Meci foarte tensionat, duminică, în finala Cupei României la polo, desfăşurată la Bazinul Olimpic „Ioan Alexandrescu”.

Jucătorii de la CSM Oradea au încercat să spargă hegemonia Stelei şi să mai câştige şi ei un trofeu, după ce în ultimii ani tot steliştii au terminat învingători, iar orădenii tot pe poziţia secundă.

După ce în semifinale echipa bihoreană a trecut clar de Rapid Bucureşti cu scorul de 19-8, iar Steaua s-a chinuit cu Dinamo, ba mai mult a fost condusă în permanenţă până în final, când au întors jocul şi au câştigat cu 10-9, CSM Oradea părea că are prima şansă în disputa din finală cu Steaua, mai ales că evolua şi pe teren propriu.

De altfel, şi jocul, şi scorul din duelul de duminică dintre cele două rivale din poloul românesc a curs așa încât părea că formaţia bihoreană va câştiga.

Au avut meciul în mână

După un prim sfert echilibrat, adjudecat de CSM cu 3-2, a urmat sfertul secund în care trupa bihoreană şi-a mărit considerabil avansul, înscriind de trei ori şi desprinzându-se la 6-2 în pauza mare. De asemenea, în debutul sferului III, CSM a mai înscris o dată pentru 7-2, iar ulterior a avut un penalty, pe care l-a executat însă cel care a fost faultat, Nichita Ilisie, iar acesta a ratat.

În loc ca scorul să devină 8-2, a devenit 7-3, pentru că steliştii au înscris imediat prin căpitanul lor, Tudor Fulea. Acesta avea să fie, însă, punctul culminant al jocului, pentru că din acest moment a urmat o cădere inexplicabilă a trupei pregătite de Ciprian Cîmpianu şi Christian Sandor.

CSM nu a mai reuşit să pună în pericol poarta adversă, în timp ce steliştii au marcat şi golul 4, apoi şi pe cel de-al cincilea, pentru a se intra în ultima pauză cu scorul de 7-5 pentru orădeni.

Se părea că pauza le-a prins bine orădenilor, care au început sfertul IV cu două goluri, marcate de Filip Gardasevic şi Mihnea Gheorghe, pentru a se ajunge din nou la o diferenţă de patru goluri pentru gazde, scor 9-5. Însă de aici situaţia s-a schimbat.

Antrenori eliminați de arbitru

Şi-a intrat în rol şi arbitrul bucureştean Mihai Bălănescu, care i-a eliminat pe ambii antrenori de la CSM Oradea, prima dată pe secundul Christian Sandor, apoi pe principalul Ciprian Cîmpianu, în timp ce David Belenyesi şi Filip Gardasevic, doi dintre componenţii de bază ai CSM-ului, au ajuns să aibă câte trei eliminări, ceea ce înseamnă că au fost şi ei eliminaţi definitiv.

Din tribună, aceste decizii stricte ale bucureşteanului Mihai Bălănescu s-au văzut ca o contrapondere a deciziilor luate în prima jumătate a confruntării de celălalt arbitru al meciului, Adrian Alexandrescu, care i-a acordat cartonaşul roşu stelistului Nicolae Oanţă, fapt care a inflamat spiritele în tabăra bucureştenilor.

Steliştii au marcat prin Tudor Fulea şi Vlad Georgescu de două ori, pentru a se ajunge la 9-8 pentru CSM. Orădenii au avut totuşi reacţie şi au marcat prin Nichita Ilisie, dar Vlad Georgescu şi David Bota au înscris ultimele două goluri, pentru a aduce egalarea pe tabelă, scor 10-10.

Nu înainte, însă, de a se consemna un nou cartonaş roşu, de această dată arătat de arbitrul Bălănescu stelistului Dimitri Goanţă, care l-a lovit pe căpitanul orădenilor Tiberiu Negrean, fapt care i-a provocat o sângerare, în urma unei fracturi nazale.

În ultimele secunde totuşi steliştii puteau primi penalty, dar arbitrul bucureştean nu l-a mai acordat, trecând cu vederea o fază ce putea decide soarta jocului în timpul regulamentar. Partida s-a terminat la egalitate, scor 10-10, iar pentru departajare s-a trecut la penalty-uri.

Ratări pe bandă rulantă

După ce Belenyesi şi Gardasevic au fost eliminaţi, CSM-ul nu a mai avut multe variante la executarea penalty-urilor.

Specialiştii Mihnea Gheorghe, Tiberiu Negrean şi Vlad Dragomirescu au marcat, după care au executat Nichita Ilisie şi, în lipsă de alte soluţii, portarul Radoslav Filipovic.

Ambii au ratat, în timp ce jucătorii de la Steaua nu au greşit şi au înscris de fiecare dată.

Astfel, cu 4-3 la penalty-uri şi 14-13 la general, poloiştii de la Steaua Bucureşti s-au impus încă o dată în faţa orădenilor şi au câştigat un nou trofeu al Cupei României.

În timp ce steliştii s-au bucurat pentru un nou trofeu cucerit, în rândul echipei orădene și al suporterilor s-a putut citi o dezamăgire totală.

„Vom analiza ce s-a întâmplat”

„Am jucat bine, ca de obicei, şi am pierdut, ca de obicei, din păcate, la fel ca în sezonul trecut. De la an la an parcă e tot mai rău. În acest meci am condus cu 7-2, după care am avut penalty, dar a executat cel mai neindicat jucător posibil din echipă. Mai bine executa antrenorul secund sau maseurul, decât Niki (n.r. - Nichita Ilisie), pentru că el a obţinut penalty-ul, el era cel mai obosit din echipă. A strigat toată lumea, «nu Niki, nu Niki», dar din păcate, el era cel mai apropiat acolo în faţa porţii şi a decis să tragă el la poartă. În opinia mea, acolo s-a rupt meciul. Nu zic că aveam un avantaj foarte mare, dar în loc să fie 8-2 pentru noi s-a făcut la următoarea fază 7-3, moment în care şi arbitrii, bineînţeles, au încercat să mai echilibreze finala şi deznodământul l-a văzut toată lumea”, a declarat, la finalul partidei, căpitanul echipei CSM Oradea, Tiberiu Negrean, vizibil afectat de rezultatul partidei.

„Nu vreau să mă uit la factorii externi, eu mă uit în curtea mea şi zic că este inadmisibil să pierdem după ce am condus cu 7-2. Suntem cu toţii dezamăgiţi de ce s-a întâmplat, aşa cum sunt şi suporterii, nu pot să spun decât că ne pare rău şi vom analiza ce s-a întâmplat”, a declarat şi directorul clubului orădean, Şerban Sere.

Principalul marcator al echipei orădene în finala cu Steaua a fost Filip Gardasevic, 6 goluri, în timp ce de la bucureşteni Vlad Georgescu a înscris de 5 ori.

La final, la festivitatea de premiere, pe lângă trofeul oferit echipei câştgătoare a Cupei României, prşedintele Federaţiei Române de Polo, Alexandru Matei i-a acordat şi jucătorului formaţiei CSM Filip Gardasevic titlul de cel mai bun jucător al turneului.

În finala mică, Dinamo a învins la limită Rapidul, cu scorul de 10-9.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!