Consilierii locali se întrunesc vineri de la ora 14 în şedinţă extraordinară pentru a dezbate mai multe proiecte propuse de Direcţia Management Proiecte cu Finanţare Internaţională (DMPFI) din cadrul Primăriei. "Am cerut Consiliului Local promovarea unor proiecte de hotărâre pentru a participa la programul de eficienţă energetică prin intermediul Fondului de Mediu. Vrem să trecem măcar o parte dintre marii consumatori de energie termică pe apă geotermală pentru a face o economie la bugetul local", a declarat pentru BIHOREANUL, Marcel Boloş, directorul DMPFI.

Pe lista instituţiilor pe care municipalitatea vrea să le treacă pe geotermie se numără: Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie, Colegiul Tehnic "Mihai Viteazul", Colegiul Tehnic "Traian Vuia", atelierele Colegiului Tehnic "Andrei Şaguna", şi Grădiniţele 28 şi 42 din Oradea. Astfel, cele trei colegii ar putea fi alimentate cu agent termic furnizat de pompa de lângă ştrandul Ioşia iar Grădiniţa 28 va fi deservită de pompa din zona Nufărul.

Maternitatea vrea să îşi monteze pompa proprie pentru a putea asigura confortul pacientelor inclusiv în perioada în care Electrocentrale Oradea nu a pornit încălzirea în municipiu. Directorul Boloş spune că trecerea pe geotermie va face economii consistente bugetului local. "Dacă reuşim să implementăm aceste proiecte, bugetul local va face o economie de 600.000 lei pe fiecare singur sezon rece. Spre exemplu, factura de încălzire pentru Maternitate se ridică la circa 70.000 lei pe lună, cea a Colegiului Mihai Viteazul la circa 50.000 lei, şi tot aşa...", spune Boloş.

Directorul DMPFI a mai afirmat că proiectele de hotărâre au trebuit discutate în şedinţă extraordinară pentru a putea perfecta cât mai repede documentele în vederea obţinerii finanţărilor de la bugetul central prin intermediul Fondului de Mediu şi implementarea lor încă din sezonul rece 2011 - 2012.