Comercianţii şi cumpărătorii din pieţele orădene sunt testaţi cu termometrul la intrare pentru prevenirea extinderii infecţiei cu noul coronavirus.

Măsura, introdusă de luni dimineaţă, chiar înainte de intervalul 11-13, când vârstnicii au voie să iasă la cumpărături, va fi aplicată până la sfârşitul stării de urgenţă.

Febrilii nu intră!

"Cine are o temperatură de peste 37 grade Celsius nu are voie să intre în piaţă. Ar putea fi bolnav şi să infecteze şi pe alţii", a declarat unul dintre angajaţii Administraţiei Domeniului Public, care măsura luni înainte de prânz temperatura clienţilor la intrarea principală în Piaţa Rogerius.

Orădenii, majoritatea vârstnici de peste 65 de ani, mulţi cu măşti de protecţie peste gură şi nas, se conformau măsurii fără discuţii.

"Dacă toţi am fi mai disciplinaţi şi am respecta măsurile de protecţie, am trece mai uşor prin boala asta. Dar nu suntem. Suntem răi! Mulţi zic: «Mie nu mi se poate întâmpla» şi mai îmbolnăvesc şi pe alţii", a declarat o bătrânică.

"Vânzările au scăzut"

Pentru a putea verifica cu termometrul toate persoanele, conducerea ADP a lăsat deschise doar trei căi de acces în piaţa Rogerius, dinspre staţia tramvai şi străzile Predeal şi Mihail Sadoveanu.

Măsura a stârnit nemulţumirea comercianţilor care au mese pe lângă intrările închise și le-a scăzut vadul. "Efectiv nu le pasă de noi. Puteau să pună oameni la toate intrările şi să le lase deschise. Şi aşa vânzările au scăzut. Lumea nu mai iese din casă că se teme", a răbufnit un vânzător.

Producătorii şi comercianţii deopotrivă se plâng că vânzările de luni au fost la jumătate faţă de o zi obişnuită pentru că o parte din orădeni sărbătoreau încă Paştele catolic şi pentru că oamenii cumpără mai puţin pentru că le-au scăzut veniturile.

"Poate colo pe joi - vineri, când se apropie Paştele ortodox, va mai fi ceva mişcare", a spus comerciantul.

Măsuri de protecţie

Luni în jurul prânzului majoritatea celor aflați la cumpărături în piaţă erau vârstnici de peste 65 de ani ieşiţi să îşi facă aprovizionarea. Oamenii cumpărau puţin, din raţiuni de economie, dar şi ca să aibă motiv să iasă din casă şi mâine.

"Ăsta e tot timpul în care pot să ies din casă. Fac cumpărăturile, mai iau şi aer şi fug înapoi. La ce amenzi sunt, n-am de unde să plătesc", spune un bătrânel.

Pentru a proteja comercianţii şi cumpărătorii de infectarea cu noul coronavirus, conducerea ADP a dispus dezinfectarea incintei cu o soluţie biocidă tot la trei ore şi a amplasat la intrarea în pieţe covoraşe îmbibate în clor, respectiv dispersoare cu substanţe dezinfectante pe care le alimentează periodic.

Măsuri similare au fost luate începând de luni şi în pieţele Cetate şi Decebal.