Pentru unii mumă, pentru alţii ciumă! "Jucăria" preferată a primarului Ilie Bolojan, parcurile industriale, sunt acuzate că tratează investitorii cu dublă măsură. Pe de o parte acordă facilităţi şi sprijin marilor investitori, pe de alta trântesc poarta în nasul micilor întreprinzători locali.

"Firmele locale sunt prea mici şi neinteresante pentru Primărie", se plânge proprietara unei mici companii din oraş.

"Mici şi neinteresanţi!"

Eşti mic? Nu primeşti nimic! Patronii bihoreni se plâng că, în goana după marii investitori, municipalitatea nedreptăţeşte întreprinderile mici şi mijlocii din oraş şi judeţ. "Primăria atrage marii investitori cu tot felul de facilităţi: aceştia pot cumpăra teren în parcurile industriale la preţ preferenţial şi sunt scutiţi de impozit pe clădire şi teren. Firmele mici şi mijlocii, care susţin economia locală de ani de zile, nu au loc în parcurile industriale, sunt bune doar la plătit taxe, impozite şi amenzi", reclamă Mihaela Erbaşu, patroana Ragmar Color, un mic SRL specializat în producţia de benzi abrazive.

Prin intermediul Asociaţiei Firmelor Bihorene (AFB), antreprenoarea a făcut demersuri să obţină un amplasament în Parcul Industrial Eurobusiness II din strada Ogorului, dar până acum degeaba. "Căutăm un teren pe care să ridicăm şi să utilăm o hală din fonduri europene", spune Erbaşu, care vrea să investească 350.000 euro pentru a-şi reloca producţia din Cihei şi a-şi extinde activitatea, înfiinţând noi locuri de muncă. Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO), care gestionează cele trei parcuri industriale din Şoseaua Borşului, strada Ogorului şi din spatele fostului CET, nu i-a dat însă niciun răspuns. "Nu se întâmplă nimic de luni de zile", spune femeia. Şi nu este singura...

"Primăria preferă firmele mari!"

Radu Silaghi, Asociația Firmelor BihoreneNemulţumirile micilor întreprinzători sunt confirmate de asociaţiile patronale bihorene. "Parcurile industriale nu prea acceptă firme mici. Primăria preferă firmele mari, venite din afară", spune directorul AFB, Radu Silaghi (foto).

Poziţia sa e întărită şi de preşedintele Federaţiei Patronilor Bihor, Ioan Lucian. "Adevărul e că un investitor străin puternic este curtat de municipalitate cu insistenţă, în vreme ce o firmă mică, locală, nu prea este băgată în seamă", zice Lucian.

Dubla măsură a fost impusă simplu. Conform caietului de sarcini, solicitanţii amplasamentelor din parcurile industriale trebuie să-şi asume investiţii de cel puţin 70 euro pe metrul pătrat de teren. Cum cele mai mici parcele din Parcul Eurobusiness I din Şoseaua Borşului depăşesc un hectar, solicitantul se obligă la o investiţie de minim 700.000 euro. Şi prea puţine firme orădene îşi permit!

Concurenţă neloială

Octavian Dan, consultant in afaceri, președinte Asociația Firmelor BihoreneImplicaţiile sunt mai grave decât par la prima vedere. Spre deosebire de companiile locale, noii investitori pot concesiona teren pe 25 de ani la un preţ "promoţional", de 8 euro/mp, cu toate utilităţile incluse, iar ulterior, la cumpărarea lui, beneficiază de facilităţi consistente, deoarece chiria plătită se scade din preţ. În plus, firmele din parcurile industriale sunt scutite prin lege timp de 5 ani de plata impozitelor pe clădiri şi terenuri, în limita a 200.000 euro. "Cum firmele nou intrate pe piaţă beneficiază de facilităţi fiscale, apare o concurenţă neloială. Acestea pot produce mai ieftin şi pot oferi salarii mai mari decât cele deja existente", explică preşedintele AFB, Octavian Dan (foto).

Cea mai bună dovadă e faptul că în ultimul an salariile angajaţilor din parcurile industriale au urcat cu 20%, iar fluctuaţia personalului a crescut atât de mult încât secţii întregi de muncitori au migrat de la o fabrică la alta. "În Oradea sunt 900 de şomeri şi circa 1.000 de locuri de muncă vacante. Evident, noii investitori canibalizează firmele locale, luându-le angajaţii, pe care îi pot plăti mai bine", spune Dan. Ceea ce este bine pentru angajaţi poate însemna însă un dezastru pentru patronii orădeni...

