor fi ocupaţi cu alegerile europarlamentare şi prezidenţiale, iar în 2015 vor pregăti noile scrutinuri, local şi legislativ.
Cel mai grav detaliu, despre care nu vorbeşte nimeni, e însă că CJ Bihor nici nu are bani pentru a cofinanţa proiectele europene deja aprobate, pentru Aeroport, Sistemul Integrat de Gestiune a Deşeurilor, centrala pe biomasă de la Săcueni şi drumurile interjudeţene finanţate prin Programul Operaţional Regional al UE.
Bugetul anual al judeţului este de circa 227 milioane lei, din care aproape 130 milioane merg la DGASPC pentru asistenţa socială, 45 milioane la cele trei instituţii de cultură (Teatru, Filarmonică, Muzeu), doar 31 milioane lei pe investiţii în infrastructură (!), iar mărunţişul rămas pe funcţionarea propriului aparat şi a altor instituţii subordonate. Cum Popa nu are curaj să taie din cheltuieli, singura şansă pentru a porni măcar aceste proiecte (preluate tot de la Ţîrle) ar fi contractarea unui credit de 30 milioane euro, ceea ce înseamnă că următorul şef al CJ nu va face decât să plătească rate. Viitor de aur are, deci, Bihorul...