Dacă sunt puşi să facă dreptate, atunci să facă pentru toţi, fie ei interlopi sau neinterlopi. Cornel Matei, alias Rizo, celebrul intermediar al şpăgii de 150.000 de mărci germane care l-a băgat după gratii pe ex-judecătorul Mihai Viorel în urmă cu cinci ani, a declarat război procurorilor care, zice el, în loc să-i facă dreptate, îl pedepsesc pentru păcatele vechi.

De anul trecut, controversatul afacerist încearcă să recupereze o maşină care i-a fost confiscată de procurori chiar în timp ce voia s-o înmatriculeze. Bolidul, un BMW X5, l-a cumpărat cadou pentru fiul său, în decembrie 2010, de la o firmă spaniolă aparţinând unor români. Care, însă, s-au dovedit escroci în toată regula: i-au emis o factură "naşpa", iar apoi au declarat maşina furată, pentru a încasa şi despăgubirea de 32.000 de euro de la asigurator...

Denunţător de judecător

04 Mihai Viorel_1.jpgFost tractorist, meserie de care nu se ruşinează câtuşi de puţin, Cornel Matei, Rizo, cum îl ştiu prietenii, e un personaj pe cât de cunoscut, pe atât de controversat. De-a lungul vremii a fost implicat în mai multe scandaluri, sfârşind arestat, în 2002, pentru înşelăciune în dauna Băncii Piraeus. În timpul anchetei care a urmat, procurorii au aflat că omul are şi alte "păcate": a intermediat o şpagă de 150.000 DM, bani pretinşi de judecătorul Mihai Viorel (foto), pentru a facilita eliberarea din arest a şase interlopi acuzaţi de şantaj, printre care şi Viorel Pop, zis Uscatu', patronul hotelului Silver din strada Făcliei.

Uscatu' fusese angajat de un cetăţean maghiar ca să recupereze 310.000 DM de la fostul său asociat. Ameninţată cu moartea şi cu răpirea copilului, victima a plătit recuperatorilor 37.000 DM, însă apoi a anunţat Poliţia, iar interlopii au fost arestaţi, judecaţi şi condamnaţi la câte 2 ani şi jumătate de închisoare, cu suspendare.

Povestea şpăgii

Abia după autodenunţul lui Rizo din 2002 s-a aflat că eliberarea din arest a lui Uscatu şi suspendarea pedepsei au fost dispuse de judecătorul Mihai Viorel contra cost. Prima tranşă, de 100.000 DM, a fost primită chiar de la avocaţii lui Uscatu' sub forma unui "pachet de cafea", iar a doua, de 35.000 euro, i-a fost dată direct judecătorului de Cornel Matei.

"Eu duceam lemne şi balastru la vila judecătorului şi l-am întrebat într-o doară dacă poate să-l ajute pe Uscatu" povesteşte acum Rizo. "Mi-a zis că dacă-i dăm 150.000 de mărci îi dă drumul. Când mi-a spus suma, am crezut că nu aud bine şi l-am întrebat: 15.000? El a zis "nu, 150.000". Am dat pe spate, dar lui nu i se părea mult. "Păi ăsta e un gunoi, a dat cu sabia în uşa unui procuror, nu merită pentru mai puţin". Eu m-am dus la nevasta lui Uscatu', dar n-am crezut că va putea plăti. I-am spus femeii, iar aia a venit cu mine, la vila din Arieşeni, să-i dea banii. Când a văzut-o, judecătorul a început să strige: "De ce vii la mine cu c... asta, ai înnebunit? Să mergeţi la avocat!". Aşa a început povestea cu cafeaua. Că s-a pus o parte din bani, 100.000 de mărci, într-un pachet de cafea şi a venit judecătorul să-l ia. Oricum, a fost o poveste urâtă, în care am picat ca prostu'"...

