Vânzătorii de mărţişoare de pe Corso se plâng că vânzările au scăzut la jumătate faţă de anul trecut, când oricum acestea a fost sub medie.

Scuza cu duminica

Duminică, înainte de amiază, vânzătorii de mărţişoare de pe strada Republicii dârdâiau de frig lângă tarabe, în timp ce supravegheau podoabele cu şnur roşu-alb, ca să nu le ia vântul, nu cumpărătorii.

"Am vândut cam jumătate faţă de anul trecut, care, oricum, a fost un an prost", a declarat Ion Stan, unul dintre vânzătorii de pe Corso.

Potrivit bărbatului, contextul în sine a fost total nefavorabil. "Anul acesta, 1 martie a căzut într-o zi de duminică. Oamenii nu ies din casă, nu se simt obligaţi să facă o mică atenţie ca atunci când merg la o instituţie, când au mici întâlniri de afaceri, când se văd cu colegele...", a spus comerciantul.

Printre puţinii cumpărători care s-au oprit pe lângă tarabe în ultimele zile s-au numărat părinţii care şi-au aprovizionat copiii de şcoală cu mărţişoare pentru "doamna" sau bărbaţi cu obligaţii stricte faţă mamă sau soţie. "Încet, se cam pierde şi tradiţia asta...", a spus Stan.

Bărbatul a licitat 1.400 lei pentru închirierea unui loc de vânzare la intersecţia străzii Republicii cu Mihai Eminescu, considerată cu vad bun, dar nu se aşteaptă la mare profit.

"Bine măcar că mi-am scos cheltuielile...", a concluzionat comerciantul.

Ieftin şi simplu...

Anul acesta, preţul mărţişoarelor variază între 2-3 lei pentru cele mai simple, din plastic, sau 10-15 lei, pentru cele mai elaborate, sub formă de broşă.

Cel mai bine trec piesele ieftine şi tradiţionale cu figurine reprezentând coşari, trifoi cu patru foi, potcoave ori cărăbuşi. "Nu mai e ce a fost înainte, când oamenii căutau piese deosebite sau hand-made. Puţinii cumpărători caută ceva comercial, ieftin şi simplu", a spus Nicolina Buşu.

Vânzătoarea a pus numărul mic de clienţi pe seama vremii reci din ultimele zile, care alungă mușteriii, precum şi a abundenţei de mărţişoare din hypermarket-uri.

Oferirea de mici podoabe cu şnur împletit roşu - alb este o tradiţie în România, Republica Moldova şi teritoriile învecinate locuite de români. Considerat simbol al primăverii, mărţişorul se dăruieşte fetelor şi femeilor pe 1 martie. În Moldova, în schimb, obiceiul este ca fetele să dăruiască mărţişoare băieţilor.