După dezvăluirile BIHOREANULUI a mai rezistat doar două săptămâni. Marţea trecută, Consiliul de Administraţie al Spitalului Clinic Municipal Gavril Curteanu a cerut revocarea din funcţie a managerului Ovidiu Pop, găsit vinovat de incompatibilitate şi conflict de interese.

Două zile mai târziu, primarul Ilie Bolojan a încheiat ultimele formalităţi pentru eliberarea din funcţie. "Din punctul meu de vedere am luat toate măsurile pe care trebuia să le iau", spune edilul, dezamăgit că persoana pe care o promovase acum trei ani nu s-a ridicat la înălţimea aşteptărilor sale.

Interese în conflict

Dr. Ovidiu Laurean Pop nu mai este managerul Spitalului Municipal de vineri dimineaţă, când primarul a semnat dispoziţia de revocare a acestuia, la propunerea Consiliului de Administraţie. Cei 5 membri ai CA se întruniseră în şedinţă extraordinară marţi, 29 octombrie, pentru a analiza informaţiile publicate de BIHOREANUL. "Pe fondul celor semnalate de ziarul dvs., Consiliul a solicitat şi studiat anumite documente, iar pe baza acestora a hotărât sesizarea primarului, cu propunerea de revocare a contractului de management", a explicat Foldes Adalbert, decanul de vârstă al CA.

Măsura a fost votată de 4 membri ai organismului însărcinat să verifice activitatea lui Pop: ec. Dacian Foncea, dr. Hadrian Borcea, dr. Foldes Adalbert şi dr. Ovidiu Burtă, acesta chiar dacă i-a fost naş de cununie lui Pop. Singura care s-a pronunţat în favoarea managerului a fost doctoriţa Daniela Rahotă. "Această situaţie trebuia sesizată mai demult. Din păcate, a fost sesizată abia acum", avea să comenteze, sec, dr. Borcea.

Manager de stat, angajat la privat...

Membrii CA şi-au întemeiat decizia pe un raport al Direcţiei Juridice a Primăriei, care a confirmat că dr. Pop s-a aflat în conflict de interese, dar şi pe declaraţiile de avere ale acestuia, care atestă că în 2010, 2011 şi 2012 managerul a prestat, ca persoană fizică autorizată, pentru spitalul privat Pelican.

Aşa cum scria şi BIHOREANUL, în baza contractului încheiat cu acest spital, la care a renunţat abia în 2013, Pop a încasat peste 139.000 lei. Mai grav e că, între timp, Pop a atribuit celor de la Pelican un contract de 130.000 lei pentru transportarea la Municipal, a probelor de sânge recoltate pe timp de noapte, de la secţiile Infecţioase, Pneumoftiziologie şi Psihiatrie, asta deşi serviciul putea fi asigurat şi de şoferii din subordinea sa.

Juriştii Primăriei au confirmat că prin deciziile luate, Pop s-a pus sub incidenţa Legii Sănătăţii, care prevede că funcţia de manager este incompatibilă cu orice alte funcţii cu excepţia celor didactice, definind conflictul de interese ca situaţia în care acesta are interese personale la o societate cu care spitalul întreţine relaţii comerciale.

Carp se întoarce

02 Gheorghe Carp_1.jpgPentru a pune capăt ambelor situaţii, Pop a fost eliberat din funcţie începând cu 1 noiembrie, în locul său fiind numit interimar Gheorghe Carp (foto), directorul Spitalului Judeţean, care a mai condus Municipalul şi înainte să ajungă, în 2008, viceprimar. "Doctorul Carp va asigura interimatul până la organizarea unui concurs, cel mai probabil în această lună, cel mai târziu până în februarie", spune primarul Ilie Bolojan. În această perioadă, Carp va fi suspendat de la Judeţean, atribuţiile sale urmând să fie exercitate de directorul medical Lucia Daina, iar poziţia de director medical s-o exercite dr. Borcea.

De altfel, vineri dimineaţă, imediat ce a semnat revocarea lui Pop, primarul a participat la raportul de gardă de la Municipal, unde  le-a prezentat şefilor de secţii obiectivele de redresare financiară fixate noului manager. Din cauza subfinanţării de către CAS, dar şi a unor cheltuieli nejustificate, unitatea a adunat în câteva luni restanţe către furnizori de 2,6 milioane lei. Săptămâna trecută, Consiliul Local a alocat spitalului mai mult de un milion de lei, diferenţa urmând să fie acoperită prin suspendarea pe o perioadă determinată a sporurilor salariale, prin diminuarea stocurilor de medicamente şi prin limitarea numărului de analize la un nivel care să permită, totuşi, păstrarea calităţii actului medical.

Plecat din localitate, de la întâlnire a lipsit doar Pop, cel căruia mandatul urma să-i expire anul viitor, în ianuarie. N-a mai apucat să-l ducă la bun sfârşit pentru că, vorba proverbului, cine aleargă după doi iepuri nu prinde nici unul...