Eu sunt mic, tu fă-mă mare...

Pentru reechilibrarea mediului economic local, AFB vrea pentru IMM-uri acelaşi tratament ca pentru marii investitori. Astă-primăvară, asociaţia a cerut municipalităţii şi ADLO să scoată la licitaţie nu doar parcele mari, întinse pe hectare întregi, ci şi amplasamente de 1.500-3.000 mp. "Investiţia minimă pentru o parcelă de 3.000 de metri pătraţi este puţin peste 200.000 de euro, ceea ce deja devine accesibil. Aşa, companiile locale vor putea intra mult mai uşor în parcurile industriale şi pot beneficia de aceleaşi facilităţi ca firmele mari", zice preşedintele AFB.

În plus, asociaţia negociază cu municipalitatea şi scutiri de impozite pe proprietate în limita a 200.000 euro pentru companiile din afara parcurilor industriale care investesc cel puţin 100.000 de euro. "Economia locală trebuie să se concentreze pe creşterea salariilor, or aceasta vine din creşterea productivităţii. Acordarea de facilităţi ar permite firmelor să îşi crească productivitatea prin extinderea spaţiilor de producţie, achiziţia de utilaje sau specializarea angajaţilor. Acestea pot fi investiţii de câteva sute de mii de euro", spune Dan.

Promisiuni

Dacian Palladi, city manager OradeaDemersurile antreprenorilor locali încep să dea rezultate. City-managerul Dacian Palladi (foto), coordonatorul ADLO, spune că IMM-urile orădene vor avea acces, cel târziu de anul viitor, la parcele de teren mult mai mici decât în prezent, în parcul industrial din strada Ogorului. "Lucrăm la Planul Urbanistic Zonal, care prevede înfiinţarea a peste 20 de parcele de circa 1.600 metri pătraţi pentru firmele care nu îşi permit sau nu vor suprafeţe mai mari. Primele amplasamente ar putea fi licitate la începutul anului viitor", spune city-managerul.

Fost consilier în afaceri, Palladi pare dispus să întindă o mână de ajutor antreprenorilor locali. "Avem în studiu o schemă de ajutor local. Firmele care investesc o anumită sumă şi înfiinţează un minimum de locuri de muncă ar putea beneficia de reduceri la plata impozitelor", spune secretos administratorul public.

Neoficial, săptămâna trecută, negocierile dintre patronate şi municipalitate stabiliseră pragul minim al investiţiei de la care se pot acorda facilităţi la 150.000 euro. Discuţiile sunt însă în derulare, iar până în decembrie, când Consiliul Local va dezbate proiectul de taxe şi impozite pe 2017, se pot întâmpla multe. Trataţi ani de zile ca investitori de mâna a doua, antreprenorii locali şi-au făcut măcar auzite nemulţumirile şi pot spera la o schimbare în bine. Fie şi de la anul...


DREPTATE PENTRU TOŢI
"O politică echidistantă"

Ilie Bolojan, primar OradeaPrimarul Ilie Bolojan (foto) susţine că municipalitatea a procedat corect, în ciuda nemulţumirilor antreprenorilor locali. "Primăria a avut o politică echidistantă faţă de toţi investitorii. Avem un pachet de facilităţi destinat tuturor. Cine a vrut l-a accesat, cine nu nu", spune edilul. Bolojan nu ascunde că preferă marii investitori. "Una este să aduci o investiţie de 500.000 euro şi alta să aduci una de 20 milioane euro. La marile investiţii apare un efect de multiplicare: atrag după ele constructori, furnizori de materiale, producători de piese, companii de transport şi prestatori de servicii", spune edilul. Totuşi, nu îşi doreşte doar companii mamut. "Oradea are nevoie de un mixt de companii mari şi mici, pentru a putea trece peste orice şoc. Să nu ne minţim singuri: aşa cum au venit, marii investitori pot şi să plece, oricând", spune edilul.

Exemplu de succes al municipalităţii, parcurile industriale din Oradea au atras până la începutul anului 2016 investiţii de peste 332 milioane euro şi au creat circa 3.000 de locuri de muncă. Numai anul trecut, noile zone industriale au adus oraşului venituri de circa 900.000 de euro din concesionarea şi vânzarea de terenuri, taxele aferente autorizaţiilor de construire şi cota defalcată din impozitul pe salariile angajaţilor. Din cele 74 de companii din parcurile industriale ale Oradiei, 50 sunt firme româneşti.