De anul viitor, bihorenii vor putea preda medicamentele expirate sau de care nu mai au nevoie spitalelor publice sau private. Pentru a preveni contaminarea solului sau a apelor cu substanţe periculoase, legea privind reforma în sănătate a fost modificată recent.
Legea 269/2023, recent promulgată de preşedintele Klaus Iohannis, prevede că, de la 1 ianuarie 2024, "medicamentele expirate şi/sau neutilizate provenite de la populaţie vor fi colectate la spitale publice sau private, care sunt obligate să le primească în scopul eliminării lor finale".
Costurile pentru gestionarea lor vor fi acoperite de la bugetul de stat, prin Ministerul Sănătăţii.
Legea mai prevede că prospectele medicamentelor vor trebui să conţină şi prevederile legale privind aruncarea lor, şi anume următoarea atenţionare: "Medicamentele expirate şi/sau neutilizate trebuie returnate la spitale publice sau private".
Acest text trebuie scris într-un format îngroşat şi cu majuscule, astfel încât să fie uşor de citit.
Noile prevederi sunt menite să facă ordine în problema deşeurilor de medicamente, una care acum dă bătăi de cap multor români.
În prezent, legislaţia prevede că acestea se depun la farmacii, dar care nu sunt obligate să le primească, motiv pentru care multe unităţi refuză să o facă, argumentând că gestionarea acestor deşeuri este costisitoare.