În final, în urma denunţului făcut de Rizo şi întărit de declaraţiile lui Uscatu', Mihai Viorel a fost condamnat la 4 ani de închisoare pentru corupţie. Dar nici Rizo nu a scăpat. A executat 2 ani şi 8 luni de închisoare, pentru înşelăciune şi trafic de influenţă, fiind eliberat condiţionat în toamna anului 2007. "Am picat de prost, dar asta e, am plătit pentru toate. M-au condamnat pe bune, n-am ce comenta", spune interlopul, ajuns patron al unei firme de exploatări lemnoase din satul Brădet, dar şi al unei pensiuni din platoul Padiş.

Ţepar, ţepuit

Ghinionul a făcut, însă, ca "păcatele" din trecut să se întoarcă acum împotriva lui. Căci din inculpat a ajuns victimă după ce, zice el, a picat în plasa unor escroci care i-au luat 35.000 euro pentru un BMW X5 pe care apoi l-au declarat furat.

Rizo a cumpărat maşina în decembrie 2010, cadou pentru fiul său. Vânzătorii erau doi români, Sebastian Moldovan şi Tiberiu Geolgău, reprezentanţii unei firme spaniole profilate pe comerţul cu materiale de construcţii şi material lemnos, cu care s-a cunoscut când au venit în România pentru a cumpăra grinzi. "Mi-au zis că au o maşină pe care vor s-o vândă, iar băiatului meu i-a plăcut. După câteva zile de discuţii, am zis să o cumpăr. Am fost cu ea la RAR, au verificat-o, era în regulă. Le-am dat 35.000 euro, mi-au dat în schimb o factură, una dintre chei şi au plecat. Mi-au zic că a doua cheie or să mi-o aducă altă dată", povesteşte Rizo.

Convins că maşina e "curată", Rizo nu s-a grăbit să o înmatriculeze. A început demersurile abia în aprilie 2011. Atunci a aflat că a fost tras pe sfoară. "Îmi trebuia un nou certificat de autenticitate de la RAR, că cel vechi expirase. Când m-am dus, inspectorii mi-au spus că maşina rămâne pe loc. Că apare în evidenţa Interpol ca fiind furată în data de 29 decembrie 2010. Adică la o săptămână după ce mi-a fost vândută! Au venit imediat poliţiştii şi mi-au confiscat-o".

Victimă sau complice?

Iniţial, Rizo a fost acuzat de tăinuirea furtului. Apoi, în timpul anchetei s-a aflat că factura care îi fusese emisă era falsă, pentru că în contabilitatea firmei spaniole numărul de pe document apărea pe o altă factură, emisă pentru nişte materiale de construcţii. În plus niciunul din cei doi nu mai recunoştea că i-ar fi vândut maşina. "Unul zicea că nu m-a văzut, celălalt că nu mi-a vândut nimic", spune afaceristul. Aveau un motiv serios, căci la scurt timp după ce au anunţat furtul bolidului, firma de asigurări i-a despăgubit cu 32.000 de euro pentru "pierderea suferită".

Pentru a-şi dovedi nevinovăţia, Rizo a adus martori care au fost de faţă la plata maşinii, ba s-a supus şi testului poligraf, care a arătat că nu a ştiut nimic nici despre furt şi nici despre ţeapa pusă la cale de "spanioli" în dauna asiguratorului. "S-a făcut expertiză, ştampila aplicată pe factură este originală. De unde să ştiu că ei nu au înregistrat-o în contabilitate? Mie mi-au vândut maşina aici, în România, factura mi-au dat-o aici, am martori, 20 dacă e nevoie, că totul s-a petrecut într-un local. Dacă ştiam ce pun ei la cale, dacă eram implicat, mă scăpam imediat de maşină, n-o ţineam atâtea luni şi în niciun caz nu o luam pe numele fiului meu!", zice el.

Procuror "catolic"

Supărarea lui Rizo e cu atât mai mare cu cât, deşi poliţiştii au propus să fie exonerat de orice vină, procurorul Cosmin Pantea de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, cel care supraveghează ancheta, a dispus continuarea cercetărilor. Anchetatorul a refuzat, de asemenea, să-i returneze bolidul ori să i-l lase măcar în custodie până la finalizarea cercetărilor, aşa cum se procedează în cazuri similare. Motivul? Rizo e interlop, başca şi condamnat penal şi, ca atare, nu prezintă încredere.

