Ardei copt cu brânză de capră şi vinete afumate, crochete din obraz de vită la foc mic şi cu ceapă caramel, canapea cu piept de porc şi sosurile casei – pesto de pătrunjel, sos de ardei gras, maioneză verde, salsa picantă, sos de ardei cu alune şi curry, chilli şi mujdei -, dar şi virşli de Brad cu varză fermentată în suc de morcovi ori cârnaţi de Mangaliţa cu sos de hrean şi ciabatta, platouri de brânzeturi româneşti cu faguri de miere, toate în deschidere.

"De sorbit" supă din coadă de bou cu răzălăi ori cremă de măduvă afumată cu năut, porumb şi mazăre, "lucruri grele" cum ar fi cocoş pitic, pulpe de raţă, coaste de vită, steak de vită de Uruguay, coaste şi ciolan de porc ori raţă coaptă – toate gătite în "slow smoker" (pentru nefiţoşi, la afumătoare înceată), plus dulcegării ca papanaşi fierţi cu brânză şi creme anglaise, choux cu ciocolată, îngheţată de casă (de mentă, ciocolată şi vanilie) sau arany galuska cu lămâie şi soc, pizza de toate felurile (cu aluat din maia), vinuri de taclale între prieteni, dar alese cu gust, aperitive, cognac, vermut şi digestive de nu te poţi hotărî.

Toate par desprinse din poveşti pantagruelice, însă nu sunt decât câteva spicuiri din meniul cu care, începând de miercuri, cunoscutul bucătar, jurnalist şi blogger culinar Adi Hădean, fost jurat al emisiunii MasterChef de la Pro Tv, îşi îmbie foştii concitadini orădeni la restaurantul cu terasă deschis în locul altui local cu bun renume, Graf, în strada Delavrancea nr. 3 (în spatele facultăţilor de Drept şi de Mediu).

Nu trebuie să vă speriaţi de preţuri: pornesc de la 12 lei şi nu sar de 100 lei, aşa că pleziriştii pot să încerce cu încredere! Nimic nu este exclusivist, mai degrabă accesibil.

"M-am întâlnit cu proprietarii acestui spaţiu, am şi colaborat cu ei în trecut, am aflat că era disponibil după ce Graf a fost închis şi am decis să fac acest restaurant. Ideea era veche în capul meu, nu neapărat pentru Oradea, dar mi-am zis de ce nu?", a mărturisit Adi Hădean la un mic festin cu foştii colegi din breasla gazetărească invitaţi la MEATic cu o seară înaintea deschiderii pentru marele public.

De altfel, acesta a amintit şi că a locuit ani buni la Oradea. "Până la urmă ştiu oraşul acesta, am locuit aici 7 ani şi cred că o să iasă o treabă bună. Vreau să fac o mâncare bună, simplă, pe care oamenii s-o înţeleagă uşor. Pentru mine secretul unei bucătării bune e, cum a zis unul, s-o pun pe mă-sa în farfurie. Sună nasol în aparenţă, dar chiar aşa cred. În realitate e o chestie faină, despre cum să reconectezi pe cineva cu copilăria lui cu o îmbucătură bună. Eu asta încerc să fac tot timpul. Bine, aici îi conectăm pe toţi şi cu gastronomia italienească, şi cu aia ungurească, şi cu aia de peste mări...", a spus meşterul bucătar.

Hădean a subliniat că tot ce se face la MEATic este contrar conceptului de fast-food, adică în jurul celui de bucătărie "tihnită", unde - de pildă - preparatele din carne pot sta la foc mic chiar şi 14 ore.

Orarul MEATic este zilnic între orele 12.00 - 23.00, cu excepţia zilelor de luni, când restaurantul va fi închis pentru curăţenia generală.