Poliţiştii Biroului de Combatere a Infracţiunilor Contra Persoanei au început urmărirea penală împotriva a doi adolescenţi orădeni pentru tâlhărie şi violare de domiciliu.

Paul Mihai Liberţ, 18 ani, elev în clasa a Xl-a, şi Florin Marta, 15 ani, elev în clasa a VIII-a, sunt acuzaţi că, marţi seară, în jurul orei 23, mascaţi cu cagule, cu mănuşi pe mâini şi înarmaţi cu bâte, au intrat în casa unui pensionar de 68 de ani de pe strada Arţarilor, l-au imobilizat şi l-au bătut, după care i-au smuls de pe degete un ghiul de aur şi o verighetă de argint.

Cei doi adolescenţi au fost prinşi o zi mai târziu, căci, deşi au avut feţele acoperite cu nişte cagule, victima i-a recunoscut, deoarece băiatul de 15 ani îi este vecin, iar pe tânărul de 18 ani l-a văzut împreună cu el de mai multe ori.

Liberţ şi Marta au fost reţinuţi pentru 24 de ore de poliţişti. În timpul audierilor, aceştia şi-au recunoscut faptele, descriind detaliat modul în care şi-au pregătit "lovitura", cum au pătruns în locuinţă, cum l-au bătut pe bătrân, ce anume au furat de la acesta, ce s-a întâmplat cu bijuteriile dar şi cum au scăpat de cagule şi de mănuşi.

Potrivit unor surse judiciare, cel care a găsit "victima" a fost adolescentul de 15 ani. În locuinţa lui Marta au fost confecţionate cagulele şi tot acolo au pus la cale modul în care vor acţiona. "Ambii au agresat partea vătămată. Primul a lovit adolescentul de 15 ani, iar apoi acesta l-a ţinut în timp ce coinculpatul îl bătea şi i-a smuls inelele", a spus sursa citată.

Vecinii bătrânului şi ai băiatului de 15 ani povestesc, totodată, cum adolescenţii au strigat, după ce l-au bătut pe pensionar, că vor să-l lege şi să-i dea foc. De altfel, vecinii au fost şi cei care au cerut ajutor, printr-un apel la numărul unic de urgenţă 112. Oamenii au rămas surprinşi de fapta lui Marta, întrucât el şi familia sa locuiesc pe stradă de ani de zile şi n-au creat niciodată probleme.

"E familie numeroasă, de ţigani, dar niciodată nimeni n-a avut probleme cu ei", a povestit un vecin pentru BIHOREANUL. Totuşi, oamenii se tem acum să iasă seara pe stradă ori să-şi lase uşile deschise, pentru a nu împărtăşi soarta pensionarului.

Joi, la solicitarea procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, care supraveghează ancheta în caz, magistraţii Judecătoriei Oradea au emis mandate de arestare preventivă pe numele celor doi adolescenţi, în cazul lui Liberţ pentru 29 de zile, iar în cazul lui Marta pentru 14 zile.

Soluţia Judecătoriei a fost atacată, însă, prin recurs, la Tribunalul Bihor care, vineri, a decis să reducă perioada arestului în cazul tânărului de 18 ani de la 29 de zile la 15. Totodată, magistraţii au dispus revocarea măsurii arestului în cazul adolescentului de 15 ani, care va fi cercetat în continuare în stare de libertate.