Bugetul local a reuşit să încaseze anul trecut, în premieră, un procent de 90% din sumele aferente obligaţiilor fiscale ale persoanelor fizice şi juridice orădene pe anul 2012. "Suntem la un maxim istoric. Anul trecut am realizat un grad de încasare al taxelor şi impozitelor de 90%", a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, viceprimarul Ovidiu Mureşan.

Conform viceprimarului, gradul de încasare a crescut de la an la an. Astfel, de la un procent de 76% în 2008, gradul de încasare a "sărit" la 80% în 2009, pentru a urca la 82% în 2010 şi 86% în 2011.

Creşterea gradului de încasare a impozitelor cu patru procente în 2012 este efectul unui pachet de măsuri luat de municipalitate care cuprinde de la emiterea de înştiinţări de plată pe numele contribuabililor restanţieri, până la instituirea de sechestre asiguratorii pe bunurile restanţierilor.

Spre exemplu, dacă în 2011 Biroul de executări silite din Primărie a instituit sechestre asiguratorii pe bunurile unui număr de 186 de contribuabili cu debite, în 2012 numărul acestora a crescut de două ori şi jumătate, la 459 de proceduri instituite. Mai mult, în 40 de cazuri s-a ajuns inclusiv la scoaterea la licitaţie a bunurilor aparţinând restanţierilor.

Primii care au avut de suferit de pe urma intensificării activităţii de executare silită au fost tocmai angajaţii plătiţi de la bugetul local. "Nu vă ascund că am făcut presiuni inclusiv asupra angajaţilor Primăriei, regiilor şi societăţilor subordonate. Am trimis somaţii de plată pe numele debitorilor şi am cerut să se facă poprire pe venituri în cazul în care nu îşi sting obligaţiile fiscale. Nu mi se pare normal ca tu să lucrezi pentru acest oraş dar să nu îţi plăteşti taxele şi impozitele locale", a spus Mureşan.

Per total, în 2012 municipalitatea a reuşit un grad de realizare a bugetului de local de 81% faţă de prognoza de la începutul anului. Veniturile oraşului s-au ridicat la 479,8 milioane lei, cu 7,5% mai mult faţă de anul 2011.