Despărţirea dintre faimosul Mircea Matei, secretar de stat la Ministerul Administraţiei şi Internelor, şi Daniela Pusta, patroana agenţiei Ella Mode, s-a lăsat cu scântei şi procese.

Politicianul prins că-şi înşela consoarta cu fosta directoare adjunctă a ITM Bihor, Simona Iancu, acum pripăşită şi ea în Bucureşti, după modelul protectorului ei, a fost dat în judecată de Pusta pentru custodia celor doi copii, dar şi pentru cuantumul pensiei de întreţinere.

În replică, politicianul a deschis şi el un proces, pretinzând jumătate din locuinţa în care fosta sa iubită a rămas după despărţire cu cei doi copii pe care îi au împreună, locuinţă pe care chiar el i-a obţinut-o de la Primărie pe vremea ex-edilului Petru Filip. Atât doar că, în momentul în care i s-a cerut să plătească taxa de timbru obligatorie în astfel de cazuri, echivalentă cu o zecime din valoarea bunurilor revendicate, pedelistul a zis "pas"...

Divorţ pentru Simona

05 Simona Iancu.jpgRelaţia dintre PDL-istul Mircea Matei şi prietena sa, Daniela Pusta, fondatoarea agenţiei de modelling Ella Mode, a început în 1995 şi s-a terminat cu scandal în 2010, după ce politicianul, la vremea respectivă director peste Inspectoratul Teritorial de Muncă Bihor, s-a amorezat de adjuncta sa, Simona Iancu (foto). La început discret, amantlâcul dintre cei doi a devenit public în vara anului 2010, la scurt timp după avansarea politicianului ca preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea Serviciilor Comunitare pentru Utilităţi Publice, post echivalent cu funcţia de subsecretar de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor.

Idila a fost dezvăluită chiar de BIHOREANUL, care a publicat inclusiv imagini ce-i înfăţişau pe funcţionari în ipostaze apropiate, în timp ce asistau, în mai 2010, la un concert "Lord of the Dance" susţinut la Sala Palatului din Capitală. Deşi în prima fază cei doi au negat vehement că ar avea o relaţie extra-profesională, ba chiar au acţionat redacţia în judecată, susţinând că ar fi victimele unei calomnii, legătura dintre Matei şi Iancu a fost confirmată, din nou, în noiembrie 2010. Culmea, tot de BIHOREANUL, care i-a surprins ţinându-se de mână în timp ce ieşeau, într-o zi de duminică, de la târgul de carte Gaudeamus organizat la Romexpo.

Plecat de acasă

În urma scandalului, Matei a recunoscut în faţa concubinei oficiale, Daniela Pusta, că situaţia prezentată public era adevărată şi, ca atare, a fost nevoit să părăsească domiciliul conjugal, un apartament ultracentral de 92,76 mp situat în Palatul Apollo, în legătură cu care a existat un întreg scandal în campania electorală din 2008. Motivul? Presa descoperise că jumătatea lui Matei a obţinut în condiţii extrem de dubioase apartamentul care se afla în fondul locativ al oraşului, de care dispunea municipalitatea.

În acte, apartamentul a fost primit cu chirie în 2007 de Daniela Pusta şi cumpărat ulterior, tot de ea, de la SCCTI, firma care administra locuinţele din fondul de stat. Repartiţia a fost însă una cu cântec, iar manevra - derulată în câteva luni - a fost un "şmen" de partid, făcut pe numele femeii doar pentru a-l proteja pe Matei, la vremea respectivă secretar general al PDL Bihor, omul lui Petru Filip, "creierul" din umbră al Primăriei, consilier local şi aspirant la funcţia de edil.

Cererea de atribuire a locuinţei a fost înaintată în martie 2007 către Primărie de Colegiul Tehnic Mihai Viteazul, unde Pusta figura ca profesor suplinitor. Două luni mai târziu, Primăria repartiza locuinţa către unitatea şcolară, "urmând ca aceasta să nominalizeze persoana beneficiară". Care a fost - cum altfel? - Daniela Pusta, chit că, între timp, aceasta nici nu mai lucra la Mihai Viteazul, intrând în concediu de creştere a copilului şi apoi angajându-se la Primărie. "Doamna Pusta a fost singurul cadru didactic care a depus o cerere pentru o locuinţă!", explica la vremea respectivă directorul Colegiului, Ruben Filimon, luat la întrebări de ziarişti.

Lucrurile s-au succedat rapid. Căci, după ce pe 26 iunie 2007 a semnat contractul de închiriere cu Primăria, pentru o chirie ridicolă de doar 84 de lei pe lună, pe 31 iulie Daniela Pusta a şi solicitat cumpărarea locuinţei, cerere aprobată imediat. Ca urmare, apartamentul i-a fost vândut pe doar 10.000 de euro, deşi valoarea de piaţă a unei locuinţe similare în zona "0" a oraşului este de cel puţin 75.000 de euro, acum, pe vreme de criză.

