Operaţiune de amploare a poliţiştilor din 29 de judeţe din ţară care, coordonaţi de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au declanşat 313 percheziţii domiciliare, dintre care 8 sunt în Bihor, într-o anchetă care vizează persoane și firme din domeniul jocurilor de noroc, bănuite de evaziune fiscală și spălarea banilor.

Potrivit unui comunicat al procurorilor, transmis, miercuri, scotocirile se desfășoară la sediile şi punctele de lucru a 16 firme şi la locuințele suspecţilor, 24 de persoane cu vârste cuprinse între 30 și 52 de ani urmând să fie conduse la Bucureşti, pentru audieri.

Totodată, urmează a fi efectuate controale la 142 de puncte de lucru ale unei societăți având același obiect de activitate cu cele care fac obiectul perchezițiilor.

Din cercetări a reieșit că, începând cu anul 2013, suspecţii ar fi creat un mecanism prin care veniturile obţinute din exploatarea jocurilor de noroc în săli deschise pe raza mai multor localități din 29 de județe din țară ar fi fost diminuate prin intervenţii directe asupra mecanismelor ori sistemelor de contorizare ale aparatelor electronice.

„Intervenţiile constau în modificarea parametrilor tehnici ai aparatelor prin resoftarea memoriilor de tip EEPROM, amplasate pe plăcile de bază ale terminalelor de jocuri de noroc, modificarea controlului mecanic de ieşire, metodă ce nu necesită intervenţia fizică în aparat, scăderea ratei în care se generează posibilitatea de câştig - prin instalarea unor dispozitive artizanale numite „frâne” care încetinesc acumularea procentajului la care este generată posibilitatea de câştiguri mari (JACKPOT)”, se precizează în informare.

Sumele neînregistrate în evidenţele contabile erau reintroduse ulterior în circuitul economic ca ,,împrumut asociat” pentru extinderea activităţilor în domeniul jocurilor de noroc.

La activităţi participă şi poliţişti ai Direcţiei de Investigații Criminale din cadrul IGPR, ai Direcției Generale de Poliție a Municipiului București și ai inspectoratelor de poliţie judeţene Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița Năsăud, Brașov, Caraș Severin, Călărași, Cluj, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Galați, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iași, Ilfov, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Olt, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Teleorman, Timiș, Vaslui și Vâlcea, precum şi jandarmi.