Cea de-a doua ediţie a programului "Primăvara ecologică a orădenilor" începe din 1 martie, indiferent dacă orădenii vor face curat din lopată sau mătură.
Campania de curăţenie de primăvară va debuta săptămâna aceasta din nordul oraşului şi va avansa, de la jumătatea lui martie, în partea de sud. Pentru ca, la sfârşitul lunii, întreg oraşul să fie curat...

În ciuda iernii

01-Ionel-Ban.jpgChiar dacă primele zile de primăvară sosesc cu zăpadă, organizatorii campaniei de curăţenie îndeamnă orădenii nu să se ascundă în case de omăt, ci să îşi deretice gospodăriile. "Prognoza meteo arată că săptămâna aceasta s-ar putea să mai ningă. Chiar şi aşa, RER va ridica deşeurile strânse în amplasamentele stabilite", asigură directorul de producţie al RER Ecologic Service, Ionel Ban (foto).

Astfel, chiar dacă afară va mai ninge, orădenii sunt îndemnaţi să-şi cureţe casele, curţile şi grădinile şi să se debaraseze de deşeurile voluminoase şi vegetale, fiind prima ocazie din acest an când o pot face gratis. Utilajele operatorului de salubritate vor colecta gunoaiele strânse potrivit programului comunicat de Primărie. "Vom strânge deşeurile, cu condiţia ca orădenii să profite de această ocazie în ciuda ninsorii, iar noi să avem ce colecta", explică Ban.

Aruncaţi aici!

Pentru mai multă eficienţă, municipalitatea şi RER Ecologic au împărţit oraşul în şapte zone distincte, în cadrul cărora vor fi organizate punctele de colectare a deşeurilor rezultate din gospodării.

Conform programării, în perioada 1-15 martie se va lucra pe malul drept al Crişului Repede şi se va salubriza această jumătate a oraşului, care a fost împărţită în trei. Prima zonă va fi cuprinsă între podurile Densuşianu şi Decebal până în cartierul Podgoria şi va avea ca puncte de colectare intersecţiile străzilor Ecaterina Teodoroiu cu Feleacului, Adevărului cu Parcul Brătianu, Depoului cu Beldiceanu şi staţia de autobuz din centrul cartierului Podgoria.

Cea de-a doua zonă va fi cuprinsă pe malul drept al Crişului Repede între podurile Decebal şi Unirii şi se va întinde până în cartierul Oncea cu puncte de colectare în intersecţiile străzilor Roman Ciorogariu cu Nicolae Iorga, Piaţa Creangă cu Menumorut, Bârsei cu Ioan Cantacuzino şi Ioan Bogdan cu Ion Păun Pincio.

Cuprinsă între Podul Unirii, strada Făcliei şi cartierul Oncea, cea de-a treia zonă va avea punctele de colectare la intersecţia străzilor Aluminei cu Fagului, Bernard Shaw cu Italiană, Crivăţului cu Apelor şi Matei Corvin cu Nicolae Filimon.

Salubrizarea malului stâng al Crişului Repede, care a fost împărţit în patru zone, se va face în perioada 16-31 martie.

Premianţi în spaţii verzi

Pentru prima dată, la curăţenia de primăvară vor participa, din ordinul municipalităţii, şi regiile locale OTL, CAO, Electrocentrale şi RAPAS, urmând ca fiecare să îşi cureţe proprietăţile de pe domeniul public, de la linii de tramvai până la reţele supraterane sau platourile punctelor termice.

01-Mircea-Stejarean.jpgPrimăria face un apel la orădeni şi la asociaţiile de proprietari să profite de această acţiune pentru a-şi pune ordine în gospodării. "Cetăţenii ne pot cere ajutorul în orice problemă. Dacă au în curtea blocului o bucată de beton care încurcă, o spargem şi o ducem, dacă există o groapă aducem pământ şi o acoperim...", spune Mircea Stejărean (foto), şeful Serviciului Control Servicii Publice şi Spaţii Verzi din cadrul Primăriei.

La sfârşitul acţiunii asociaţiile care s-au mobilizat cel mai bine vor fi recompensate. "În funcţie de ce au nevoie, le vom amenaja un părculeţ, vom pune bănci sau vom sădi plante ornamentale", spune Stejărean. Municipalitatea vrea să stimuleze orădenii să participe la "Primăvara ecologică" conform perceptului biblic "cine are, i se va da". Iar cei care au gospodării îngrijite se vor bucura să vadă că devin şi mai frumoase...


MUNŢI DE GUNOAIE
1.000
de tone de deşeuri au fost adunate în "Primăvara ecologică a orădenilor" de anul trecut