În cursul după amiezei de marţi au ajuns la Oradea cinci termo-scannere comandate după şedinţa de duminică seară a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Bihor, pentru a fi utilizate la măsurarea fără contact a temperaturii persoanelor care intră în ţară prin punctele de trecere a frontierei din judeţul Bihor, rutiere şi feroviare.

Duminică seară şi în noaptea de duminică spre luni, prin vama Borş au intrat în ţară 560 persoane care veneau din Italia, inclusiv din zone în care a fost suspectată prezenţa unor persoane infectate cu coronavirus.

"Decizia achiziţionării termo-scannerelor a fost luată duminică, luni s-a derulat de către UPU-SMURD Bihor o procedură de achiziţie de urgenţă, iar azi aparatele au ajuns şi sunt recepţionate la UPU, în Oradea, de unde sunt trimise la toate punctele de trecere a frontierei din judeţ, rutiere şi feroviare", a declarat marţi, pentru BIHOREANUL, prefectul judeţului Bihor, Dumitru Ţiplea.

"Termo-scannerul este un aparat care permite operatorului să măsoare temperatura unei persoane fără contact. Seamănă cu un telefon mai mare, se apropie la circa 5 centimetri de persoana căreia i se măsoară temperatura, iar aceasta este afişată pe ecran", a explicat BIHOREANULUI şi şeful UPU-SMURD Bihor, dr. Hadrian Borcea.

Potrivit celor doi oficiali, vor fi dotate cu termo-scannere punctele de trecere a frontierei rutiere de la Salonta, Borş şi Valea lui Mihai, precum şi cele feroviare de la Episcopia Bihor şi Valea lui Mihai.

Cel mai probabil, aparatele vor fi utilizate chiar din seara de marţi la Salonta, Borş şi Episcopia Bihor, urmând ca cele destinate PTF Valea lui Mihai să fie folosite cel târziu de miercuri dimineaţă.