Începând din 18 iulie, funcţia de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor a devenit vacantă. Printr-o hotărâre a Consiliului Superior al Magistraturii, şeful instituţiei, Viorel Gavra, a fost exclus din magistratură pentru grave abateri disciplinare: exercitarea funcţiei cu rea credinţă şi imixtiuni în activitatea altor procurori.

Până la pronunţarea hotărârii, CSM a refuzat să facă publice neregulile găsite în activitarea magistratului orădean, dar apoi BIHOREANUL a intrat în posesia rechizitoriului. Împărţit în trei capitole, documentul cuprinde nu doar acuzaţia deja cunoscută, că Gavra a intervenit într-o anchetă a procurorilor DNA ce îi viza soţia, ci şi pe aceea că l-a interceptat ilegal pe notarul Irinel Dimitriu, ginerele deputatului PDL Ştefan Seremi, respectiv că i-a luat dosarul procurorului care voia să-l trimită în judecată pe Dacian Lascău, fiului fostului şef al Finanţelor Bihor, Ioan Lascău.

Căzut pe interceptări

După cum se ştie, acţiunea disciplinară împotriva lui Viorel Gavra a fost declanşată de o plângere a procurorilor DNA Oradea, care reclamau presiunile pe care prim-procurorul le-ar fi exercitat ca să o scoată de sub urmărire penală pe soţia sa, Mariana Gal. Femeia e judecată pentru complicitate la trafic de influenţă, acuzată fiind că, la intervenţia unei amice, Rodica Mangra, ar fi promis că va pune o vorbă bună pe lângă Gavra în favoarea unui asistent notarial, Daniel Ciuciu, anchetat şi judecat în mai multe dosare de escrocherii imobiliare. În schimbul serviciului, Ciuciu a pus la bătaie o garsonieră pentru Mangra şi urma să dea 20.000 euro, adică câte 5.000 de euro pentru cei trei judecători ai Curţii de Apel care urmau să emită sentinţa finală în cazul lui, şi 5.000 euro pentru Gal.

Pentru a-şi scăpa consoarta, în ianuarie 2012, Gavra i-ar fi sugerat procurorului care efectua cercetările, Ciprian Man, să o trimită în judecată doar pe Mangra şi să disjungă ancheta în cazul Marianei Gal, iar după o anumită perioadă să o scoată de sub urmărire penală. Potrivit raportului încheiat de inspectorii CSM, văzând că Man îl refuză, Gavra l-a abordat, tot fără folos, şi pe şeful DNA Oradea, Marius Iancu, apoi alte persoane influente din mediul politic sau din justiţie.

Toate demersurile erau, apoi, comunicate avocatului Ioan Sava, care îi apăra soţia, dar care în perioada respectivă avea propriul dosar de corupţie, iar discuţiile îi erau interceptate. Aşa se face că, după ce procurorii DNA l-au reclamat pe Gavra la CSM, procesele verbale ale convorbirilor pe care avocatul le-a purtat cu Man în cazul Gal, dar şi discuţiile dintre Sava şi Gavra, au devenit principalele dovezi împotriva prim-procurorului. "Consecinţa imediată a imixtiunii lui Gavra a reprezentat-o atingerea adusă principiului independenţei procurorului în efectuarea urmăririi penale şi adoptarea soluţiei", se specifică în acţiunea disciplinară formulată împotriva magistratului de inspectorii judiciari ai CSM.

04 Irinel Dimitriu.jpgReclamat de Irinel

Însă excluderea lui Viorel Gavra din magistratură nu se datorează doar intervenţiilor făcute în sprijinul soţiei sale, pe care, de altfel, el le-a şi negat, declarând că au fost inventate de procurorii DNA doar pentru a-l discredita şi înlătura din funcţie. Fostul prim-procuror a fost acuzat şi de anchetarea şi interceptarea ilegală a notarului Irinel Dimitriu (foto), ginerele deputatului PDL Ştefan Seremi, în dosarul deschis pe marginea uneia din cele mai dubioase afaceri locale: vânzarea, cu numai 1,1 milioane euro, a celor peste 10 hectare de pădure din Hidişel care au servit odinioară ca depozit de armament.

"Tunul", dezvăluit încă din 2008 de BIHOREANUL, s-a derulat în perioada 2005-2007 cu concursul lui Seremi, fost vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, a finului său, Lucian Popuş, primarul comunei Sânmartin, şi - pe atunci - a viitorului ginere, Irinel Dimitriu. Întâi, terenul atribuit Primăriei de Guvern în octombrie 2005, a fost trecut din domeniul public în domeniul privat al comunei, iar apoi pădurea şi clădirile care aparţinuseră Armatei au fost evaluate, pe genunchi, la 1,1 milioane euro. Evaluarea a fost girată de consultantul Primăriei, firma SIS Consulting, aparţinând lui Dimitriu. Preţul era evident derizoriu, chestiune care s-a şi văzut când cumpărătorul de la licitaţia formală l-a scos la revânzare cu 40 de euro metrul pătrat, adică de patru ori mai mult decât cei 10 euro/mp plătiţi Primăriei!

