Toţi medicii de familie sunt obligaţi să-şi informeze şi consilieze pacientele pentru prevenirea cancerului de col uterin. Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, Ministerul Sănătăţii a emis un Ordin, nr. 1020/4 septembrie 2017, conform căruia „cabinetele de medicină de familie au obligaţia participării la subprogramul de screening pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin, pentru activitatea de informare şi consiliere a femeilor, conform prevederilor art. 89 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare”.

„Până în prezent, implicarea medicilor de familie a fost la latitudinea acestora. În Bihor, de pildă, numai 165 dintre cei peste 370 de medici de familie aflaţi în relaţii contractuale cu Casa Asigurărilor de Sănătate s-au înscris în reţeaua de screening şi doar 16% din aceştia au trimis paciente la testarea Babeş - Papanicolau, care se face gratuit în Spitalul Judeţean şi la Spitalul Pelican”, a declarat miercuri pentru BIHOREANUL şefa DSP Bihor, dr. Daniela Rahotă.

„De acum, în baza Ordinului Ministerului Sănătăţii, cabinetele medicilor de familie sunt obligate să se înscrie în reţeaua de screening şi, implicit, să trimită la testarea gratuită pacientele cele mai susceptibile de cancer de col uterin, cu vârsta cuprinsă între 25 şi 64 de ani, o dată la cinci ani”, a explicat dr. Rahotă, precizând că DSP Bihor a comunicat deja medicilor de familie din tot judeţul noua obligaţie ce le revine.

„Deşi noul Ordin nu prevede o sancţiune explicită, în cazul în care medicii de familie, pe care DSP îi va monitoriza să vadă dacă îşi trimit pacientele la testare, nu se achită de obligaţii, putem aplica prevederile HG 857/2010 privind Inspecţia Sanitară. Mai concret, putem aplica amenzi care încep de la 3.000 de lei”, a explicat dr. Rahotă.

Conducerea DSP Bihor a criticat în ultimii ani, în mod repetat, medicii de familie din judeţ pentru indiferenţa acestora în ce priveşte acţiunea de depistare precoce a cancerului de col uterin. Dacă în Bihor, de pildă, doar 16% dintre medicii de familie îşi trimit pacientele la testarea gratuită, în alte judeţe învecinate procentajul ajunge la aproape 60%.