Prefectura a anunţat, joi, că pentru „oferi cetăţenilor oportunitatea de a beneficia de programarea online la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor”, a decis să „elimine programările online neconforme”, adică să reducă posibilitatea speculării rezervărilor făcute pe site pentru acest serviciu.

„În urma analizei activității la serviciul Înmatriculări Auto, la ghișeele care gestionează programările online, s-a constatat că peste o treime din cazuri nu respectă regulamentul publicat pe site. Înțelegem că acest fapt se datorează dorinței unora, în principal a intermediarilor de vehicule și a birourilor de copiat acte, de a beneficia cu prioritate, în mod abuziv, de serviciul public de înmatriculare, în detrimentul cetățenilor de bună-credință”, se arată într-un comunicat dat publicităţii de Prefectura Bihor, care dă ca exemplu în acest sens faptul că o persoană a făcut 122 rezervări în următoarea lună, iar o alta 88 de rezervări.

„Utilizarea abuzivă a serviciului online de programări, prin nerespectarea regulamentului (rezervarea multiplă, pe baza datelor false, nume incomplet sau nereal și/sau seria șasiului incorectă), deturnează scopul serviciului public și implicit duce la deteriorarea relației cetățenilor cu instituția”, mai explică Prefectura, adăugând că „sistemul de programări online, odată aglomerat cu rezervări multiple neconforme, va prezenta disfuncționalități care afectează corecta prestare a serviciului public comunitar, fiindu-ne aproape imposibil să oferim predictibilitatea, încrederea și economia de timp la care ne-am angajat”.

De asemenea, comunicatul arată că „prefectul județului Bihor, dl. Ioan Mihaiu, a aprobat ca măsură coercitivă eliminarea din sistem a peste 500 programări care încalcă regulamentul de utilizare a rezervărilor online, afișat pe site, în vederea intrării în normalitate a tuturor beneficiarilor care apelează la serviciul public de înmatriculări”.