Ministerul Sănătăţii a alocat judeţului Bihor suma de 80.000 lei pentru desfăşurarea Programului Naţional pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin în trimestrul I al acestui an, a anunţat Direcţia de Sănătate Publică printr-un comunicat dat publicităţii miercuri, în care precizează că în Bihor sunt două unităţi spitaliceşti care îşi vor împărţi egal această sumă, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă şi respectiv Spitalul privat Pelican.

Programul Naţional pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin se desfăşoară prin reţelele de screening ale celor două unităţi, la care medicii de familie pot trimite pacientele considerate cu risc crescut, între 25 şi 64 de ani. Nu o prea fac, însă, motiv pentru care DSP reiterează invitaţia ca aceştia să-şi informeze pacientele şi să le recomande un consult de specialitate şi includerea în programul de screening, cu atât mai mult cu cât costurile sunt suportate din bugetul Ministerului Sănătăţii.

"Precizăm că sunt fonduri suficiente pentru screening şi invităm populaţia feminină eligibilă să se adreseze medicilor de familie pentru îndrumare la examinarea citologică gratuită în vederea depistării cancerului de col uterin", arată comunicatul DSP.

Anul trecut au beneficiat de gratuitate la testarea Babeş - Papanicolau 1.624 paciente din Bihor, din care 264 au fost depistate pozitiv, mai puţine decât în anul 2013, când au fost testate 4.453 femei.

De altfel, în cursul anului trecut, DSP Bihor arăta că din cei 341 medici de familie din Bihor, 97 nu s-au înscris în niciuna din cele două reţele de screening şi, deci, nici nu şi-au informat pacientele că pot beneficia de gratuitate pentru efectuarea testului Babeş - Papanicolau.

Alţi 25 de medici de familie din cei 244 care s-au înscris în reţelele de screening nu şi-au trimis nicio pacientă la testare, motiv pentru care la finele anului trecut o parte din fondurile alocate de Ministerul Sănătăţii în judeţul Bihor în acest scop au trebuit returnate.