A fost martir şi poet. Asociaţia "Cei 40 de Mucenici" a lansat miercuri la Primărie volumul de versuri "Amintiri de groază din infernul pământean", purtând semnătura fostului deţinut politic Petru Şereş.

Publicat postum, volumul a apărut sub coordonarea istoricului şi jurnalistului Cristina Puşcaş, care l-a cunoscut pe autor în timpul documentărilor pentru lucrarea de doctorat.

"L-am cunoscut pe domnul Şereş în 2008, în timpul documentărilor făcute pentru teza de doctorat. L-am vizitat acasă şi primul lucru care m-a impresionat era că avea o cameră plină de cărţi. Ştiind că nu are nici soţie, nici copii, m-am întrebat cui va lăsa atâtea cărţi. Un an mai târziu, vizitându-l, mi-a dat un manuscris. I-am promis că va vedea lumina tiparului atunci când posibilităţile financiare îmi vor permite", a povestit asistenţei Cristina Puşcaş.

Volumul a văzut lumina tiparului luna aceasta cu sprijinul municipalităţii orădene, Cristina Puşcaş mulţumind, în numele autorului, viceprimarului Ovidiu Mureşan şi şefului Direcţiei Monitorizare Cheltuieli de Funcţionare şi Organizare Evenimente, Mircea Oaie, pentru sprijinul acordat.

La evenimentul organizat în sala mare a Primăriei, plină ochi, au luat parte Lucian Silaghi, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici Bihor, viceprimarul Ovidiu Mureşan, deputatul Florica Cherecheş, şeful Cancelariei Prefectului, Claudia Timofte, istoricii Mihai Drecin, Ion Zainea şi Gabriel Moisa, foşti deţinuţi politici şi foarte mulţi tineri.

Masterand în anul I la Istorie, Cristian Culiciu, strănepot al autorului, a vorbit asistenţei despre vremurile dictaturii comuniste şi pătimirile lui Petru Şereş. "În anii 1948-1949 a avut loc o schimbare fundamentală a legislaţiei. Oricine putea fi arestat pentru orice. Spre exemplu, unchiul meu nu a aflat niciodată motivele pentru care a fost închis. Da, a fost fiu de chiabur, era greco-catolic, atunci religie interzisă, da, citea mult şi mai ales multă poezie, dar asta nu înseamnă că trebuia închis", a spus Culiciu.

Născut în 1928 la Sântandrei, Petru Şereş a fost arestat în aprilie 1951, pe când era student, pentru "manifestări duşmănoase la adresa regimului". Tânărul a fost închis la Constanţa, Cernavodă şi Capul Midia în perioada iunie 1951 - august 1952, unde avea să fie supus unui tratament inuman. Frigul, foamea, mizeria şi munca silnică l-au îmbolnăvit pe deţinut de hepatită, ajugând să slăbească 30 de kilograme într-un singur an.

Drame similare au trăit şi alţi foşti deţinuţi politici prezenţi în sală. Conducerea AFDPR Bihor i-a recompesat pe aceştia cu diplome pentru curajul de care au dat dovadă, opunându-se mai mult sau mai puţin făţiş, dictaturii comuniste. Iar foştii deţinuţi politici ajunşi acum la vârsta senectuţii au primit cu lacrimi în ochi micul gest de recunoştinţă din partea urmaşilor...