Membrii Consiliului Județean Bihor au aprobat la ultima reuniune, desfășurată miercuri, prin vot unanim, master-planul pentru dezvoltarea zonei Aeroportului orădean, document care va sta la baza unui Plan Urbanistic Zonal ce reglementează ce anume se va putea construi și ce nu în vecinătatea aeroportului.

Întins pe 67 pagini și cu 22 de planșe anexate, documentul a fost întocmit de firma de arhitectură Archistuff Studio din Oradea și a fost avizat în prealabil de arhitectul-șef al județului, Ioana Filip, rolul său fiind unul de a elabora propuneri de reglementare care ar deveni norme după ce PUZ-ul va fi aprobat de Consiliul Local Oradea, pe teritoriul căruia se află aeroportul.

Între altele, master-planul include viitoarea linie de tramvai în continuarea celei existente din Calea Aradului până la aeroport, paralelă cu DN 79, organizarea rețelelor stradale, zonificarea funcțională a terenurilor, organizarea urbanistic-arhitecturală și alte reglementări de tip permisiuni - restricții.

Documentul propune utilizări admise pentru așa-numitele zone de mișcare, tehnică și publică a aeroportului, interzice sistematizări pe verticală la înălțimi mai mari de 4 metri în zona de mișcare și respectiv de 25 metri în celelalte două și, de asemenea, prevede că „aspectul exterior al clădirilor va fi de factură modernistă pentru a avea un aspect unitar cu cel al terminalului de pasageri”.

În zona aeroportului, CJ Bihor are o rezervă de teren de 41,96 hectare, menținută ca atare în vederea unor posibile noi dezvoltări pe viitor ale infrastructurii acestuia (de pildă prin construcția de hangare pentru aeronave), și o alta de 4,93 hectare care va fi „zonă de dezvoltare cu caracter terțiar (n.r. – servicii) și comercial în unități de mari dimensiuni”. Pe alte 17,43 hectare este prevăzută o „zonă de servicii și activități industriale cu caracter industrial (industrie nepoluantă”, iar pentru o altă suprafață, de 129,53 hectare aflate în proprietate privată, „zonă locuințe cu regim de înălțime redus”.

Pe baza master-planului urmează să fie elaborat primul PUZ al zonei aeroportului, care va intra în vigoare după ce va fi aprobat de Consiliul Local Oradea, ceea ce ar putea să aibă loc în câteva luni.

Vezi mai jos documentul integral!

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!