Justiţiabilii şi avocaţii să ceară judecarea cauzelor în lipsă, să folosească aplicaţiile online pentru a-şi studia dosarele şi pentru a transmite acte de procedură, iar cei care ajung în instanţe să utilizeze substanţele dezinfectante plasate în zona de acces. Sunt doar câteva dintre recomandările Curții de Apel Oradea menite să prevină răspândirea infecțiilor respiratorii cauzate de COVID-19.

Potrivit unui comunicat transmis, marţi, de Biroul de presă al Curţii de Apel, în instanţele din Bihor au fost instituite o serie de măsuri. În zonele de acces la compartimentele care desfășoară activitate cu publicul și la sălile de judecată, de pildă, au fost plasate dispensere cu substanţe dezinfectante, iar cetăţenilor, justițiabililor și avocaților li se recomandă să staționeze în incinta Palatului de Justiție doar pentru timpul strict necesar îndeplinirii, după caz, a formalităților și îndatoririlor judiciare sau profesionale.

Totodată, reprezentanţii instanţei le recomandă justițiabililor și avocaților să utilizeze aplicația electronică a dosarului pe bază de parolă și utilizator (prin accesarea www.curteadeapeloradea.ro) și, totodată, să solicite în cererile lor judecarea cauzelor în lipsă, pentru a limita deplasarea fizică la sediul instanței.

„Se recomandă transmiterea actelor de procedură, cu precădere, în format electronic la următoarea adresă: registraturaCAO@just.ro”, se mai precizează în comunicatul Curţii de Apel Oradea.

De asemenea, se arată în comunicat, se recomandă prezența părților în instanțe numai în cauze în care aceasta este obligatorie, în celelalte fiind recomandată reprezentarea acestora prin intermediul avocatului ales.