Anul trecut de Sfântul Ilie, dacă un răufăcător ar fi încercat să comită un jaf în Oradea, ar fi avut toate şansele să fugă cu banii. Poliţiştii, "mascaţii" şi jandarmii erau ocupaţi cu evacuarea în forţă a sălii de sport Gym Mar Strong din Piaţa 1 Decembrie.

Forţele de ordine au intrat prin perete ca-n filme, l-au luat pe sus pe fostul campion de culturism Ion Marin, care se opunea evacuării, au mutat aparatele şi au pus lacăt pe uşă. Acum vor trebui să pună totul la loc. Judecătoria a hotărât că acţiunea a fost ilegală şi abuzivă!

Mai "strong" ca AIO

Ion Marin, preşedintele Clubului Sportiv Gym Mar Strong, a câştigat procesul intentat Administraţiei Imobiliare Oradea în urma evacuării sălii de sport din Piaţa 1 Decembrie, executate anul trecut pe 20 iulie, cu scopul ca spaţiul să fie retrocedat de Primărie unei familii, conform unei sentinţe judecătoreşti.

Anul acesta, pe 26 aprilie, Judecătoria Oradea a dispus însă anularea actelor de executare silită emise de AIO şi restabilirea situaţiei anterioare. "Angajaţii Primăriei au comis un abuz, iar acum trebuie să îmi dea sala înapoi aşa cum era", spune Ion Marin.

Pentru că evacuarea s-a făcut pe cale administrativă, prin ordinul primarului Ilie Bolojan, fără sentinţă judecătorească, fără dosar şi fără executor judecătoresc, instanţa nici nu s-a mai chinuit să judece problema pe fond. Magistraţii i-au dat rapid câştig de cauză lui Marin. "Toate actele de executare au fost nu numai nelegale, dar şi abuzive, fapt cu atât mai grav cu cât emană de la o autoritate locală", scrie în sentinţă.

O bătălie, nu războiul...

13 beltechi.jpgContactat de BIHOREANUL, directorul AIO, Cristian Beltechi (foto), a refuzat să comenteze sentinţa. "Am făcut recurs şi aşteptăm sentinţa Tribunalului. Noi suntem convinşi că vom câştiga", zice directorul. Juriştii municipalităţii spun că Tribunalul va considera legală evacuarea pe cale administrativă. "Măsura apare în toate contractele de închiriere, iar contractul este, cum se ştie, legea părţilor", spune Beltechi.

Dintr-o ceartă pe un beci speţa a devenit, brusc, de importanţă strategică. De-a lungul timpului instituţia a făcut sute de evacuări pe cale administrativă. Aşa a scăpat AIO pe procedură "rapidă" şi fără procese interminabile, de chiriaşii restanţieri, de cei ale căror contracte erau expirate, cei care trebuiau evacuaţi pentru că imobilul era revendicat sau pentru că intra în lucrări de reabilitare. Dacă Tribunalul va decide că evacuarea lui Marin a fost ilegală, municipalitatea s-ar putea trezi pe cap cu toţi evacuaţii. Şi nu are nicio şansă să oprească valul de procese nici cu mascaţii...


"La câteva zile de la evacuare l-am căutat pe primarul Ilie Bolojan şi i-am spus: "O să vă demonstrez că aţi comis un abuz!". Primarul mi-a răspuns: "Sper să nu reuşiţi!"

Ion Marin


SOMAŢII ŞI CONTESTAŢII
Evacuare drept pedeapsă

Evacuarea administrativă a Gym Mar Strong din Piaţa 1 Decembrie s-a făcut în baza unui ordin al primarului Ilie Bolojan. În 2009, AIO a refuzat să mai prelungească contractul de închiriere al spaţiului deoarece trebuia să retrocedeze 100 de metri pătraţi din sala de sport familiei Puriş, care revendicase şi câştigase în justiţie un apartament în imobil şi beciul aferent. AIO l-a notificat pe Marin în mod repetat să elibereze spaţiul şi, pentru că s-a împotrivit, i-a luat întreaga suprafaţă de 300 de metri pătraţi închiriată de la AIO. "Primăria putea retroceda beciul oriunde altundeva, nu fix în mijlocul sălii de sport", zice fostul campion. Marin spune că s-a opus cu forţa evacuării doar pentru că nu şi-a recuperat cei 100.000 euro investiţi în transformarea beciului insalubru într-una din cele mai bune săli din oraş. "Din sport nu te îmbogăţeşti. Din cei 60 de lei cât se încasează pe un abonament lunar abia plăteşti apa de la duş. Unde mai pui curentul, căldura şi celelalte cheltuieli...", zice sportivul.