Cine nu îngrijeşte plăteşte! Consiliul Local a hotărât joi majorarea procentului cu care va supraimpozita clădirile şi terenurile neîntreţinute, de la 400%, cum e în prezent, la 500%, maximum permis de lege, îndepând de anul viitor.
Hotărârea a fost luată cu voturile consilierilor PNL şi UDMR, în vreme ce social-democraţii au preferat să se abţină.
În paralel, aleşii locali au hotărât să scape de supraimpozitare orădenii dispuşi să investească în reabilitarea clădirii în care deţin unul sau mai multe apartamente, dar nu pot pentru că vecinii se opun.
"În cazul imobilelor de tip condomeniu, deţinute în coproprietate de mai mulţi proprietari, se întâlneşte deseori situaţia în care coproprietarii de bună credinţă care, din proprie iniţiativă, doresc reabilitarea clădirilor nu au acordul celorlalţi coproprietari în acest sens. Imobilul este tratat unitar, iar majoritatea impozitului se aplică deopotrivă celor două categorii de proprietari", se menţionează în raportul de specialitate anexat hotărârii.
Astfel, orădenii care vor consemna partea lor de contribuţie la reabilitarea imobilului într-un cont al Primăriei până la 30 noiembrie vor scăpa de suprataxare. Adică vor fi supraimpozitaţi cu 0%.
La stabilirea costurilor lucrărilor de reabiliare, pentru fiecare proprietar în parte se vor utiliza valori istorice pe metrul pătrat de reabilitare a clădirilor. Astfel, costul pe metrul pătrat al clădirilor cu elemente decorative simple va fi de 350 lei pe metrul pătrat, respectiv 500 lei pe metrul pătrat în cazul celor de o complexitate medie sau 600 lei pe metrul pătrat pentru clădirile cu decoraţiuni complexe. La finalul lucrărilor se va face o regularizare, iar cei care au contribuit mai mult vor primi diferenţa înapoi.
Sumele încasate de municipalitate din contribuţiile orădenilor vor fi folosite la reabilitarea clădirilor aflate în stare de degradare. În cazul în care proprietarii de apartamente din condomeniu au vărsat în contul municipalităţii două treimi din suma necesară pentru reabilitarea clădirii municipalitatea va acoperi diferenţa şi o va reabilita cu prioritate. Primăria îşi va recupera ulterior banii de la proprietarii de apartamente care nu au contribuit la reabilitarea imobilului.