Oradea va avea una dintre cele mai moderne facilităţi pentru specialitatea de Ginecologie, afirmă managerul Spitalului Judeţean, dr. Gheorghe Carp, care a prezentat miercuri stadiul lucrărilor de construcţie, reabilitare, modernizare şi dotare a secţiei de profil a Maternităţii, ce va fi dată în folosinţă din 1 Decembrie.

Amenajată în clădirea "nouă" a Maternităţii, adică în cea construită la începutul anilor ’80, secţia va avea un lift propriu, 30 de paturi pentru pacientele cu patologii ginecologice, dar şi un bloc operator ultramodern, cu trei săli de operaţie, plus – în premieră – un compartiment propriu de Terapie Intensivă, cu 10 paturi.

Clădirea, a precizat dr. Carp prezentând stadiul lucrărilor presei locale, va avea sistem de încălzire/răcire cu ventiloconvectoare, iar în urma investiţiei toate încăperile pentru tratarea bolnavilor vor fi dotate cu sisteme de gaze medicale la fiecare pat.

Noul bloc operator, deja echipat, este format din trei săli de operaţii cu flux de aer laminar (pentru prevenirea infecţiilor în timpul intervenţiilor chirurgicale), mese şi lămpi de operaţie, sistem interactiv audio-video pentru transmiterea în direct a intervenţiilor, turn laparoscopic echipat complet (inclusiv cu unitate chirurgicală electrocauter cu accesorii), sisteme pentru anestezie, 10 aparate de monitorizare a funcţiilor vitale ale pacientelor din Terapia Intensivă, ventilator pentru compartimentul ATI, două defibrilatoare cardiace intern-extern, sistem de încălzire a sângelui, paturi electrice cu saltele active integrate şi accesorii, mobilier de inox pentru sălile de operaţii, spălător pentru instrumentar complet echipat, sterilizator plasmă, maşină de spălat şi dezinfectat instrumentele chirurgicale şi sistem automat de evacuare a fumului chirurgicale.

Dotarea noului bloc operator, a precizat managerul Spitalului Judeţean, a fost asigurată în baza unui proiect cu fonduri europene în valoare de 1,2 milioane euro, în timp ce lucrările de construcţii şi amenajare sunt finanţate din fonduri obţinute de la Ministerul Sănătăţii (8 milioane lei), de la Primăria Oradea (900.000 lei), din sponsorizări (100.000 lei) şi din veniturile proprii ale spitalului.

Lucrările de reabilitare, modernizare şi dotare a secţiei de Ginecologie a Maternităţii orădene sunt executate de Eurociv Cons SRL şi Hospital Technical Solutions SRL, începând în urmă cu un an an şi urmând să fie finalizate anul acesta până pe 1 decembrie.