Jumătate eu

Cum era de aşteptat, în momentul în care povestea apartamentului a fost dată în vileag, Matei a declarat că trânteala a fost, de fapt, o afacere curată, iar el nu avea nicio implicare. "Soţia a primit locuinţa absolut legal. A îndeplinit punctajul necesar, fiind profesoară la Colegiul Mihai Viteazul şi având doi copii", a susţinut politicianul, chit că soţia nu-i era soţie, locuinţa era de serviciu şi nu prea, iar preţul "evaluat" se dovedea un adevărat chilipir...

Ei bine, cum după despărţirea furtunoasă din 2010, în apartament a rămas proprietara, adică fosta concubină, chestiunea nu i-a mai convenit PDL-istului. Care, anul trecut, a lăsat baltă povestea cu "neimplicarea" în obţinerea apartamentului, cerând în instanţă pur şi simplu jumătate din locuinţă. Dacă nu de altceva, din răzbunare, căci, între timp, rănită de trădarea bărbatului, femeia i-a deschis proces, solicitând custodia copiilor precum şi plata unei pensii de întreţinere.

Ca urmare, PDL-istul a trecut la contraatac. Uitând că, de fapt, el a fost cel care a greşit, abandonând femeia care i-a fost alături mai bine de 15 ani şi care îi creşte copiii, în mai 2011 Matei a cerut la Judecătoria Oradea jumătate din apartament, dovedind indirect, încă o dată, că lui i s-a datorat obţinerea acestuia de la Primăria aflată sub controlul propriului partid. "Solicit să constataţi că părţile au dobândit împreună imobilul şi să dispuneţi întăbularea reclamantului asupra cotei de ½ din imobil", se arată în plângerea lui Matei depusă în primăvara anului trecut.

E lesne de bănuit că acţiunea viza nu "întoarcerea acasă" a PDL-istului, ci doar obţinerea a jumătate din contravaloarea locuinţei, Matei forţând-o pe fosta sa concubină să-l despăgubească, la o adică prin scoaterea la vânzare a apartamentului, în caz că nu ar avea banii necesari. Asta, chiar dacă "victimele colaterale" ar fi fost chiar propriii copii, aflaţi în grija femeii...

Pierdut la masa... verde

În plângere, PDL-istul recunoaşte că apartamentul a fost pe numele fostei concubine, dar pretinde că măcar amenajarea i s-a datorat lui. "În 2007 Primăria distribuie o locuinţă către Liceul Mihai Viteazul, aceasta la rândul ei o distribuie către pârâtă, după care aceasta cumpără imobilul şi îl intabulează pe numele ei. Reclamantul a investit în reparaţii, instalaţie electrică, sanitară, candelabru, etc", susţine Matei, care se plânge că până şi mobilierul din casă a fost comandat şi plătit tot de el. "Investiţia în imobil, în totalitate, a fost suportată de mine. Solicit instanţei să constate că am dobândit împreună imobilul şi solicităm intabularea mea pe jumătate din acesta", cerea secretarul de stat.

Procesul s-a terminat, însă, înainte de a începe cu adevărat. Asta nu pentru că, limpezit la minte, politicianul ar fi renunţat de bună voie să-şi hărţuiască fosta parteneră şi propriii copii, ci pentru că n-a binevoit să achite taxa de timbru obligatorie în astfel de cazuri (reprezentând o zecime din valoarea bunurilor revendicate). Judecătorii au acordat şi o amânare pentru ca "reclamantul să indice valoarea imobilului şi să timbreze acţiunea la această valoare, sub sancţiunea anulării cererii, ca netimbrată", dar Matei n-a făcut-o. Din zgârcenie, din lipsă sau din comoditate, nu e clar, pentru că bărbatul n-a considerat necesar să se explice.

Cert e că, la sfârşitul anului trecut, Judecătoria a dispus respingerea acţiunii. "Deşi a fost citat cu această menţiune, reclamantul nu s-a conformat dispoziţiilor instanţei", se arată în sentinţa rămasă definitivă, căci Matei nu a mai atacat-o. În fond, el are unde locui, de vreme ce Guvernul i-a repartizat un apartament de serviciu în Bucureşti, pentru care chiria substanţială se decontează, cum altfel, din bani publici...


TĂCERE
S-a terminat

05 pusta.jpg"Pârâta" Daniela Pusta, patroana agenţiei de modelling Ella Mode, a refuzat să discute despre procesul deschis de fostul său concubin. "Le-am promis copiilor că nu fac nicio declaraţie publică până la finalizarea tuturor proceselor pe care le am cu tatăl lor", a motivat femeia, apărându-şi discreţia, dar şi doritoare să câştige procesul intentat de ea, pentru custodia minorilor.

Cum era de aşteptat, "reclamantul" Mircea Matei s-a declarat deranjat că BIHOREANUL a aflat şi despre această ultimă ispravă a sa, afirmând că este vorba de o "problemă privată", chiar dacă apartamentul în litigiu a fost obţinut pe când era consilier local şi sub bănuiala generală că datorită funcţiei sale politice. "Procesul s-a terminat oricum. Nu avem despre ce discuta", a respins oferta de a se explica politicianul cunoscut, altminteri, ca fiind foarte vocal.