Autorităţile spitaliceşti din Oradea au instituit noi măsuri menite să prevină eventuala răspândire a coronavirusului, restricţionând sever accesul la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean şi la Compartimentul de Primiri Urgenţe al Spitalului Municipal.

Concret, începând de duminică, în incinta UPU şi CPU nu mai este permis accesul aparţinătorilor persoanelor care solicită ajutor medical de urgenţă. „Fiecare aparţinător lasă numărul de telefon şi este sunat ulterior de un cadru medical, de pe un număr de telefon „ascuns”, pentru a fi informat cu privire la starea de sănătate a persoanei aduse la Urgenţe. O primă informare se face la aproximativ 15 minute după primire, iar apoi la aflarea diagosticului şi a măsurilor terapeutice care se impun”, a explicat BIHOREANULUI o sursă din cadrul UPU-SMURD Bihor.

Practic, în acest fel a fost adaptată şi la UPU şi la CPU o regulă instituită în secţiile clinice ale Spitalului Judeţean şi Spitalului Municipal încă de săptămâna trecută, când aparţinătorii au primit numărul de telefon al medicilor curanţi pentru a fi informaţi despre starea acestora.

Pe de altă parte, toate persoanele care se prezintă la UPU şi la CPU pentru a solicita ajutor medical de urgenţă sunt triate cu măsuri speciale, încă de la intrare fiindu-le măsurată temperatura cu echipamente contactless şi fiind obligate să completeze chestionare pe propria răspundere, sub sancţiunea consecinţelor legale, în care trebuie să precizeze dacă au călătorit în ultimele săptămâni în afara ţării sau dacă au fost în contact cu persoane suspecte, aflate în izolare la domiciliu ori în carantină, sau cu persoane confirmate ca infectate cu COVID-19.

„Până în prezent nu am avut nicio situaţie în care să fi apelat la Urgenţe persoane suspecte sau care au fost în contact cu persoane suspecte ori bolnave”, a precizat sursa BIHOREANULUI.

Persoanele care ajung la UPU în stare de inconştienţă (cum ar fi, de exemplu, cele care au suferit accidente rutiere ori care din alte motive medicale nu pot completa chestionarele) sunt considerate din start suspecte şi sunt plasate într-o încăpere anume amenajată, în care sunt tratate ca atare şi izolate.

De asemenea, există o procedură şi pentru situaţia în care o persoană confirmată ca infectată s-ar prezenta la UPU sau la CPU, şi pentru această categorie de pacienţi fiind amenajată o altă încăpere specială.

Sursele BIHOREANULUI au afirmat că în ultimele trei zile, adresabilitatea la UPU din cadrul Spitalului Judeţean a scăzut cu aproape 70% faţă de perioada anterioară. „Practic, acum se vede că în mod obişnuit apelau la UPU persoane care nu aveau cu adevărat nevoie de îngrijiri de urgenţă”, afirmă un medic.

Tot în ce priveşte Spitalul Judeţean şi Spitalul Municipal, la recepţie au fost instituite câteva reguli simple pentru evitarea aglomerărilor, principala cauză a răspândirii bolilor. Concret, la recepţie nu mai sunt lăsaţi să intre şi aparţinătorii persoanelor programate pentru internare, ci exclusiv aceste persoane, care sunt obligate să păstreze o distanţă de siguranţă de aproximativ 2 metri una de alta.

În altă ordine de idei, autorităţile medicale transmit că în depozitele unităţilor sanitare, fie că este vorba despre spitale, SMURD sau Serviciul de Ambulanţă al Judeţului, există materiale sanitare suficiente pentru următoarea perioadă - măşti de protecţie profesionale (tip FFP3, cu filtru), mănuşi, ochelari, combinezoane, dezinfectanţi etc.

Şi la SAJ a scăzut cu circa 30% numărul total al apelurilor, precum şi numărul apelurilor nemotivate.