"I-am adus martori, m-am dus la poligraf, în timp ce nenorociţii ăia au refuzat să se supună testului. Ce să mai fac ca să mă creadă? Pur şi simplu, procurorul îşi bate joc. Îmi spun colegii lui că nu e de rea-credinţă, ci doar tânăr şi mai catolic. Să aştept să îmbătrânească şi să fie mai înţelept?! Am plătit maşina aia şi o vreau înapoi. Dacă dădeam 5.000 de euro pe ea nu mă mai interesa, dar am dat 35.000", se plânge omul.

Faima, bat-o vina

04 Cosmin Pantea.jpgDegeaba. Consultat de BIHOREANUL, procurorul Cosmin Pantea (foto) e hotărât să respingă în continuare restituirea maşinii, fără să aducă un argument juridic clar, ci ridicând acceaşi suspiciune asupra credibilităţii victimei. "Eu nu sunt convins că a plătit banii ăia. Nu există decât o factură, care nu e înregistrată", spune Pantea, recunoscând, totuşi, că aceasta nu e imputabilă interlopului.

În opinia anchetatorului, nici martorii care au asistat la plata maşinii nu sunt convingători, chiar dacă printre ei se afla şi un preot din sat. "Martorii pot să mintă, la o adică până şi aparatul poligraf poate fi păcălit. Eu nu risc să-i dau maşina, chiar şi în custodie numai, ca peste o oră să aflu că a vândut-o", spune procurorul, pasând problema în curtea judecătorilor. "Dacă nu îi convine soluţia mea, să se adreseze instanţei de judecată".

Sfat pe care Rizo e decis să-l urmeze căci, zice el, chiar dacă judecătorii l-au trimis în trecut după gratii, au făcut-o pe bună dreptate, pentru faptele sale, şi nu pentru faima pe care şi-a dobândit-o. Iar dacă nu va câştiga nici în sala de judecată, tot îi mai rămâne o variantă de a-şi face dreptate. În felul lui: cu pumnul...


TRECUT PENAL
Robin Hood de Bihor

Începând din 2001, Cornel Matei a fost cercetat în mai multe dosare penale. Bărbatul acum în vârstă de 43 de ani a fost acuzat de  înşelăciune, după ce a garantat un credit de 190.000 lei la Piraeus Bank cu file cec fără acoperire, de furtul unui vagon cu buşteni din Gara Sudrigiu, dar şi de vânzarea ilegală a unei păduri de cireşi sălbatici de lângă Beiuş, care nu era a lui. Pentru a da credibilitate afacerii pe care o încheia cu un italian, a adus "martori", ca responsabili de ocolul silvic, trei ţărani pe care i-a îmbrăcat în pădurari.

Nu s-a oprit, însă, aici. În 2001, a pretins şi primit 15.000 DM de la un alt interlop cunoscut, Iosif Demeter, arestat atunci pentru un scandal provocat într-un bar din Oradea, iar ulterior, după ce a fost trimis în judecată, Rizo a reuşit să-l convingă să-i mai dea alţi 3.900 dolari pentru o soluţie favorabilă la Curtea Supremă de Justiţie. În final, pentru a justifica şpaga, a falsificat minuta deciziei prin care interlopul fusese condamnat la 2 ani şi 10 luni închisoare, atestând, în mod nereal, că acesta era nevinovat.

"Am luat de la unii şi am dat la săraci, unde a fost nevoie. Am dat TIR-uri cu conserve la spitale, porci întregi la casele de copii, am reparat case, biserici. Nu spun că n-am făcut prostii, dar am făcut şi bine", se apără Rizo, care până acum a încasat în total condamnări de 4 ani şi 6 luni de închisoare în trei dosare, din care a executat 2 ani şi 8 luni.