Anchetă cu probleme

Escrocheria imobiliară a sărit în ochii anchetatorilor abia în 2010 când, pe 10 mai, cazul a şi fost înregistrat la Parchetul Bihor şi preluat în anchetă proprie de prim-procurorul Viorel Gavra. Iniţial, el a dispus începerea urmăririi penale faţă de autori necunoscuţi, pentru abuz în serviciu, ulterior identificând şi "suspecţii", în persoana deputatului Seremi, a primarului Popuş şi a notarului Dimitriu. Pentru ultimii doi a şi obţinut autorizare de înregistrare a convorbirilor. Atâta doar că, aflând de veste, notarul a reclamat "încălcarea normelor procedurale", iar ca efect, pe 27 ianuarie 2011, dosarul a şi fost preluat de Parchetul Curţii de Apel iar apoi, pe 2 martie, declinat DNA.

Inspectorii CSM au reţinut, în acest caz, faptul că Viorel Gavra a solicitat nelegal înregistrarea convorbirilor lui Irinel Dimitriu, în condiţiile în care ştia că acesta e notar public şi deci era de competenţa Parchetului Curţii, dar şi că a efectuat cercetări într-un dosar de competenţa DNA atât prin prisma infracţiunilor (corupţie şi spălare de bani) şi cuantumului prejudiciului (care depăşea 200.000 euro), cât şi prin calitatea de parlamentar a lui Ştefan Seremi. "Atitudinea prim-procurorului a avut drept consecinţă şi prelungirea în timp a procedurilor judiciare prin efectuarea unor acte de urmărire penală de către un organ necompetent care sunt sancţionate de legea procesual penală cu nulitate absolută", au reclamat inspectorii.

04 Ioan Lascau_1.jpgUn dosar cu aripi

Ultimul punct din rechizitoiul întocmit pe numele procurorului Gavra se leagă de modul în care acesta a preluat un dosar al Parchetului Oradea, deschis pe numele lui Dacian Lascău, fiului fostului şef al Finanţelor, Ioan Lascău (foto).

Dosarul respectiv a fost deschis de Poliţia Rutieră Bihor pe 9 septembrie 2011, pentru conducere sub influenţa băuturilor alcoolice, după ce tânărul a fost prins cu o alcoolemie de 0,85 la mie alcool pur în sânge la volan. Poliţiştii au întocmit un referat cu propunerea de trimitere în judecată, dosarul fiind repartizat procurorului Cosmin Pantea. Pe 4 ianuarie a.c., când magistratul avea deja în ciornă rechizitoriul, dosarul i-a fost luat de prim-procurorul Parchetului Bihor. Mai departe, Gavra l-a repartizat şefului secţiei de Urmărire Penală, Vasile Popa, care l-a soluţionat, pe 12 ianuarie a.c., deci în numai o săptămână, prin scoaterea de sub urmărire penală a tânărului, care a scăpat cu o amendă administrativă de 500 lei.

Potrivit inspectorilor judiciari, Gavra a dispus nejustificat preluarea dosarului, invocând fără niciun temei "suspiciuni cu privire la imparţialitatea procurorului în interpretarea probelor". Inspectorii CSM au apreciat că Gavra avea un interes particular în dosar, "interes confirmat şi de faptul că în cauza penală s-a adoptat o soluţie de netrimitere în judecată contrară posibilei soluţii care a fost adoptată de procurorul învestit iniţial". De altfel, rezoluţia lui Vasile Popa a şi fost infirmată iar dosarul a fost preluat de procurorii Parchetului Înaltei Curţi, care pe 21 iunie au dispus trimiterea lui Lascău junior în judecată.

În recurs

Constatările inspectorilor judiciari au fost însuşite de Comisia pentru procurori în materie disciplinară a CSM care, în şedinţa din 18 iulie, au decis excluderea din magistratură a lui Viorel Gavra, pentru exercitarea funcţiei cu rea credinţă şi imixtiuni în activitatea altor procurori. În aceeaşi zi, plenul CSM a declarat vacantă funcţia de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor.

Şefia instituţiei e asigurată, temporar, de prim-procurorul adjunct Claudia Herlea Morar. Până când nu e clar, căci hotărârea CSM nu este definitivă, fiind deja contestată de Gavra la completul de 5 judecători al Înaltei Curţi, ca nelegală şi netemeinică, unde are primul termen de judecată pe 17 septembrie. BIHOREANUL a încercat să-i afle argumentele, însă fostul prim-procuror a refuzat. Numai el ştie de ce...


ACŢIUNEA REPORTOFONUL
Procuror contra procurori

După reclamaţia depusă la CSM, între procurorii anticorupţie şi fostul prim-procuror al Parchetului Bihor, Viorel Gavra, s-a declanşat un adevărat război care a explodat public în luna aprilie, când un reportofon de pe biroul şefului DNA Oradea, Marius Iancu, a dispărut în condiţii suspecte, ajungând în buzunarul unui hoţ, Macai Iozsef.
Incredibila poveste a fost dezvăluită chiar de hoţ, care s-a ivit la redacţia BIHOREANULUI pentru a reclama că fusese "hărţuit" de procurorii DNA pentru că ar fi refuzat să-l compromită pe Gavra, şi a plecat cu reportofonul ce-i fusese dat să-l înregistreze.

De cealaltă parte, DNA susţinea, însă, că aparatul a fost furat de Macai, şi nici măcar din proprie iniţiativă, ci la comanda lui Gavra, care ar fi vrut să-i discrediteze ca răzbunare pentru că i-au trimis consoarta în judecată. Întregul scandal s-a soldat cu plângeri depuse reciproc de protagonişti, nefinalizate până azi.